|
|
Echinodorus - różne rodzaje liści
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witajcie Jakiś czas temu kupiłem w sklepie akwarystycznym Echinodorusa (nie pamiętam gatunku). Miał 5 owalnych, zielonych liści i 3 czerwone lancetowane. Po kilku tygodniach został mi jeden zielony, a wszystkie nowe, które rosną są czerwone i lancetowate. Czy wiecie, dlaczego nie rosną te zielone, które były na początku? Od czego to zależy? Czy mam na to jakiś wpływ?
-

RafalOS
●
- Ranga: Początkujący
Witam, duża część roślin z grupy Echinodorus dostępna w sprzedaży to okazy, które rosną w warunkach szklarniowych w formie nadwodnej. W sklapach akwarystycznych a potem u klienta lądują już w wodzie - roślina się przystosowuje i wykształca liscie podwodne. Oznacza to, że prawdopodobnie nie uzyskasz takich liści jakie miałeś na poczatku. Ten problem dotyczy dużej części roślin w sprzedaży.
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Dzięki wielkie za wyjaśnienie
-

RafalOS
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Witam,
Na wstępie przepraszam, za umieszczenie tego typu pytania w tym miejscu,jednakże jest to jedyne miejsce na Forum w którym mogę założyć Post ( w pozostałych a dokładnie w Pielęgnacje - rośliny ...
Witam,
parametry w zbiorniku to:
KH 10-11
GH 21
Ca 95-100 mg
Mg 27-33 mg
Fe 0.2-0.3 mg
NO3 ok. 20 mg
Nawożę Ferro i K+ AquaArt regularnie.
Co może powodować brązowe liście ?
Witam,
mam akwarium 126L około 4 miesięcy na ziemi ogrodowej. Akwarium jest zarośnięte różnymi roślinami, wszytko raczej dobrze rośnie nawożone CO2 z butli, rybek nie za wiele (4 skalary, 12 neonek, 2...
Cześć,
Zrobiłem wywar z liści dębu (gotowałem przez 5 min) zrobiłem go za dużo, całego nie wleje do akwa a wylać go szkoda. Jak go przechowywać czy sie nie zepsuje.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich.
Akwarystyką interesowałem się od małego, ale od pół roku próbuje swoich sił na poważnie, więc proszę o wyrozumiałość.
Kilka słów o baniaczku:
Start wrzesień 2016.
Baniaczek 180l - 10...
Akwarium
-40x25x30 cm
-30L
-25W zwykla zarowka, wlaczona zazwyczaj 8-20
-podloze zwirek akwariowy 3-6mm (rozne odceienie szarosci i bialego, kwarc i cos jeszcze o ile dobrze pamietam),+zwirek czarny 2...
Cześć,
wyrósł nam kwiat, chcielibyśmy wyciągnąć nasionka i spróbować je zasadzić w jakimś naczyniu. Nie bardzo wiemy kiedy to zrobić i jak.
Kwiat na razie dzielnie rośnie - wyrósł już ponad lampę.
Cz...
Cześć, zastanawiam się, otóż niedawno posadziłem E. Tenellus, jak wiadomo, trzeba co jakiś czas podciąć, żeby się nie rozpędził w akwarium, tylko nie wiem za bardzo jak. Ucinać tak jak mi się podoba i...
Jaki echinodorus lub cryptocoryna do akwarium z welonami ?
Oświetlenie 0,4w/l nawożenie kulki gliniano torfowe oraz Aqua art clasic. Jaką cryptocoryne lub echinodorus polecacie aby welony za bardzo ic...
Witam czy wie ktos moze co to oznacza ? Jakies braki czy co ? Dodam ze roslinka do gory rosnie ladnie .Pozdrawiam
|
|