Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam dziś miezylem parametry wody 11 dzień po zalaniu. Gh- 7 Kh- 4 Ph-6,9 Po4- <0,02 No2->1 No3- 10 Nh4- < 0,05 Co o tym myślicie.? Pojawiły się trochę zielenice i pył na szybach. I moje drugie pytanie od swych dni końcówki młodych liści microsorium są raki w połowie przezroczyste jakby trochę gnily. Czego brak?
-
maciusmacius84
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Radom
Jak podłoże aktywne, to wsysa fosfor i dla tego jest zero. Lejesz potas (to na dziury...)? Poczytaj wątek bezpieczny start. Wyniki masz b. dobre.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Tak leje potas od początku i od wczoraj fosfor 4ml dziennie firmy drak. Podłoże aktywne azoo plant grower
-
maciusmacius84
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Radom
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Więc rośliny odchorowują i tyle, ze światłem nie przesadzaj ani w jedną ani w drugą  - 8h +/-50% mocy
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
Witam wszytskich po dłuższej przerwie! Jest światełko w tunelu ze z powrotem wrócę do ulubionego hobby :D
Piszę od razu z problemem :?
Próbuję wyciągnąć jeden zbiornik na prostą i szło bardzo dobrze ...
Joł!
Mam prośbę o opinie do wszystkich, którzy używali bądź używają.
I od razu zastrzeżenie: jeśli ktoś ma zamiar napisać, że lepiej i taniej jest samemu rozrabiać proszki, niech się wstrzyma......
Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich bardzo serdecznie :) Może zacznę od opisu zbiornika:
- 112l, 1,5 roku od założenia,
- kubeł HW302 wypchany kulkami Maxspect i odrobiną cera...
Witajcie . Proszę o pomoc odnośnie nawożenia.
Woda nie jest zbyt klarowna a tempo wzrostu roślin coś spadło. Ponadto często muszę usuwać bardzo małe skupiska sinic w rogu między szybą a Monte Carlo.
...
No więc zrobione na dzień przed cotygodniową podmianą wody za pomocą testów Zoolek i pasków JBL
Testy Zoolek:
NO3 10-20 (trudno wpasować się w kolor)
PO4 0,5-1,0 (podobnie jak powyżej)
K ~25
Fe pon...
Witam
Pisze do Was z prośbą o pomoc. Jestem po lekturze wielu opisów, jestem cierpliwy, ale tym razem sam sobie nie poradzę ...
Co do akwarium nie mam duzych wymagan, ale wczesniej wszystko roslo be...
Witam, wiem że gdzieś tam na forum był poruszany temat tej lini nawozów, ale chciałbym trochę odświeżyć temacik. Chodzi mi po głowie przesiadka z soli na jakąś linię nawozów i tak właśnie spotkałem na...
Witam
Na wstępie chciałbym się z wszystkimi przywitać , i w kilku słowach opisać swój problem.
Od jakiegoś czasu nie mogę sobie poradzić z moim akwarium rośliny marnieją , słabo rosną , a nawet gnij...
|