Coraz dziwniejszy glon: co to jest i co z tym zrobić?
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Cześć wszystkim, mam pytanie do Was, może ktoś coś podobnego już przerabiał i będzie wstanie coś poradzić i pomóc. Jakiś czas temu ok miesiąc powiedzmy pojawił się u mnie compsogon, ale dość szybko udało się go zwalczyć przy użyciu carbo. Po czasie pojawił się jakby znowu, ale chyba jednak to nie on. Na roślinach np. pogestemon pojawia się zielony nalot, oblepia roślinkę, ale jeśli tylko się potrząśnie wszystko odpada i roślinka jest czyściutka. podobnie na innych roślinach. Rano woda była lekko zielonkawa. Przestałem nawozić a nawoziłem N i P (K jest dośc w akwa wdg testów i z EI), duże podmiany po ok 60l co dwa-trzy dni. Akwa ma 325lbrutto. podkręciłem filtracje bo jbl e1501 był troche skręcony.Po ok tygodniu woda była klarowna. Wydawało sie, że ok. Niestety po ok 1,5tyg problem wrócił. "Glon" jest taki jak na zdjęciach, wydaje się, iż sa zielenice, czyli cyjanobakterie. Zbiornik był mocno zarośniety, była troche słaba cyrkulacja, wyciąłem rośliny zeby był przepływ, usunałem to co zalegało na podłożu a troche się tego tam odłożyło między roślinami, bo nie było dostępu do tego. Przy cyjano wydawałoby się, że nie powinno być N w słupie wody, ale wdg testów jest ok 5ppm, choć od 2 dni leje po 40ppm zeby podbić N ile się da, ale wygląda, że coś go zjada. Dane o akwa: 325l: 100x50x65 5 x 39W filtry jbl e1501 i e901green line CO2 cały czas temp 25 ph 7,4 N 5ppm P 0,6-0,8 (od 1,5 tyg nie podaje wgl a ciągle jest w akwa) K 30ppm Woda: średnio twarda ok 16-18 GK Na chwile obecną leje N żeby mocno podbić do góry i miec wdg EI 40ppm na tydz, zero P, Mg minimalnie dla równowagi z Ca, K nie leje, bo idzie z N. Mocna filtracja i duży ruch wody. Nie chce się ładować w chemie, chce usunąć przyczynę!
-
Ceragl
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Mi to wygląda na krasnorosty. Powodem najprawdopodobniej jest twardość.
-

dust
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Konin/Poznań
Tylko czy krasnorosty by tak łatwo i szybko schodziły z roślin? Przy lekkim potrząśnięciu nimi?
-
Ceragl
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak zlatuje jak pył to okrzemki są raczej.
-

dust
●
Tylko, że to nie jest pył. Tylko raczej krótkie ogonki. A okrzemki to przy słabym świetle i nowym zbiorniku. Akwa ma ok 10 miesięcy i światła raczej nie brakuje.
-
Ceragl
●
A jakie masz podłoże i życie?
-

dust
●
Podłoże to mieszanka: gryz, jbl aquabasis, jbl manado i miejscami piach na wierzchu. I coś chyba czuje, że aktywne podłoże zaczyna oddawać co zgromadziło. Życie to ok 6 glonojadów, 10 neonków, kikla krewetek gdzieś się kręci 
-
Ceragl
●
Albo jakiś syf i resztki z podłoża się unosi ( może glonojady to powodują).
-

dust
●
Syfu trochę było bo zalegało między roślinami ale już wyczyszczone, chyba że po prostu teraz akwa musi dojść do siebie. I tak może być
-
Ceragl
●
I to chyba jest najbardziej prawdopodobna teoria.
-

dust
●
Czesc, wiem co jest przyczyną, to jest wina podloza. Jesli masz duze glonojady, to jak przeplywaja, to ten syf zalega na roslinach. Tez tak mialem przy aktywnym podlozu, rosliny cale usyfione
-

Stompek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Leinefelde
Miałem identyczny problem.W moim przypadku pomogło zmiana dawkowania mikro.
-
fealsiderc
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest.
I jak się tego pozbyć?...
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy:
Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
Witam
Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...
Cześć
Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa.
C...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Dzień dobry
Akwarium
35litrów
podłoże aktywne zasypane piaskiem Aquaela
rośliny: 2 anubiany, Echinodorus tenelus, trawka (igły), ledwo żyjące Microsorum, mech
stado gupika Endlera, krewetki, ślimaki...
|
|