Istnieje kilka interakcji w zależności od stężenia pierwiastków. Są one czasem przeciwstawne do siebie.
Ale do najważniejszych należą:
Prawo minimum (Jeśli jakiś pierwiastek jest w minimum to dodawanie innych pierwiastków niewiele pomoże). W związku z tym prawem jeśli fosfor jest w minimum i go dodamy to zwiększy on pobieranie azotu (zależność jest chyba logarytmczna). Można się z tym często spotkać.
W zbyt dużych dawkach fosfor hamuje pobieranie azotu (nie dotyczy to chyba jednak przeciętnego akwarium).
Przyswajanie fosforu zależy też od pH i stężenia innych pierwiastków. Wydaje mi się, że wbrem pozorom w akwarium powyższe stwierdzenie może być prawdziwe.
Jacek Pawłowski w Nawożenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4495
Witam
Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
H2athor w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4735
Witam Wszystkich.
Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
daniel barycki w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2607
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Furyan w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9861
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy.
Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w.
Rośliny po...
Dziki21 w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6904
Witam wszystkich mam akwa od 4 miesięcy w wodzie kranowej mam bardzo dużo żelaza i roślinki mi padały więc dałem filtr ro + demi. Woda po nim tsi 003 po mineralizacji 114 roślinki piękne rosną rybkom ...
karol977 w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1483
Witam
Mój zbiornik 125l ma już ponad miesiąc od początku podawałem CO2 z butli do tego po dwóch tygodniach podawałem potas światło 2x16w plant i sunny zaczynałem od 6h. Do celowo mam 4x16 w dwie plant...
Bpollo78 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2322
Czy ktoś orientuje się co za ciecz jest w szklanych termometr ach do akwarium, pytam bo pękł mi w wodzie i nie wiem jaki to wpływ może mieć dla ryb i roślin?
Adi-85 w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 8732
Witam, gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że mimo iż zawsze pisze sie o stosunku Ca;Mg, to że nie mniejszą rolę odgrywa "K".
Wiec może powinno się mówić o Proporcji Ca;Mg;K ??
Tylko jak ona powinna...
zibzib w Nawożenie· Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 12868
Witam.
Mój stan obecny:
NO3 10-15 (leję tygodniowo 20 z KNO3)
PO4 1.5-2 (leję 3.5)
K 15 (tylko z KNO3)
Fe: easy life ferro + seachem iron (obydwa wg dawek producenta)
PH 6.6
KH 3
GH 6
W oda z RO do ...
Statystyki
Ten temat przegląda 306 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570985
• Liczba wątków: 48800
• Użytkownicy: 36931
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 306 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej