Mam problem początkującego akwarysty,i nie wiem co zrobić żeby było ok.Czytałem już chyba wszystko na tym forum i robiłem co mogłem i dalej nic-rośliny nie bąbelkują.Zwracam się do was z prośbą bo już nie wiem co mam robić.Akwarium mam o wym. 160x50x50 (od 6 tyg.),2xPhilips Aquarelle 56W i 2xPhilips TLD-950 (na przemian).TLD świecą od 11.00 do 23.00 a Aquarellki od 13 do 21.00.Parametry wody mam następujące:
PH - 6.7-7.0
TWW - 3-4
TWO - 18
CO2 - 12
Jak dawałem większą dawkę CO2 to PH spadało do 6.5 a rośliny i tak nie bąbelkowały.Nie mierzyłem tylko azotanów-nie wiem czy to ma jakiś wpływ na bąbelkowanie roślin?Codziennie stosuje nawóz 3ml Tetra PlantaMin.Co do roślin to mam następujące gatunki:
Echinodorus ocelot
Echinodorus leopard
Echinodorus amazonicus
Echinodorus Red flame
Echinodorus parviflorus 'Tropica'
Cryptocoryna becetti
Cryptocoryna wendtii "Weinberg"
Cryptocoryna becetti
Anubias Barteri
Anubias congensis
Nymphaea lotus
Vesicularia dubyana
Limnophila sessiliflora i jeszcze ze 3 gatunki których nie rozpoznałem.
Macie wieksze doświadczenie ode mnie i poradźcie mi co jest nie tak.
Może ilość w nawozie jest wystarczająca tylko ty za mało go dajesz Co do fosforanów to najpierw sprawdź ich poziom, polecam test JBLa. Azotany też warto by było sprawdzić.
PO4 jeszcze nie zmierzone czekam na test ale są problemy z zamówieniem.Zmierzyłem NO3 wynosi 18, i niestety niżej nie mogę zejsć.Woda z kranu ma trochę więcej niż 12,5.
Możesz mi powiedzieć czy sprawność filtra ma znaczenie dla azotanów? Tzn czy np filtr o większej przepływowości lub zwiększenie wkładu biologicznego zmniejszyło by poziom azotanów?
I jeszcze jedna sprawa,rośliny z grupy Cryptocoryn "przyklapły" jak je kupiłem to miały piękne stojące liście, teraz większość jest na podłożu a nowe liście są sporo mniejsze i brązowe.pozostałe też nie rozwijają się najlepiej.Czytałem że to może być brak potasu, a w jaki sposób można rozpoznać brak fosforu? Proszę o szybką odpowiedź, nie wiem jak długo mi jeszcze rośliny pociągną a trochę w nie zainwestowałem.Jeśli powodem są braki o których pisałeś to jutro będę miał możliwość kupienia KH2PO4 i K2SO4 a potem to nie wiem kiedy.
Jeszcze jedna ciekawa rzecz przez 1 dzień po wymianie wody rośliny bąbelkują a na drugi już nie.
Wysoki poziom azotanów w dobrze prowadzonym akwarium roślinnym w którym nie dodaje się KNO3 nie powinien mieć miejsca. Jest to wyraźny sygnał na to że rośliny słabo rosną. FIltr biologiczny w akwarium roślinnym zazwyczaj nie ma większego wpływu na poziom azotanów. Czasem ponoć może się tak zdażyć że w filtrze zachodzą równocześnie procesy nitryfikacji i denitryfikacji ale raczej nie są to częste przypadki. Napewno jednak wzrost wydajności filtracji nie spowoduje spadku poziomu NO3. Kryptokoryny mogą w szerokim zakresie zmieniać kolor i kształt liści w zależności od warunków w akwarium. Opisana przez ciebie reakcja może być normalną reakcją na zmianę warunków. Jednak bez zdjęć trudno powiedzieć.
Anonim 4156 w Nawożenie· Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35439
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
jacekp1 w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3017
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Piotr Baszucki w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2426
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji.
Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody.
Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka:
https://wod...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16088
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6769
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Domineo w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2587
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
GilGalad w Nawożenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4978
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Lukkey w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3171
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Statystyki
Ten temat przegląda 505 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 505 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej