Wczoraj wymieniłem z 5 wiader wody , lejąc z filtra RO z podłączonym mineralizatorem... dzis rano widzę ze cos z niektorymi rybami nei tak... mruki się przekręcały... Platydoras byl na zewnątrz a zawsze są schowane w dzien... Podmieniłem szybko z 3 wiadra na kranówę.. wypłukałem kubełek jbl i chyba jest ok, ale co to kuzwa mogło byc?????? filtr zayfiony ale z miesiąc temu płukałem... Miesiac temu mialem podobnie ale to w wyniku tego ze w filtrze mialem za długo węgiel i mozliwe ze wywalał toksyny.. identyczna sytuacja tyle ze kilka ryb padło ale widzialem ze zachowywały się jakby były jakies toksyny.. po podmianie wody i wywaleniu z filtra węgla było ok
Na podstawie takiego opisu nic nie można wnioskować. Co to znaczy 5 wiader? Jaka to ilość w porównmaniu do pojemności baniaka? Ile % podmieniasz? Jakie masz parametry kranówki (pH, kH, gH)?
Mieszasz, mieszasz. Wlałeś 5 wiader do 300l, odlałeś 3 miksu (czyli 30 z 300) i już się naprawiło ...... A po co jeszcze kubeł dotykasz? Pisali już nie raz chłopaki na forum, by takich mineralizatorów liniowych nie używać, bo nie wiadomo co wyplują.
Jakie mieszam? mowilem ze wylalem z 5 wiader i tyle samo dodałem i ze to jest moze 1/3 wielkosci akwarium... Mineralizator jest taki normalny w formie tuby i własnie prawidłowo ze używam , bo woda była uzdatniona a nie jałowa jak bym lał bez
Czyli taki jak się używa jako ostatni wkład w uzdatnianiu wody do picia. Po co kombinować skoro mozna po prostu pomieszać RO z kranówką żeby uzyskać określone interesujące kH?
Valeska w Zwierzęta· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5925
Witam wszystkich,
od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
Jacoch w Zwierzęta· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4343
Witam wszystkich użytkowników forum.
Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum.
Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat
Obsada : 3 skalary , ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , 1 ...
KarolGda w Zwierzęta· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 17450
Cześć,
Chciałem zapytać Was o preparaty pomagające uzyskać "krystalicznie czystą wodę" w zbiornikach z krewetkami.
Zakupiłem Tetra Crystal Water i jakie było moje zdziwienie w domu, gdy pod ...
krystian bilawa w Zwierzęta· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6057
Witam od niedawna widzę że ryby się podjadają w akwarium wysyłam też zdjecie i proszę powiedzieć co mam zrobić i jaka ryby może to być nie pamiętam jak one się nazywają.
densen w Zwierzęta· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4888
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie,
Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...
pewien_akwarysta w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2577
Witam. Dzisiaj domyśliłam się czemu padły mi ryby. Jednak kirysy zostały, ale z nerwów ich nie zauważyłam, pochowały się. Myślałam że ryb niema. Wyrwałam rośliny które mączył krasnal i zaniedbałam pod...
Statystyki
Ten temat przegląda 171 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 171 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej