[Ankieta] Metalowy dyfuzor - HIT czy KIT? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[Ankieta] Metalowy dyfuzor - HIT czy KIT?

Liczba wyświetleń: 11644·Odpowiedzi: 9
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Wygląd listy:

Ankieta: Metalowy dyfuzor

HIT
28
82%
KIT
6
18%

Liczba głosów : 34
Piotr Baszucki Nowa Ruda

Dyfuzory metalowe mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników, którzy preferują dyfuzory szklane.

Jakie jest Twoje zdanie?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Według mnie dyfuzor metalowy jak i reszta metalowych rurek itp. to naprawdę fajna sprawa. Jak tylko będę miał więcej wolnego grosza to pewnie skuszę się na taki zestaw.

sergiusz1988
Ranga: Aktywny użytkownik

Anonim 30857
Zgadzam się z przedmówcą. Metal - zarówno w przypadku dyfuzorów, jak i rurek, jest mniej kłopotliwy przy zachowaniu podobnej estetyki. Metalowe dyfuzory mają jeszcze dodatkowy plus - można wymienić spiek. Do tej pory było to możliwe tylko w przypadku takich plastikowych koszmarków... :)

Anonim 30857

greg1978 Ostrów / Kalisz
Mam od roku, model przewieszany przez szybę, świetna sprawa, czyszczenie i użytkowanie bezproblemowe. Mimo, że spiek mam klejony, ponieważ złamał się w pół :) nadal działa rewelacyjnie.

greg1978
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Ostrów / Kalisz

Herbatnik1 Chełm
Mam metalowy dyfuzor przewieszany przez szybę. Powiem tak: Przeszło pół roku temu zastanawiałem się czy kupić, dzisiaj żałowałbym gdybym nie kupił.

Herbatnik1
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Chełm

No, ale o co kaman?
Spiek nadal jest ceramiczny.
Obudowa stalowa.

W czym jest ten metalowy lepszy?

Jednych oko będzie zadowolone metalowym a drugich szklanym.

Te spieki się czymś różnią? Lecą drobniejsze bąble, czy co?

Pozdrawiam,
Grzegorz.

Rozrabiak
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Rozrabiak napisał(a):No, ale o co kaman?
Spiek nadal jest ceramiczny.
Obudowa stalowa.

W czym jest ten metalowy lepszy?

Jednych oko będzie zadowolone metalowym a drugich szklanym.

Te spieki się czymś różnią? Lecą drobniejsze bąble, czy co?

Pozdrawiam,
Grzegorz.

Chodzi o to, że są rozbieralne (metalowe) i może jeszcze nie widać na nich glonów tak jak na szklanych.

Natomiast jeśli chodzi o szklane - spiek spiekowi nierówny, kiedyś dostępne były dyfuzory RA ze specjalnym bardzo drobnym spiekiem, porównywalne wyłącznie z dyfuzorami ADA.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

Metalowy dyfuzor jest długowieczny, sam spiek można bezproblemowo wymienić. A szklany... no cóż niech podniesie rękę ten komu nie uszkodził się chociażby jeden szklany dyfuzor przy zakładaniu/ściąganiu wężyka

kazujama

PKS_26 Bukowno/Sławków
Mam już sporo czasu nierdzewny dyfuzor, chyba byłem jednym z pierwszych który takowy zakupił nie były wtedy jeszcze dostępne w Polsce była nawet moja recenzja na RA powiem tak jestem bardzo zadowolony, śmiga do dzisiaj bez żadnych problemów, mgiełka cały czas taka sama, i tak jak pisał kazujama uszkodzenia szklanych dyfuzorów w moim przypadku na pewno złamałem 2-3 sztuki przy zakładaniu /ściąganiu wężyka.

PKS_26
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bukowno/Sławków

Ma kilka zalet i mało wad, do zalet należy: wymienny wkład, łatwe czyszczenie, ciężar który utrzymuje go w pionie, niezłe rozpuszczanie (choć tu bardziej jakość spieku ma znaczenie). Do wad przynajmniej przy wersji krótkiej należy zaliczyć ciężar metalu co przy wkładaniu do baniaka może się skończyć pęknięciem szyby (da się, uwierzcie :D ) i kontrowersyjny wygląd metalu w baniaku.No i polska cena wzięta z kosmosu.

kaboom

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

IMG_1914.jpeg

Jaki dobry dyfuzor przepływowy?

korben28 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 17839
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
dyf1.jpg

Dyfuzor przepływowy JBL

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 48380
dyf1.jpg JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych... Czyt...
20250120_161119.jpg

czy to moment aby nabić CO2

arcwarden w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3642
Hi pierwszy post piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
IMG20231017191432.jpg

Jak sprawdzić instalację CO2 czy jest szczelna?

Jacek Pawłowski w Technika CO2 · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 11560
Witam Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2309
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7252
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Czy taki reduktor będzie pasować do butli z bio ?

Anonim 59529 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3528
Witam Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...

Butla CO2 czy może stać powyżej akwarium

guzi75 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2224
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?

Dyfuzor

DmRO w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3098
Dzień dobry, mam szkalny dyfuzor z białym spiekiem, i czy w środku dyfuzora musi być woda? Moczę ten dyfuzor 2 dni a do środka nie dostała się ani kropelka.

Jak podłączyć dyfuzor JBL taifun proflora do fx6

Garfield w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2422
Witam, jestem nowy na forum, ale może ktoś mi pomoże. Otóż zakupiłem JBL proflora taifun inline 19/25 ( nie pomyślałem wcześniej, żeby sobie zmierzyć wąż z filtra fx6) i chciałbym to sensownie połączy...

Statystyki

Ten temat przegląda 112 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 112 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.