VivaGrow - kolejne lampy LED
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Lampy LED VivaGrowDo oferty lamp LED dedykowanych akwarystyce roślinnej dołączyły modele marki VivaGrow. Oprawy wyposażone w diody białe oraz RGB (niebieskie, czerwone, zielone) posiadają w zestawie zaawansowany pilot, który pozwala na 10-stopniową regularcę oraz imitację trybów pogodowych - czyli funkcje zarezerwowane do tej pory dla najdroższych modeli segmentu oświetlenia LED. Vivagrow to seria profesjonalnych lamp stworzonych specjalnie z myślą o akwarystyce roślinnej. Dzięki zastosowaniu diod led, lampa jest bardzo wydajna i zarazem energooszczędna. Wbudowany kontroler pozwala na zmianę natężenia kolorów białego, niebieskiego, zielonego, czerwonego oraz zapamiętanie do czterech kombinacji ustawień. Programator obsługuje również tryby symulujące pogodę. Link dla zainteresowanych:https://roslinyakwariowe.pl/aktualno ... agrow.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Przydałyby się jakieś zdjęcia zbiorników nimi oświetlonych. No i wydaje mi się, że jedna taka lampa to za mało, zwłaszcza dla zbiorników 90cm i większych.
-

szarlej
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Tarnów
To nowość, pewnie jeszcze mało kto ma te lampy. Pewnie z czasem zaczną pojawiać się pierwsze roślinniaki na tym oświetleniu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ciekawa propozycja, tylko zamiast bajerów typu imitacja trybów pogodowych (po co?) wolałbym symulację świtu i zmierzchu.
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
No właśnie - tak się zastanawiam nad praktycznym zastosowaniem trybu "burza" często spotykanym w podobnych lampach, szczególnie uwzględniając jak zareagują na niego ryby  Nie wiem natomiast jak działa ten tryb pochmurny dzień - ale być może ma to jakiś sens, jeżeli po prostu jest to predefinowane ustawienie oświetlenia zmieniające odbiór akwarium. A "światło księżyca" to pewnie zwyczajne oświetlenie nocne.
Ostatnio edytowano 30 sie 2016, 13:33 przez szarlej, łącznie edytowano 1 raz
-

szarlej
●
Fajna byłaby pełna imitacja trybów pogodowych. W przypadku burzy dodatkowe napowietrzanie powierzchni, zwiększony prąd i fale. Rośliny i zwierzęta w naturalnych warunkach przechodzą przez to praktycznie codziennie, a może to fajnie urozmaicić akwarium.
-
CookieM
●
- Ranga: Początkujący
CookieM napisał(a):Fajna byłaby pełna imitacja trybów pogodowych. W przypadku burzy dodatkowe napowietrzanie powierzchni, zwiększony prąd i fale. Rośliny i zwierzęta w naturalnych warunkach przechodzą przez to praktycznie codziennie, a może to fajnie urozmaicić akwarium.
Taaa, co jakiś czas lampa ładuje wyładowanie elektryczne będące imitacją pioruna i uśmierca większość obsady  Obawiam się jednak, że dla dość upośledzonej imitacji warunków naturalnych jakim jest akwarium nawet zwiększone natlenienie miałoby negatywne konsekwencje.
-

szarlej
●
Chcesz mieć w swojej lampie odwzorowanie warunków pogodowych? Zamontuj stroboskop i wiatraczek, który nada fale na tafli. Wersja PRO paralizator imitujący wyładowania... 
-

KozirroPL
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łobez
Witam, Czy lampa imituje wschody i zachody? Czy przejscia miedzy porami dnia są płynne, czy skokowe? Czy obudowa jest aluminiowa?
Dziękuję
-

Oman
●
- Miasto: Radzionków
Oman napisał(a):Witam, Czy lampa imituje wschody i zachody? Czy przejscia miedzy porami dnia są płynne, czy skokowe? Czy obudowa jest aluminiowa?
Dziękuję
Ponawiam pytanie. W opisie pisze "do akwarium o maksymalnej długości 90cm" a jaki jest dolny zakres? Jakie są wymiary tej lampy?
Pozdrawiam Artur
-

Utul
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Marklowice
Utul napisał(a):Oman napisał(a):Witam, Czy lampa imituje wschody i zachody? Czy przejscia miedzy porami dnia są płynne, czy skokowe? Czy obudowa jest aluminiowa?
Dziękuję
Ponawiam pytanie. W opisie pisze "do akwarium o maksymalnej długości 90cm" a jaki jest dolny zakres? Jakie są wymiary tej lampy?
W cyklu 24/7 lampa imituje wschody i zachody. W 90 cm (pewnie podobnie jak w 120cm) nie ma raczej dolnej granicy dlugosci zbiornika gdyż prowadnice biegną przez całą lampę.
-

Oman
●
Oman Dzięki A tak z ciekawości skąd masz te info?
Pozdrawiam Artur
-

Utul
●
Utul napisał(a):Oman Dzięki A tak z ciekawości skąd masz te info?
Kupiłem tą lampę  Imitacja wschodów i zachodów działa tylko w trybie 24/7. Lampa wtedy zmienia barwę światła i przygasa. Nigdy nie gaśnie tj. nawet o 3 w nocy widać delikatnie smużenie koloru niebieskiego (chyba księżyc:P)
-

Oman
●
Jak oceniasz lampę? Kupiłeś do 120cm. a jaki masz baniak, jak oceniasz moc tej lampy? Spodobała mi się, ale nie wiem czy warto. Żeby potem nie leżała mi w kącie 
Pozdrawiam Artur
-

Utul
●
Mam ją od soboty więc trudno o konstruktywne opinie dot. wzrostu roślin.
Wykonanie b. dobre, wygląda na solidną. Jedyny problem miałem z uruchomieniem cyklu 24/7 bo instrukcja w tej kwestii jest niedokładna.
Baniak 120 x 50 x 50. Żadnych wymagających roślin, głównie microsoria więc powinno być dobrze.
-

Oman
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Masz ją od soboty, i jeszcze Ci krzaczory nie wyszły z aqwa, dziwne Mam pytanko, ustawiasz w lampie godziny zał. i wył.? Jak wyłączysz zasilanie lampy np. na noc to traci ustawienia?
Pozdrawiam Artur
-

Utul
●
Może inaczej: Jeżeli chodzi o tryb automatyczny. Lampa ma pilot z podzieloną dobą co 3 godziny. Przycisk 3AM, 6AM, 9AM itd. wybierasz ten, który jest najbliżej realnej godziny i od tego czasu wszystko dzieje się automatycznie. Oczywiście są też tryby, typu słoneczny dzien (pełna moc), noc, burza itd. które możesz uruchomić w dowolnej chwili i z nich ciągle korzystać. Nie wiem czy traci ustawienia bo nie chciałem jej dotychczas wyłączyć 
-

Oman
●
Czy ktoś przetestował te lampy jak rosną rośliny, jak z nagrzewaniem itp.
-
jacoby76
●
jacoby76 napisał(a):Czy ktoś przetestował te lampy jak rosną rośliny, jak z nagrzewaniem itp.
Posiadam tą lampę od miesiąca w zbiorniku 300 L. Lampa 120 cm długości działa w cyklu 24/7. Rośliny rosną i mają się nieźle: - microsorium - 3 rodzaje, - cryptocoryna nevilli - valisneria, - anubias barteri, Ogólnie rośliny niezbyt wymagające jeżeli chodzi o światło ale rosną, wypuszczają nowe pędy i rozrastają się. Lampa się nie nagrzewa - mimo iż pracuje od miesiąca bez przerwy, obudowa jest zimna.
-

Oman
●
Jak oceniasz lampę z perspektywy czasu? Możesz wkleić jakieś zdjęcia akwarium?
-
SZEF-JD
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
micmol.jpg
Miło mi poinformować o wprowadzeniu do oferty lamp LED marki MICMOL. To wiodący producent oświetlenia akwarystycznego, którego produkty zyskują ogromną popularność za oceanem i w Europie....
Hej
Pachi przedstawia/ porównuje lampy firmy Skylight wszystkie modele. Przy okazji omawia, które z nich pasują do jakich zbiorników/aranżacji.
Film po niemiecku.
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Zapraszam do obejrzenia filmu Przemka na kanale Skylight.
Link do opisu produktów:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=hyperspot+fm&search_in_description=0&...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg
Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki.
Poniżej opis producenta:
UltraSlim
Światło jest niezbędnym czynniki...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Robię dla kolegi lampkę led na profilu wide do pokrywy 80 cm, znalazłem taśmę led 5630 opisana jako GROW, gdzie na przemian są diody czerwone i niebieskie:
Taśma led Grow.PNG
Zastanawiam się czy jed...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
|