|
|
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Ciekawi mnie sprawa zwykłych halogenów w akwariach. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym rodzajem światła? Czy może to już było na tym forum? moze jakiś link?
Z góry dziękuje za info.
Pzdr.
Tomek
-
rybal
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Olsztyn
Bylo gdzies w czerwcu - lipcu na grupie. Generalnie dobre, tyle, ze sie mocno grzeja i sa mniej wydajne od swietlowek, choc bardziej od zwyklych zarowek.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Co prawda nie widziałem akwarium oświetlonego halogenem, ale po obserwacjach podobnego oświetlenia w sklepach nie jestem do niego pozytywnie nastawiony. IMHO bardzo źle oddaje kolory.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja kiedys dawno temu mialem doswietlone (do swietlowki), no... kwestia gustu. Akwarium np obsadzone kryptokorynami w ktorym plywaja neony i oswietlone zarowkami moze sie podobac 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Wczoraj przegladałem stary numer Mojego Akwarium (luty 2003) i czytałem artykuł o oświetleniu. Pisano tam min. o oświetleniu halogenowym określajac je jako mało wydajne (chyba od 15-40 lumenów na litr- jesli dobrze pamietam, gdy dla porównania swietlówki mają od 40 do 100).
Jesli chcesz wiecej informacji to mogę tam zajrzeć 
-
Jan Poświata
●
Dzięki!
Szukam możliwości doświetlenia baniaka. Moja pokrywa już nie ma miejsca na świetlówki (Akwarium typu Delta), wiec musi to być coś o małych gabarytach. Halogen pasuje do tych celów. Chodzi tylko o rośliny - aby rosły dobrze. Moze są jakieś kompakty o o odpowiedniej barwie?
Jeszcze raz dzięki
Pzdr
Tomek
-
rybal
●
Jeśli chodzi o doświetlenie kompakty są w zupełności wystarczające, moim zdaniem. Sam tak doświetliłem akwa po bokach i rośliny lepiej rosną. Wybrałem kompact który wydawało mi się że swieci podobnie do świetlówek ze światłem słonecznym (chociaż nie do końca bo świeci trochę za żółto). Sądzę że jest to dużo lepsze rozwiązanie jak halogeny.
-
labeo
●
Osram produkuje świetlówki kompaktowe o temperaturze barwowej 6000K. Poszukaj na ich stronie.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Zdobyłem pewne info: ś. kompaktowe OSRAM
3 rurkowe (6 Lat)
Economy 24W/860 220 -240V E27 (lub B22) 10 X1
Strumień świetlny [ lm ] 1425 lm
Kolor LUMILUX INTERNA
Stopień oddawania barw 1B
Temperatura barwowa [ K ] 6000 K
Wskaźnik oddawania barw Ra min. 80 maks. 89
-
rybal
●
Powiązane tematy
W itam. Mam pytanie, czy ktoś korzysta z
Halogena / Naświetlacza LED w akwarium?
Z acząłem się interesować i chcę założyć takie oświetlenie do akwarium 100-70-50h
K toś by mi pomógł co i jak ?...
Pytanie,czy ktoś stosuje bądź stosował w akwarium coś takiego do oświetlenia
Reflektory występują w różnych wariantach mocy,nawet 30 w.
Interesuje mnie głównie ,czy ustrojstwo mocno się grzeje i czy d...
Mam nadzieje ze nie przesadzilem :D
Czy kto probowal uzyc czgos takiego do oswietlenie zbiornika
Duza oszczednosc , 2 mniejesze np. po 25w daja nam 500w oswietlenia
http://allegro.pl/profesj...
http://growboxled.pl/images/halogeny/halogen-led-10w.jpg
Specyfikacja techniczna
Model : Naświetlacz 10W
Źródło światła: COB LED
Napięcie zasilania: 230V
Moc poboru prądu: 10W
Bar...
1492622837458 Powiedzcie mi czy taki halogen wystarczy do mojego baniaczka 25 litrów zaraz dodam zdjęcia w akwa jest 2cm substratu filtrus i 4 cm żwiru zaraz dodam zdjęcia i dajcie znać co sądzicie o ...
Witam wszystkich, chciał bym zapytać, czy zamontować w pokrywie 8 led halogenowe (Gu 10) barwy zimnej i ciepłe?j To wystarczy dla roślin średnio wymagających ? Akwarium 160 l
Witam czy z forumowiczów stosował już ktoś takie oświetlenie zbiornika ponieważ widzę na alle*** takie halogeny różnej mocy ( 7,10,20 W i więcej)do oświetlania balustrad i domów ? Czy tkie oświetlenie...
Witam!
Jestem w trakcie kompletowania oświetlenia do kostki o wymiarach 45cm x 45cm x 45cm.
Lampki, które są dostępne wydają mi się być słabe i zbyt mała na kostkę o takich wymiarach.
Zastanawiam się ...
Witam zastanawiam się nad zakupem do akwarium kostki 30x30x30 oświetlenia halogen led o mocy 20w i barwie zimnej, jednak nie wiem czy taki halogen jest opłacalnym rozwiązaniem bądź czy się sprawdzi. M...
Witam potrzebuję porady czy 2 Halogeny 50 w led wystarczą na zbiornik 450L, przelicznik według firmy 50w=500w. Halogen jest firmy Led-Pol cena zabójcza ale jeśli sądzicie że sie spisze warto zainwesto...
|
|