Jaka jest zależność między ... ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaka jest zależność między ... ?

Liczba wyświetleń: 2027·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czy między ilością fosforanów a azotanów i odwrotnie istnieje jakaś zależność :?:
wojna-to życie, które nie może istnieć bez śmierci

Łukasz (incognito)
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Żuromin

Marcin Baranowski Białystok

25 lis 2003, 19:38   (#2)  

Możesz sprecyzować pytanie? Nie specjalnie rozumiem o co c chodzi.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

enigma Wrocław

25 lis 2003, 20:30   (#3)  

chyba chodzi mu oto że jak rośnie stężenia azotanów to np. wprost proporcjonalnie do tego zmniejsza sie stężenia fosforanów :idea:

wg mnie nie ma między tymi stężeniami żadnych zależności (ale fajnie by było :) )
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 lis 2003, 23:33   (#4)  

Istnieje kilka interakcji w zależności od stężenia pierwiastków. Są one czasem przeciwstawne do siebie.
Ale do najważniejszych należą:
Prawo minimum (Jeśli jakiś pierwiastek jest w minimum to dodawanie innych pierwiastków niewiele pomoże). W związku z tym prawem jeśli fosfor jest w minimum i go dodamy to zwiększy on pobieranie azotu (zależność jest chyba logarytmczna). Można się z tym często spotkać.

W zbyt dużych dawkach fosfor hamuje pobieranie azotu (nie dotyczy to chyba jednak przeciętnego akwarium).

Przyswajanie fosforu zależy też od pH i stężenia innych pierwiastków. Wydaje mi się, że wbrem pozorom w akwarium powyższe stwierdzenie może być prawdziwe.

Pozdrowienia
waldek

Gość

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20231127200131.jpg

Co to jest?

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4495
Witam Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
1.jpg

Gdzie jest moje PO4

H2athor w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4735
Witam Wszystkich. Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2607
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

Furyan w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9861
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

Gh co jest nie tak

Dziki21 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6904
Witam wszystkich mam akwa od 4 miesięcy w wodzie kranowej mam bardzo dużo żelaza i roślinki mi padały więc dałem filtr ro + demi. Woda po nim tsi 003 po mineralizacji 114 roślinki piękne rosną rybkom ...

Nawozić czy nie ? O to jest pytanie :-)

karol977 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1483
Witam Mój zbiornik 125l ma już ponad miesiąc od początku podawałem CO2 z butli do tego po dwóch tygodniach podawałem potas światło 2x16w plant i sunny zaczynałem od 6h. Do celowo mam 4x16 w dwie plant...

Co jest w termometrze?

Bpollo78 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2322
Czy ktoś orientuje się co za ciecz jest w szklanych termometr ach do akwarium, pytam bo pękł mi w wodzie i nie wiem jaki to wpływ może mieć dla ryb i roślin?

Potas jest, ale jakby go nie było! Co jest nie tak? Zagadka!

forman2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5977
Szybki opis baniaka: 180l brutto-140l netto. Filtracja zew.: Tetra EX700 biologiczny (900l/h)+Ehaeim 2210 classic mechaniczny (300l/h). Fitracja wew.i też dyfuzor(CO2 Energy Mixer Ferplast rozprowadza...

Jaką rolę odgrywa "K" w stosunku "Ca;Mg"

Adi-85 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 8732
Witam, gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że mimo iż zawsze pisze sie o stosunku Ca;Mg, to że nie mniejszą rolę odgrywa "K". Wiec może powinno się mówić o Proporcji Ca;Mg;K ?? Tylko jak ona powinna...

Czy to jest niedobór żelaza?

zibzib w Nawożenie · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 12868
Witam. Mój stan obecny: NO3 10-15 (leję tygodniowo 20 z KNO3) PO4 1.5-2 (leję 3.5) K 15 (tylko z KNO3) Fe: easy life ferro + seachem iron (obydwa wg dawek producenta) PH 6.6 KH 3 GH 6 W oda z RO do ...

Statystyki

Ten temat przegląda 306 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 306 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.