Witam. Zastanawiam się nad założeniem niedużego zbiornika, będącego kompromisem łatwości obsługi oraz dużej ilości roślin. Zastanawiam się nad wspomnianym w tytule zbiornikiem 63-litrowym (60x30x35) ale nie wykluczam również kostki 35cm. W założeniu akwarium ma być gęsto zarośnięte, możliwie z mało wymagającym trawnikiem, z ziemią ogrodową, oświetlane przy pomocy lampek Aquael 6W Sunny. Tu jednak zaczynam się zastanawiać ilu lampek użyć, żeby zapewnić możliwie mocne oświetlenie, ale w taki sposób, żebym nie musiał dozować CO2 z zewnątrz. Jakie macie propozycje? Oczywiście nic jeszcze nie kupiłem ale na pewno podobają mi się akwaria odkryte i te lampki Aquaela prezentują się bardzo ładnie. Możecie sugerować zarówno oświetlenie jak i wielkość zbiornika. Powiedzmy, że maksymalnie do 80 litrów. Wysokość chciałbym nie mniej niż 35cm. Myślałem nad
eleocharisem parvulą jako trawnik. Przyjmijmy budżet na akwarium + oświetlenie 200zł.
Czy użycie 2 lampek przy zbiorniku 60x30x35cm będzie wystarczające dla parvuli?
Wyprzedzając pytania: tak, jestem w stanie zrobić diy z diodach led, ale zależy mi na estetyce, dlatego nie biorę pod uwagę samodzielnego zrobienia lampki.