|
|
Nawożenie słabo oświetlonego akwarium
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, posiadam akwarium 126l z oświetleniem w postaci świetlówek 2x24w T5. Mam kilka pytań dotyczących nawożenia tak oświetlonego akwarium. Czy zakładanie bimbrowni ma sens? Co sądzicie o carbo w płynie? Podawanie soli w małych ilościach? Inne nawozy? Wiem że podstawą jest podłoże, posiadam jbl manado, które wiadomo nie powala ale pewnie jakieś substancje odżywcze roślinom zapewnia. Na pewno kupie kulki gliniano torfowe i powbijam przy korzeniach. Chodzi mi o to czy przy takim oświetleniu wzrost roślin jestem w stanie poprawić poprzez nawożenie węglem, makroelementami, mikroelementami czy ta ilość światła to zbyt mało żeby rośliny chciały pobierać substancje z słupa wody. Z góry dzięki za pomoc 
-
SafdarAliChan
●
- Ranga: Początkujący
Tylko carbo w płynie co2 z bimbrowni czy butli wysokociśnieniowej nie ma najmniejszego sensu. Masz za mało światła
-
Anonim 53985
●
Żeby rośliny mogły wykorzystać co2 potrzebujesz co najmniej 0,5W/l, masz w tej chwili 0,38W/l. Albo dołóż jedną świetlówkę albo załóż odbłyśniki, one potrafią znacznie zwiększyć natężenie światła w akwarium nawet o 50% i to może wystarczyć.
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zapomniałem dodać że już posiadam stalowe odbłyśniki przy świetlówkach. Czyli podawać carbo w płynie? Będą efekty z podawania węgla w takiej formie przy 126 litrach? I jeszcze rozważam zakup mieszanek makro i mikro takich do rozrobienia samemu w domu. Dzięki wielkie za odpowiedzi moi drodzy 
-
SafdarAliChan
●
Dwutlenek węgla w wodzie jest raczej towarem deficytowym, dodawanie go w formie carbo w płynie nie zaszkodzi, a czy pomoże to już musisz ocenić sam. Zależy to od tylu różnych czynników (światło, podłoże, rośliny i ich rodzaj, ilość ryb, filtracja ... itd. itd.) ze trudno z góry o gotową odpowiedź. Światło masz tak trochę na granicy i na CO2 z butli trochę przymało. Carbo podobno ma też działanie ograniczające ilość glonów, proponuję podawać i obserwować rośliny.
-

astar
●
Węgiel w płynie pobudzi rośliny do wzrostu a jak coś rośnie to chce papau. Manado czy jak tam to zwał te brzydkie brązowe coś jest jałowe jak pumeks.I pozwala roślinom tylko i wyłącznie na poprawne ukorzenienie się na nic więcej pod to podłoże daje się podkład dobry taki który przy takim oświetleniu jak Twoje zapewni roślinom nawożenie bo wzbogacanie podłoża w tego typu akwarium jet najrozsądniejszym rozwiązaniem. A lanie nie widomo czego do zbiornika z takim oświetleniem to proszenie się o problemy. Można kliknąć przy podmianie potasem i w zależności od tego czym podmieniasz minnimalną dawką mikro. Raczej z takim oświetleniem nie porywałbym się na jakieś wymagające rośliny a raczej skupił na tych dających sobie radę w cieniu i pobierających pokarm przez podłoże. Wtedy można też podać raz na jakiś czas ferkę wzbogacając podłoże w Po4,fe, i mikro. Tylko z głową i umiarem. Plusem carbo będzie to, że krasnale będą miały gorzej.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
A więc tak, carbo w płynie zakupie i zobaczymy czy będzie jakaś poprawa. Ze względu na słabe oświetlenie oczywiście nie porywam sie na wymagające rośliny, lecz na te łatwiejsze w uprawie ale zależy mi na ich pięknym i bujnym wzroście dlatego wypytuje o nawożenie. Podłoże, no cóż, już za późno bo akwarium restartowałem miesiąc temu i nie mam chęci i sił do kolejnego restartu, więc zostanie takie jakie jest. Jak wspominałem wzbogace je o kulki glina torf. Potas mam i podaje od czasu do czasu małą dawkę. Wodę podmieniam odstaną kranówą, zaopatrzyć się w nawóz mikro? Mam podać parametry wody kranowej? 
-
SafdarAliChan
●
Bez mikro, małe światło i lejesz kran - mikro wtedy w ogólne nie potrzebne.
-

matu
●
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
|
|