Węgorek ognisty, jak przejsc na inny pokarm - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Węgorek ognisty, jak przejsc na inny pokarm

Liczba wyświetleń: 1835·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
manxxxx Wrocław
Mam dwa węgorki ogniste sa piękne duże i zdrowe , ale akwarium robi się dla nich za male i zamierzam je przenieść do akwarium ogolnego w których choduje dyskowce.

Problem w tym , ze one przyjmują tylko ochotke i nic więcej, a w akwarium z paletkami ochotki podawac nie chce żeby nie zawlec jakiś pasozytow

Robilem im już dwu tygodniowe glodowki probojac podawac serca wolawe , kryl artemie, mieso krewetek , nawet surowy schab i nic nie przynosi efektow nie ruszają nic a za ochotka się zabijają. Dluzszej głodówki już się boję robić bo jeszcze mi z głodu padną

Proszę o jakiąś porade jak je przestawic na inny pokarm i co podajecie swoim węgorkom ognistym.

manxxxx
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dyskowcom również można podawać larwy ochotki. Można również podawać larwy tak owianego złą sławą rurecznika. Wszystko zależy jak przygotujesz te pokarmy wyższego ryzyka do skarmiania ryb. Dobrze jest rozłożyć je w naczyniu, pojemniku, missce o większej powierzchni dna, tak by nie leżały w dużej ilości na sobie. Należy też utrzymywać niski poziom wody, dosłownie taki by tylko je zakryć i nie doprowadzić do wyschnięcia, a za to podmieniać wodę 2 razy dziennie. Dodaje się również do wody preparatu na bazie czosnku (dostępne z różnych firm).
Larwy zanim zostaną podane rybom powinny w takich warunkach przebywać ok trzech dni.
Tak przygotowany pokarm będzie bezpieczny dla dyskowców i rozwiąże Twój problem z rybami które chciałbyś do nich przenieść.
Oczywiście to wszystko tyczy się tylko i wyłącznie żywych larw, bo tylko żywe larwy w takich warunkach mogą oczyścić swój organizm (przewód pokarmowy)

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

manxxxx Wrocław
Dziekuje za info , ale to nie rozwiazuje mojego problemu poniewaz nie mam dostępu do zywgo pokarmu

manxxxx
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

Mrożonki też się nadają o ile korzystamy z sprawdzonego i bezpiecznego dostawcy, który namnaża je i pakuje w dobrych warunkach.
Niestety tu Ci nie pomogę, bo nie znam pod tym względem rodzimych firm.

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5649
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
9-180423.png

Nowość - Tropical Insect Menu - pokarm z owadami

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1784
9-180423.png Owady, zarówno formy dorosłe, jak i larwy, są naturalnym elementem diety wielu gatunków ryb. Dlatego też w odróżnieniu od karm dla psów owady w pokarmach gotowych dla ryb ozdobnych nie ...

Nowy pokarm wakacyjny Tetra Holiday Menu

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4187
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-newsmenu2-f5e8a5223c11f1cdc595798b34fe1a22.jpg Marka Tetra wprowadziła na polski rynek nowy, wieloskładnikowy pokarm do stosowania podczas ...
IMG20220615122020.jpg

Pęcherze na glonojadzie - jak mu pomóc co to jest

Marcin cch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2593
Mój glonojad ma takie pęcherze od niedawna jak mu pomóc IMG20220615122020.jpg Wysłane z CPH2197 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin. Jak tym karmić?

Invisible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8236
Witam, Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis Teo...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4365
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Padanie ryb a pokarm liofilizowany

szkot w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2139
Dzień dobry Wczoraj kupiłem artemie liofilizowaną Sery. Pokarm podałem rybom w dwóch akwariach. Kostki artemii rozdrobniłem w palcach (czystych). Były jednak widoczne większe kawałki, które ryby zjad...

Wylęg artemii - co i jak?

marcinox w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2288
Z racji tego, że założyłem akwarium w którym jest trochę więcej ryb, postanowiłem zacząć hodować artemię jako źródło żywego pokarmu. Do karmienia będzie ok 35 niewielkich ryb typu Neon Inessa, Bystrz...

Pokarm dla Otosków i Kirysków Pigmejów

Marcin Cichosz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10781
Cześć. Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich pokarmów dla moich ryb. Na rynku pokarmów jest ogrom i można się zgubić. Mam w akwarium Otosy i Kirysy Pigmeje. Chciałbym dla obu tych gatunków ...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15183
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Statystyki

Ten temat przegląda 248 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 248 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.