Micrathemum Monte Carlo - przyjmie się jeszcze czy już nie ? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Micrathemum Monte Carlo - przyjmie się jeszcze czy już nie ?

Liczba wyświetleń: 5019·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
adfire Poznań
Witam

Tydzień temu wystartował świeży baniaczek, pochwalę się za jakiś czas ;)
Na przód dałem roślinkę jak w temacie. Część zaczęła się ładnie rozwijać, ale niektóre sadzonki wyglądają jednak jak na zdjęciu. Czy one się jeszcze przyjmą, czy takich to już trzeba się pozbyć ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ps. Nie wiem czy dobrze wstawiłem fotkę, to mój pierwszy post z aplikacji.

adfire
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

arro28 Marki
Spokojnie odbije.

arro28

Miasto: Marki

świerzak Lublin
Jak się już ukorzenił to przytnij go usuń ten syf z góry kilka dni i masz świeży trawnik
Jeżeli zrobienie czegoś sprawia ci trudność, pozwól zrobić to innym.
Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia. :)

https://youtu.be/lPK8MuVKy14
https://youtu.be/93_1bb_lzMk

świerzak
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Lublin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
krzysiek232 Olsztyn
Ja tez tak miałem miałem z in-vitro później odbiło i zarosło mi cały pierwszy plan

krzysiek232

Miasto: Olsztyn

adfire Poznań
Dzięki jeszcze raz za konkretne info !

adfire

Dołączę do tematu i zapytam. W moim baniaku monte carlo jakos dziwnie rosnie, płoży sie pod podłożem tak delikatnie pod żwirem kwarcowym nie na powierzchni. To normalne?

Tomek82

loolekk KRAKÓW
Śluzowiec identyko jak w moim ponad tygodniowym akwa, wczoraj go troche obczyscilem przy pierwszej podmiance jest troche lepiej

loolekk

Miasto: KRAKÓW

adfire Poznań
Nie wiem ile u Ciebie, ale ja mam prawie 15 kg korzeni i wszystkie tak zasyfione, że aż moje dzieciaki się krzywią. Tylko dla nich mocno się przyłożyłem do czyszczenia przy wczorajszej podmianie i tłumaczę, że to "miesiąc plag egipskich", trzeba przetrwać i będzie pięknie :)

adfire

loolekk KRAKÓW
No wlaśnie miesiąc plag :-) dzis śluzowiec znów miejscami powrócił, ale jeszcze chwila wpuści sie otoski i mam nadzieje ze zrobią porządek :-)

loolekk

Miasto: KRAKÓW

Maciekk2 Tychy
Tomek82 napisał(a):Dołączę do tematu i zapytam. W moim baniaku monte carlo jakos dziwnie rosnie, płoży sie pod podłożem tak delikatnie pod żwirem kwarcowym nie na powierzchni. To normalne?

Tomek82 a masz coś pod tym żwirem i jakiej granulacji jest ten żwirek? Jak długo działa akwarium i czy odmulasz dno?
U mnie sytuacja jest podobna bo płoży się pod żwirem przy przedniej szybie za to bardziej z tyłu potrafi rosnąć mocno w górę. Też mam żwirek kwarcowy 1-3 mm a pod nim jakiś substrat.

Maciekk2
Ranga: Początkujący

Miasto: Tychy

Tak, samo miałam. Najpierw dosłownie się rozpływało w oczach, robiło przezroczyste. Pózniej chwast tak się rozrósł, że prawie do połowy akwarium mi sięgało. A na koniec epicko całe dno wypłynęło. Dlatego pilnuj cięcia, bo poszybuje w górę :lol:

Ensa
Ranga: Zaawansowany użytkownik

adfire Poznań
Dzisiaj ku mojej radości potwierdziły się informacje od Was. Każda kępka, która wyglądała jeszcze gorzej niż na pierwszym zdjęciu, ma nowe malutkie listki.
Z przycinaniem to już wiem, dokładnie się zapoznałem co to za typ ten Monte Carlo :)

adfire

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3617
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.png

Czy to bezpieczne ?

miszelhdr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2170
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem" Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :( Jak to re...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1990
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1707
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1520
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8023
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1241
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2315
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2370
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3802
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Statystyki

Ten temat przegląda 602 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 602 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.