Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam. Szukałem w internecie i ciezko znalezc cos (albo źle szukałem). Chce wymienic świetlówke t8 15w w moim akwarium 55-60 litrow na ledy tylko nie wiem jakiej dlugosci by musial byc pasek led zeby zastapic moc tej 15 watowej świetlowki. Swietlowka ktora teraz jest ma chyba 44cm dlugosci. Prosze o jakąś pomoc Pozdrawiam
-
Prazyn
●
Najprościej to obliczyć przeliczając litry na lumeny, od 40 do 60 lumenów na jeden litr.
-

KozirroPL
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łobez
Kurde, podaja różne wartości mocy strumienia w lm :/
-
Prazyn
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zapomnialem dodac ze to oswietlenie ma oświetlać czarne wody 
-
Prazyn
●
Prazyn napisał(a):Zapomnialem dodac ze to oswietlenie ma oświetlać czarne wody 
Czyli znikoma ilość roślin, więc 35lm na litr wystarczy.
-

KozirroPL
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łobez
KozirroPL napisał(a):Czyli znikoma ilość roślin, więc 35lm na litr wystarczy.
Bez obrazy, nie wiesz co to BW a doradzasz 35lm/L? Tyle to się do LT daje. 
-

grzesio764
●
- Ranga: Stały bywalec
Czyli do BW ile by musialo byc? Mniej? Ja byc nowy w tym temacie i juz mi sie miesza w głowie od tych wiadomosci zakładając bw a teraz musze oswietlenie zrobic.
-
Prazyn
●
Dlaczego chcesz diody? Daj świetlówkę żółtą coś około 2700K i po kłopocie. BW to mroczne klimaty, jak najmniej światła.
-

grzesio764
●
- Ranga: Stały bywalec
Świetlówka też lepiej rozproszy światło niż pasek LED.
-

damdaz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Grudziądz
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Robię dla kolegi lampkę led na profilu wide do pokrywy 80 cm, znalazłem taśmę led 5630 opisana jako GROW, gdzie na przemian są diody czerwone i niebieskie:
Taśma led Grow.PNG
Zastanawiam się czy jed...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
|