Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Posiadam dwie kostki shrimp set w pierwszym podłoże to shrimp soli a w drugim zwirek kwarcowy. W akwariach rosną przede wszystkim mchy - co2 w płynie i zauważam duży przyrost mchów. Ale zrobiłem testy wody w obu zbiornikach i się trochę wystraszylem: Zbiornik 1:. Zbiornik 2: Cl2. 0 0 No3. 10. 0 No2. 0 0 GH. 7d 7d KH !!! 0d. 3d pH. 6,4 (może mniej) 7.6 Proszę o podanie sposobu na ogarniecie sytuacji ponieważ kupiłem rośliny in vitro i boję sie że jak je wstawie w takie warunki to padną
-
Juka46
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A co konkretnie Cię niepokoi? Nie widzę tu powodów do obaw.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Na podłożu shrimp sand i tak nic nie poradzisz, przez dłuższy okres czasu będzie zbijać parametry. Nie obawiaj się o rośliny invitro, tylko trzeba dobrze świecić od samego początku aby był wzrost.
-

edison81
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
- Wspieram stronę kontem Premium
A z jakiego powodu w drugim zbiorniku jest KH też niskie?
To moje pytanie jest następujące: Czy lanie węgla w płynie w podwójnych ilościach niż te które zaleca producent nie spowodują jakiś problemów w Tych akwariach?
Podłoże mam o ok 5-6miesiecy - Pytanie czy mogę w nim grzebać żeby posadzic nowe rośliny czy powinienem je wymienić bo jak je zrusze to wypuści toksyny do wody
-
Juka46
●
- Ranga: Początkujący
A tego nie wiemy jaką Ty wodę stosujesz albo z jakim mineralizatorem. A dlaczego stosujesz podwójną dawke? Kiedyś stosowałem Carbo nawet w większych ilościach i nie zauważyłem negatywnego skutku po za roślinami które są na nie uczulone. Po zaprzestaniu go też nie zauważyłem zmian więc przestałem. Grzebać w podłożu za bardzo nie można w żadnym, sadzenie roślin nie powinno stanowić problemu, polecam pensetą 
-

edison81
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Akwarium 160 litrów .
Cała woda RO jest mineralizowana Vimi .
Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora.
W załączniku dzisiajsze wyniki .
Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam Was serdecznie
Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały.
Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L
pH= 6,9-7,0
KH= 6
Jest butla z CO2
Wapń i magnez 80:20
Potas 20
P...
Pomóżcie mi, proszę, zidentyfikować niedobory czy potencjalne blokady w moim akwarium. Zbiornik ma 7 miesięcy. W takim okresie powinna być bajka, a wygląda na zaniedbany;
Echinodorusy pokrywają się z...
Witam. Jestem nowym użytkownikiem więc chciałbym się przedstawić. Mam na imię Szymon i witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mój problem polega na nie spadającym NH3 w moim 200l akwarium (170l ne...
Witam. Szlag mnie trafia ;/ Mam 3 akwaria po 160 litrów i ...w 2 jest problem. Nie wiem co jest grane. Utrzymuję wszędzie podobne parametry:
20 azotany
1 fosforany (zdarza się 2 mg/l)
10-20 mg K
pH ...
Dzień dobry
Po wymuszonym restarcie spowodowanym rozszczelnieniem akwarium zacząłem mieć problemy z glonami (wcześniej było raczej OK). Akwarium 160l wody, restart przed miesiącem.
Wyniki pomiarów:
P...
Witam na poczatek opis zbiornika
Akwa 100x40x40 160l
Filtracja terta 1200 ex + kasakada fzn 2
Oswietlenie 3 belki Aquael leddy slim 2x 32w i 1x 36w
Podloze JBL AquaBasis plus 5l na to Manado okolo 2...
Od tygodnia zauważam wyraźne osłabienie i obumieranie staurogyne repens. Podaje CO2, Światło 12W, akwarium 30l, podłoże Benibachi Fulvic, nawożę Vimi all in one codziennie koło 15:00 jedno naciśnięcie...
|
|