ADA CUBE GARDEN 60-P ADAM GOLIK NANO STUDIO ART WITAJCIE! Zapraszam do kolejnego zbiorniczka,który miałem przyjemność złożyć. Zbiorniczek jest do sprzedaży,a o to specyfikacja szkiełka. Akwarium ADA CUBE GARDEN 60-P Filtracja EHEIM 2213+SKRIMER tej samej firmy Oświetlenie belka CHIRIOS 60CM LED CO2 BRAK Dekoracje: Korzenie i skały własne zapasy Podłoże ADA AMAZONIA/LA PLATA,przód wysypany AQUAEL DECOR SAND Rośliny:microzorium nana leaft,chydrocotyle japan.sp,anubias nana petit,hemiantus microtem,bolbitis nana,lobella,eleocharis acicularis,cladophora Ryby:neon simulans,głupik Englera Zapraszam do oceny i komentarzy. Akwarium jest świeże,ale filtracja ,woda,z poprzedniej aranżacji. Miłego zwiedzania szkiełka
Bardzo fajny zbiornik, ten układ kamieni i korzeni sprawia świetny odbiór.
Btw. Chciałem zapytać o ustawianie kamieni, korzeni w przypadku tak piętrzących się "konstrukcji". Czy w przypadku takich aranżacji jak ta czyli kiedy układasz jedne kamienie na kolejne dzięki czemu powstają nawisy skalne / groty/ jaskinie, korzystasz z jakiegoś kleju i dla pewności sklejasz je czymś? Czy cały cykl układania jest tak zaplanowany że nie ma opcji aby jeden spadł na drugi itp?? Osobiście miałbym obawy gdyby one stały tak same z siebie bez jakiegoś zabezpieczenia, że w przypadku grzebania w zbiorniku, przycinki itp nie zahaczę o jakiś kamyk ... i wtedy tylko BUM, PSTRYK i CHLUP na podłogę.
Cześć. Co do tworzenia hardscape sprawa wygląda następująco. Skały są selekcjonowane zazwyczaj tak ,aby pasowały do siebie jak najlepiej.Przy małych zbiornikach jakie najczęściej układam rzadko kiedy używam kleju w postaci silikonu lub super glue klej najczęściej używany jest do spinki korzeni ze skałą. Skały tworzące wypiętrzenia układane są naturalnie tzn w/g faktury kamienia. Korzenie selekcjonowane są aby spinać skałę razem lub uzupełniać szczeliny pomiędzy nimi.
xantia7 napisał(a):Cześć. Co do tworzenia hardscape sprawa wygląda następująco. Skały są selekcjonowane zazwyczaj tak ,aby pasowały do siebie jak najlepiej.Przy małych zbiornikach jakie najczęściej układam rzadko kiedy używam kleju w postaci silikonu lub super glue klej najczęściej używany jest do spinki korzeni ze skałą. Skały tworzące wypiętrzenia układane są naturalnie tzn w/g faktury kamienia. Korzenie selekcjonowane są aby spinać skałę razem lub uzupełniać szczeliny pomiędzy nimi.
By robić takie aranżacje trzeba mieć naprawdę duże zaplecze z kamolami i korzeniami, aby odpowiednio dobrać kamień do kamienia a potem jeszcze korzenień
Widać pełen profesjonalizm. Gratuluję, super szkiełko.
Hej Zaczne od najbanalniejszej rzeczy czyli obsady polaczenie simulans i endlerka wydaje sie kurcze naprawde no trafione... Druga rzecz o ktora chcialbym spytac to: AQUAEL DECOR SAND gdzie to mozna zobaczyc i kupic ? No i podsumowujac akwarium: Swietne, widac ogrom pracy nad aranzacja z niecierpliwoscia czekam az bardziej zdziczeje poza tym wyglada na jakies budowle majow w dzunglii.
Ciekawie, nietuzinkowo. Przypomina mi trochę pracę G. Wolińskiego "The slow death of a roots". Jest jednak inna proporcja korzenia względem kamieni niż we wspomnianej aranżacji.
Zbiornik prawie idealny gdyby nie ta cała aparatura Brawo Ty
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Ciekawa kompozycja z korzeni, nie przemawia do mnie dobrane zielsko, myślę że w innej konfiguracji doboru zielska zbiornik by wiele zyskał. Pierwsze zdjęcia gdy zbiornik był prawie pusty lepiej do mnie przemawiały.
Lali75 napisał(a):Ciekawa kompozycja z korzeni, nie przemawia do mnie dobrane zielsko, myślę że w innej konfiguracji doboru zielska zbiornik by wiele zyskał. Pierwsze zdjęcia gdy zbiornik był prawie pusty lepiej do mnie przemawiały.
Zielsko jest przejściowo ,akurat na fotce jest dziś takie a za kilka dni jest inne. Zbiorniczek jest u mnie i tak się składa ,że co jakiś czas rośliny wpadają z innych baniaczków na chwilę i fruną dalej do kolejnej bańki do klienta. Tak więc sorki za zamieszanie .
spider72 w Akwaria· Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 16165
Po długiej przerwie (12 lat ?) spowodowanej głównie brakiem czasu postanowiłem założyć sobie ponownie małą kostkę w swoim biurze, bo internet za mało mnie rozprasza w pracy ;)
Sprzęt generalnie ten k...
TenOdTego w Akwaria· Odpowiedzi: 107 · Wyświetlenia: 65130
60l – Kostka – TenOdtego
Wymiary - 40x40x40 60l
Oświetlenie - Jeneca LDJ-400 15W
Nawożenie – 1 ml carbo dziennie, 1 ml potasu dziennie, 2 ml micro i 2 ml makro przy podmianie
CO2 – bimbrownia na żelat...
Adrenalino w Akwaria· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3557
Cześć,
przedstawiam swój pierwszy zbiornik po wielu latach przerwy:
Litraż(rozmiar): 50x30x40 60L
Oświetlenie: Aqualed SMD 5630 50cm
Filtracja: Filtr Kaskadowy HBl-701 Gąbka, węgiel, BioCeramika
Naw...
danielevsky w Akwaria· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 12245
Witam.
Tydzień temu ruszyłem z nowym projektem. Tym razem spróbowałem swoich sił w stylu brazylijskim.
Ogólne dane:
Akwarium. 60x30x36 VIV ultra clear
Filtracja: OASE Biomaster 350
Światło: Skyl...
pawel81 w Akwaria· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9362
Akwarium o długości 60cm z centralnie zaaranżowaną dolinką. Po bokach tarasy z kamieni otoczone korzeniami. Założone 14.11.2020.
Rośliny: Rotala sp. green, Rotala Hra Vietnam, Rotala Ceylon, Eleochar...
NANOSTUDIOART w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3151
WITAJCIE!
Mam przyjemność i chwilę na powrót do gry z nowym kontem .
Dzięki PIOTREK za ostatnie pogaduchy i grube zielone zakupy.
Poniżej jeden z kilku ostatnich projektów tego miesiąca.
malutkie pal...
MarioMarina w Akwaria· Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 17236
Witam,
przedstawiam kolejny prościutki projekcik który jest moim firmowym " czaso-umilaczem".
Zbiornik to kostka 22*22*22 oświetlona lampą Led Chihiros, filtrowana maleńką kaskadą i zasilana...
Wiktor1979 w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1579
Baniak, 8 miesięcy założony jako dekoracja w przedpokoju.
W tym momencie pełni rolę krewetkarium neocaridin Blue velvetów oraz jako kotnik dla gupikow z akwa 260 l
Obsada około 60 narybku gupika, 60 B...
wojtekszuminski w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1883
Witam to znowu ja a to moje kolejne akwarium.
Wymiary akwarium 60x 30x35
Oświetlenie 3 halogeny po 10 w, 900 lm jeden, to 45 lm/l
Nawożenie sole ale na razie nie choć mam przyszykowany już roztwór kno...
Statystyki
Ten temat przegląda 228 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571012
• Liczba wątków: 48809
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 228 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej