Ustawienie deszczownicy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ustawienie deszczownicy

Liczba wyświetleń: 1745·Odpowiedzi: 1
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

27 sie 2016, 20:28 Ustawienie deszczownicy  (#1)  

Witam ma pytanko jak ustawic deszczownice i wlot filtra. Czy wlot filtra ma byc na waszej szybie a deszczownica na szerszej?czy wlot ma byc na waszej i deszczownica tez czy po przeciwnej stronie. ?Dzieki za pomoc Wymiary akwa 70x40x36.

Robert1977W
Ranga: Początkujący

Badman Góra

28 sie 2016, 12:32 Re: Ustawienie deszczownicy  (#2)  

Na logikę najlepiej gdyby pobieranie wody byłoby jak najdalej od wylotu w tym przypadku deszczownicy, jedak nie zawsze można to zrealizować. U mnie należałoby wyciąć dodatkowy otwór w pokrywie, wolę tego nie robić.
Mam filtr Unimax 150 gdzie producent zaleca ustawienie deszczownicy nad lustrem wody lecz ze względu na "hałas" w nocy tak kapiącej wody deszczownice mam pod taflą wody:

Jak widać wlot mam po prawej, a po lewej wylot w postaci deszczownicy na długości akwarium. Dlaczego taka długa ? W sumie akwarium należy do mojego synka i to on tak zadecydował :) dodatkowo nurt wody rozładowuje się dość dobrze na takiej długości.
Zrób eksperyment z ustawieniem deszczownicy i wlotu, wybierz odpowiedni :D

Badman
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Góra

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

ustawienie deszczowni

radh w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2844
Jaka powinna być pozycja wylotu wody z deszowni? Mam akwarium z rybakmi i duza liczba roslin. Do wylotu filtra zewnetrznego mam podlaczona instalace CO2. Czy deszczownia powinna powodowac ruch lustra ...
Bez tytułu.jpg

Ustawienie wlotów i wylotów dla dwóch filtrów

robi007 w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6856
Podpowiedzcie jak ustawić wloty i wyloty przy dwóch filtrach, aby uzyskać jak najlepszą cyrkulację wody. Akwarium 120x50x50, a filtry to 2 x Eheim 2075.
YouTube

Co zamiast deszczownicy?

ciambor w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2163
Mam filtr zewnętrzny Eheim 2213, od początku jako wylot mam ustawioną deszczownicę - wizualnie nie wygląda to najlepiej, a do tego ostatnio zakupiłem plastikową pokrywę przez co wąż na krawędzi akwari...

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1362
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Dodatkowe napowietrzanie w deszczownicy

ksysiek w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1831
Witam. Posiadam w akwarium deszczownicę ,ale zanurzoną po taflą wody ponieważ jest w wtedy ciszej. Czy dorobienie jakiejś dodatkowej nasadki np.tak jak są aquaelach z wężykiem zda egzamin w deszczowni...

Podłączenie dwóch filtrów do jednej deszczownicy

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6213
Dokupiłem drugi kubełek i będą dwa Eheim 2217 i 2228 w akwarium 150x50x50. Cały czas myślę, jak ustawić dwa wloty i wyloty. Wybór padł na dwie deszczownice ustawione na tym samym krótkim boku, ale za...

Złączki do deszczownicy eheim

michualex w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 998
Panowie czy możecie mi powiedzieć jak połączyć deszczownice eheim by wyjść z nią na zewnątrz? Bo jak na razie to ja mam na kątniki + wąż ale wygląda to tak tandetnie że szkoda gadać. Nigdzie nie widzi...

Ustawienie wlotu i wylotu z filtra + grzałki

StefanTG w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 13240
Witam , panowie powiedzcie mi czy ustawienie tych elementów jest dobre , czy może jednak nie i trzeba coś przenieść...(akwarium 200l) Moje pytanie wynika z tego że wydaje mi się że woda ma bardzo mały...

Ustawienie rur filtra w baniaku

id4 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 965
Witam Piszę do Was z pytaniem o ustawienie rurek w akwarium. Posiadam kubełek AquaEL Unimax 150 i akwarium 112 litrów, więc niewielkie. Bardzo proszę o poradę, jak i gdzie ustawić rurę ssącą a g...

Ustawienie filtra a prąd wody

Peterpl w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3103
Mam akwarium 102L i filtr FZN-2, a w związku z tym pytanie ;) Nie wiem jak lepiej go ustawić w akwarium, jak dam na tylnej ściance to prąd wody w akwarium jest mały i połowa tafli wody w akwarium w za...

Statystyki

Ten temat przegląda 371 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570936
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 371 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.