3 tygodnie temu wystartowałem zbiornik 90x45x45 około 140l brutto. Podłoże to substrat DRAK TerrDrakon i żwirek 1-3mm. Oświetlenie LED 78W na razie świece 86% mocy. Filtracja to Eheim 2426
Podmiany robię wodą RO i mineralizuje ją JBL Aquadurem, do KH=4.
Codziennie podaje 10ml Seachem Stability
Parametry wody w akwarium: KH: 4 GH: 7 Ph: około 6,5 No3: 20ppm Po4: 0,6-0,8ppm Fe: 0,02 (prawie niemierzalne)
Podmiana 35L co tydzień (25%)
Nawożenie na dzień dzisiejszy to mieszanki: MAKRO 3ml MIKRO 1ml CARBO 3ml POTAS 3ml (co daje około 1ppm dziennie)
Jak myślicie czy czas już na zwiększenie dawki? A może zalecana dawka jest jeszcze zbyt duża? Nie chce robić niczego pochopnie, widzę że powoli pojawiają się nitki i zielona wata(najwięcej na hygrophili pinnatifida).
Przytnij trochę ten trawnik z przodu rozrośnie się .Czy od samego początku używałeś mikro i macro .na samym początku tylko używa się sam potas później stopniowo można podawać makro i micro polowe dawek .Zwieksz carbo i niektóre roślinki przytnij i posadź .przy podmienię dobrze jak byś podawał bakterie
Jakub przywołałeś mnie do tablicy na FB wiec tak na szybko, później lukę dokładniej Masz świeże podłoże aktywne, podłoże wciąga dość mocno fosfor,
Mikro to prosta sprawa/ na ta chwile sugeruje 1/3 dawki zalecanej przez producenta z Makro trochę trudniej bo masz w jednej butli, sugerowałabym przynajmniej na razie kupić w osobnych butelkach a to dlatego iż. Podłoże uwalnia jeszcze spore ilości NO3 / wiec chcąc nalać to makro będziemy go podnosić a Fosforu brakuje
Tak na ta chwile zrób większa podmianę około 50% żeby wyzerować to co lałeś Mikro 1/3 dawki azot / jak spadnie do 10 / w dawkach dziennych na początku po 1ppm fosfor codziennie przez pierwszy tydzień daj 0,15ppm / zobaczymy czy azot zacznie spadać potas / wedle uznania ale tylko na podmienianą wodę / bez dawek dziennych
Co do podłoża to nie miałem zamiaru kupić podłoża jonowymiennego, a jedynie coś co bedzie zawierało dodatkowe składniki dla roślin. Dlatego czytając teraz opis produktu: "Zawarta w TerrDrakon glina ma kompletnie unikalne i specjalne właściwości, które sprawiają, że jest idealna jako dodatek do podłoża dla roślin. Ma ona podobne właściwości do WYMIENIACZY JONOWYCH i gwarantuje równomierne dostarczanie substancji odżywczych, oddając je do wody jak jest ich mało i absorbując je w przypadku ich zbyt dużej ilości w wodzie."
Całkiem poknociłam, patrzyłam na foty na FB a pisałam tu, słuchaj to nie jest jonowymienne typowe , ale tak jak podali w opisie coś tam zamienia, a cos oddaje, czyli azot masz wysoko a fosfor dość nisko, tak czy siak najlepszym rozwiązaniem na ta chwile są sole, Trzeba to wyrównać . Ja tez do końca nie wiem co na co, bo go nie znam, ale wyraźnie napisali że działa jak jonowymieniacz.
Sporządze sobie takie mieszanki z soli KNO3 i KH2PO4 i będę dawkował po 2 ml każdego dziennie (daje to 1ppm NO3 i 0,15ppm PO4 + 0,66ppm K).
W 1 tygodniu 7ppm NO3 : 1,05ppm PO4 : 4,6ppm K + 5 ppm K do podmiany. W 2 tygodniu zwiększe dawaki Wybrałem takie stężenie żeby łatwo było wprowadzić ewentualne korekty. MIKRO bede podawał 1/3 zalecanej dawki.
Co jeszcze podpowiedział mi producent nawozów których używam od dawna to to żebym mieszał RO z Kranem w odpowiednich proporcjach. Może okazać się to cenną uwagą bo jakiś czas temu kiedy jeszcze nie wiedziałem co to woda RO i mineralizator to glona w akwarium nie widziałem. Zmieszam wode do podmian żeby dała KH5 i GH 10. Widać lepsze wrogiem dobrego.
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
densen w Glony· Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 37024
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
marian9669 w Glony· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 11947
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
pearman w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6718
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Wetwet w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6183
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
rekordarek w Glony· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7228
Od ok dwóch miesięcy nie mogę ustabilizować kwestii zielonych glonów w zbiorniku. Nie mam na szczęście żadnej plagi, ale zielenice upierdliwie pojawiają się i ustępują, chociaż z grubsza nic nie zmien...
marian9669 w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9454
Cześć!
Potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ samodzielnie nie potrafię znaleźć przyczyny (albo przyczyn) pojawienia się dużej ilości nitek w moim akwarium.
Poniżej kilka informacji:
Akwarium: 40x25x3...
coolfon1988 w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9065
Cześć, mam problem z nitkami w akwarium. Prowadzę walkę już od dłuższego czasu i idzie ku lepszemu z większości roślin pousuwałem nitki mechanicznie pod kranem i na nich nitek nie ma. Gorzej jest z tr...
Znicz_sc w Glony· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 14871
Witam,
Od pewnego czasu mam problem z dziwnym brązowym/brunatnym nalotem/watą, która osadza się na dnie akwarium, głównie w trawie. Nie mam pojęcia co to jest-glon,pleśń?. Zbiera się tego również duża...
_Kreweta_ w Glony· Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 20378
Witam.
Posiadam 2,5 miesięczne akwarium 112l na podłożu aktywnym Platinum Soil, z wodą 100% RO.
Parametry wody to :
NO3 =10
PO4=0,5
K=20
Ca=25
Mg=9
pH=Ok.6
GH=7
KH=0,5
CO2 z wyłączaniem na noc, św...
Statystyki
Ten temat przegląda 352 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 352 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej