Brązowy osad na roślinach
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam czym może być spowodowany brązowy osad który łatwo usunąć z roślin , osad ten jest także na korzeniach i trzeba go pędzelkiem usunąć.
- Załączniki
-
-
-

Kamil Sobala
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: ----------
Może grzebałeś coś i że masz słabą filtrację, to sobie osiadł? Masz niezłe też zielienice, opisz zbiornik.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Nie jestem specem i nie wiem jaki masz filtr ale to moga byc brudy z filtra oraz węży. Wiec wyczyscic. I ja bym tez sprobowal wyczyscic szczoteczka do zebow te brudy z czego sie da a potem odmulil dno jak brudy opadna na podloze.
-

Bobzin
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj, podałeś mało informacji. Ja mam brązowy nalot który wiążę z nadmiarem potasu, co prawdopodobnie wywołane jest blokadą przyswajania K. Może sprawdź też tą opcję? pozdr
-

KamilG
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Olsztyn
Powiązane tematy
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy:
Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...
Witam.
Mam takie akwarium 60l. Akwarium ma 1 rok.
Wszytko ładnie pięknie jednak na roślinach pojawia się taki brązowy nalot. Ciężko go usunąć mechanicznie.
Zdjęcia w załączniku
Co to jest ? Jak si...
Mam akwarium 120 l, 15 małych rybek, trochę roślin, CO2 podawane 24 h/dobę, co tydzień wymiana 20 l wody RO mineralizowanej, dwie świetlówki palone 9 h dziennie. Jedna to GLASS LED POWER 18W, druga no...
Cześć, mój eleocharis parvula (in-vitro) od posadzenia (ok 2 tyg temu) dostaje brązowego nalotu takiego jak na zdj. Palcem idzie się tego pozbyć w większej ilości.
Roślinka jak widać się ukorzenia i r...
Witam.
Baniak ma 8 dni, wczoraj robiona podmiana wody 50%. Nawożenie metodą EI 50% zalecanych dawek.
Mam następujący problem.
W ciągu jednej nocy pojawił mi się dosłownie na wszystkich roślinach ...
|