Filtr zewnetrzny do 112l Eheim Classic czy Pro4+ - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Filtr zewnetrzny do 112l Eheim Classic czy Pro4+

Liczba wyświetleń: 1591·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
DamianS Kraków
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze filtra do mojego akwarium 112l.
Akwarium jest świeżo zalane na bazie ziemi - idę w low techa poraz pierwszy i potrzebuje filtr który będzie mi służył na lata. Moj dotychczasowy JBL e901 cieknie jak dziurawy worek i mam już dość walczenia z uszczelkami i silikonem.
Trochę poczytałem i myślę ze wybiorę Eheim tylko do końca nie wiem którego wybrać.
Zastanawiam się nad FILTR CLASSIC 2217 + zawory chociaż nie wiem czy nie zrobi pralki w moim akwarium, chociaż z doświadczenia wiem ze po jakimś czasie wydajność spada wiec nie wiem czy nie wybrać właśnie mocniejszego z możliwością skręcenia mocy.
Drugi filtr nad którym sie zastanawiam to EHEIM PROFESSIONEL 4+ 2271 tu podoba mi sie ze ma regulacje mocy, ma rożne wkłady filtracyjne i wygląda ze będzie łatwiejszy w czyszczeniu.

Prosze o pomoc i rady.
Z gory dziekuje!

DamianS
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

raszej Szczecin
Do 112l wystarczy Ci eheim 2215, kupujesz model z zaworami i masz możliwość regulacji tak jak w professionel 4. Co do czyszczenia nie ma łatwiejszych w czyszczeniu niż seria classic. Poza tym jak często chcesz to czyścić uważam, że ten aspekt w wyborze filtra jest mało istotny. Oba filtr posiadają dość sporą pojemność wkładów względem Twojego zbiornika, to też czyszczenie będzie odbywać się dość rzadko.

Parametry bardzo zbliżone, pojemność wkładów identyczna 4 l, zużycie prądu delikatnie wyższe w 2215, brak koszy w classic - dla mnie osobiście to plus. Spadek wydajności na pewno mniejszy w classic z upływem czasu. Dostępność części zamiennych i ich cena na korzyść 2215

PROFESSIONEL 4+ 2271 - większa średnica węży 16/22, wyższa cena filtr i części zamiennych, głośność pracy na korzyść 2271.

Zakup 2217 w przypadku 112l jest opłacalny, gdy myślisz w przyszłości o powiększeniu zbiornika, gdy nie liczysz się z budżetem domowym lub w przypadku montażu np. filtra narurowego do rozpuszczania co2. 2217 będzie na pewno najgłośniejszym z filtrów pośród trójki wymienionych, tak samo jak zużycie prądu. Pojemność na media jest już wyższa o 2 l w porównaniu do poprzedników.

2215 używam w 144l, mam zamontowany filtr narurowy i sprawnie to wszystko pracuje.

raszej
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

DamianS Kraków
Dzieki raszej za opinie. Kurcze powiększać akwarium jak na razie nie będę, dopiero co założyłem 112l na bazie ziemi i mam nadzieje ze to będzie moje pierwsze akwarium w którym coś urośnie bo wcześniej nic prócz Anubiasa nie rosło. Teraz robię wszystko tak jak doradzają mi internauci wiec zobaczymy.
Chyba kupie tego 2215 z zaworami chociaż ciągle sie bije z myślami czy nie warto dołożyć do pr 4+ jak juz kupuje wydaje tyle kasy ale opinii o 4+ jest jeszcze mało w necie. Chocian czytałem w tym poście poniżej ze 2217 wypadł cienko na tle nowego pro4+ jako ze producent podaje wydajność pompy na poziomie 1000l/h a w teście miał niecałe 400

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... l?p=467390

Powiedz mi jeszcze tylko taka jedna rzecz, w tym 2215 większość wkładu to gąbki, mam w domu trochę świeżej ceramiki wiec bym ja wrzucił a czy może warto dodać coś jeszcze bo pro 4+ jest wpelni uzbrojony?

DamianS

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
raszej Szczecin
W pudełku z 2215 otrzymujesz chyba 5 grubych gąbek (niebieskie), cienka czarna (węgiel) i biała gąbka (drobna). W komplecie są tzw. dystanse 2 szt, góra dół (plastikowe krateczki). Filtr nie posiada koszyka na media, tak jak w przypadku młodszego brata 2213. I jest to dobre rozwiązanie, ponieważ jest więcej miejsca na media.

U siebie mam od dołu: dystans, gąbka niebieska, 1 warstwa ceramiki okł 5-6cm wysokości, kolejna gąbka niebieska, następna warstwa ceramiki 5-6 cm, góra gąbka niebieska a za nią biała gąbka (wata). Na górę już tylko dystans plastikowy i głowica. Tak wygląda złożony 2215 do mojego zbiornika. Tak więc mam jeszcze gąbki na zapas. Jak zmniejszy się przepływ, podnoszę głowice i wymieniam watę i jest ok. Gąbkę białą wymieniam na nową co 2-3 miesiące, zabieg ten ma na celu dokładniejszą filtracje i przywrócenie większego przepływu wody. Pozostała część filtr zostaje nie ruszona

Co do układu w filtrze, kombinacji jest dużo, nie ma potrzeby pakowania wszystkich gąbek, mniej gąbki więcej ceramiki i odwrotnie. Najważniejsze to kratki plastikowe góra i dół, i jako ostania gąbka przed głowicą -wata (biała). Reszta według uznania, 4l to wystarczająca ilość miejsca na media w przypadku nie dużego akwarium.

PROFESSIONEL 4+ 2271 to filtr podobnych parametrów, wykonany bardziej starannie i elegancko, za który można skasować większe pieniążki i tyle ( to nie znaczy, że 2215 i cała seria classic jest źle wykonana)

Jestem zwolennikiem kupowania filtrów bez koszy, one mają wpływ na zmniejszanie przepływu, ułatwiają tylko czyszczenia filtra. Kubeł czyścimy rzadko, więc jak spędzimy na tym 5-10 min więcej, to wydaje mi się to słabym pomysłem. W dużych filtrach może to być bardziej przydatne.

Wybór należy do Ciebie, oba filtry to sprawdzony i bardzo dobry sprzęt.

raszej

DamianS Kraków
Dzieki raszej chyba mnie przekonałeś, wezmę classica ;)
za pieniążki które mi zostaną może wymienię świetlówki tylko jeszcze nie wiem na jakie ;)

DamianS

raszej Szczecin
Nie ma sprawy:)

Nie chciałem Cię wcale do niego namawiać bo sam posiadam 2215. Napisałem tylko różnice, które tak naprawdę są nie wielkie. Ja dla mnie tylko estetyczne i może cenowe.

raszej

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

aquael-bt.jpeg

Aquael Filtr Ultramax BT

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 38411
Hej Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg

Aquael Multikani 1000 - modułowy filtr kanistrowy do 400 l

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2743
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4776
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 391
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 487
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1475
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1594
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1564
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8093
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3850
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Statystyki

Ten temat przegląda 209 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 209 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.