Pomoc w doborze oświetlenia 110l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w doborze oświetlenia 110l

Liczba wyświetleń: 2093·Odpowiedzi: 7
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
loolekk KRAKÓW
Witam jak w temacie, zakładam w niedługim czasie akwarium o rozmiarach 60x50x35 i zastanawiam się nad oświetleniem, w sklepie polecili mi belkę firmy Odyssea QUAD 4x24W+LED [60-80cm] ma być to akwarium roślinne, patrze tez na kwestie wizualną salon mam w jasnych kolorach i dominuje kolor biały wiec szafka jak i tło akwarium będzie białe i tu jest problem danej belki jest koloru czarnego... średnio mi się to podoba. Intryguje mnie bardzo oświetlenie LED (zgrabne mniej prądożerne) pytanie jak z żywotnością i późniejszą naprawą takowego oświetlania??W belce na świetlówki nie problem wymienić samemu świetlówki. czy światło led jest dobre dla wzrostu i wybarwienia roślin (rożne opinie na forach) koszt jaki moge przeznaczyc na dane oświetlenie to max 600zł.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc będę wdzięczny za wyrozumiałość jeżeli czegoś nie napisałem, czy tez coś źle ująłem.
Pozdrawiam Karol.

loolekk
Ranga: Poznaje temat

Miasto: KRAKÓW

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mirek5566 okolice Lublina
Zamów beleczkę u forumowicza pietach :)
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

wrona56 Raszyn
mirek5566 napisał(a):Zamów beleczkę u forumowicza pietach :)

Potwierdzam i polecam kolegę , mam oświetlenie Jego wykonania i 100% zadowolenia.

wrona56
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Raszyn

alvaro Bukowno
Ja mam od Pietacha akwarium 60x40x35h jestem zadowolony w budżecie się zmieścisz
Impossible is nothing

alvaro

Miasto: Bukowno

loolekk KRAKÓW
Widze ze w ledy smialo mozna zainwestowac, i mieszkańcy akwarium mają sie dobrze :-)

loolekk

Miasto: KRAKÓW

Albo zrób sam, 100% zadowolenia - polecam! Jak zainteresowany, to luknij w moja stopkę jak ja to zrobilem.

funflik
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bent423 Wałbrzych
Witam
Zależy jaki się chce mieć efekt koncowy . Problem np z chinskimi chipami led
( jak i cree z Ebaya skoro nikt nie widzi różnicy między chinolami )
polega na tym że organoleptycznie ich współczynnik oddawania barw Cri(Ra) w skali która jest od 0 do 100 według mnie wynosi około 30 . Diody o wysokim Cri są droższe bo między innymi są segregowane i produkowane na wysokiej jakości luminoforze ale i tak według mnie warto dołożyć do lepszych ledów o wysokim Cri .
Co ciekawe większy współczynnik Cri mają chipy ledowe o barwie ciepłej , fiolet i ultrafiolet , a najniższy 6500k , 8000K . Każdy producent chipów led powinien podawać według mnie podstawową informację która jest przydatna do dokonania ich wyboru do akwarystyki i budowy lamp czyli Cri (Ra) . Na naszym rynku panuje ogromny bałagan i sprzedawane tanie chipy led na portalu Alledrogo czy Ebay to najtansze i niestety najgorsze ledy do akwarystyki produkowane na najtanszym luminoforze z których emitowane światło może wywoływać nawet raka . Co ciekawe dużo sprzedawców w opisie sprzedawanych chipów led podaje nazwę Malezyjskiej firmy Epistar która produkuje dobre chipy led problem w tym że te sprzedawane nie mają z nimi wiele wspólnego .
Dla przykładu dioda power led cree w hurtowni średnio od 9 do 14zł za szt ale jest
podane Cri (Ra) i przeważnie mają od 65 w górę . Zagłębiając się w temat i poszukiwania dobrych led w wysokim Cri do budowy lampy wpadłem na trop bardzo dobrych chipów led Japonskiej firmy Citizen z Cri od 70 do nawet 90 o bardzo wysokiej żywotności które są dostępne w hurtowniach w szerokiej gamie (od 1w do nawet 30w Cob) i np 20w czip który można podkręcić max do 40W koszt 20zł Cri (Ra) 85 problem w tym że jak wyczytałem podkręcanie chipów led drastycznie zmniejsza Cri. Od półtora roku śledzę temat zastosowania ledów w akwarystyce i sam testuje różne ledy ale nigdzie nie można znaleźć niestety żadnego testu ( po za mało przydatnymi wydajnościowymi) który dotyczyłyby właśnie Cri i jakości podświetlanego słupa wody . Nie będę też ukrywał że w dobie internetu gdzie można znaleźć większość informacji jakie są nam potrzebne dziwi mnie coraz bardziej ten nieokiełznany i niepohamowany wręcz "owczy pęd" do budowy lamp ledowych opartych na najgorszych do akwarystyki tanich chinskich chipach ledowych i Cree z Ebaya które pewnie niewiele mają wspólnego z tą firmą a są dostępne na rynku w przyzwoitej cenie porządne chipy led o wysokim współczynniku oddawania barw Cri (Ra) i długiej żywotności
pozdrawiam Bent

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

Cena ale nie tylko, jest jeszcze niechęć do samodzielnego poszukiwania informacji i pójście po najmniejszej linii oporu - "ktoś zrobił to i ja też tak zrobię". A wystarczy tylko czytać ze zrozumieniem i odrobinę przy tym pomyśleć. Nie wszystko co jest w sieci jest wartościowe, jest ogromna ilość śmieci, mitów i przepisywanych bezkrytycznie informacji. A w szkole nie uczą samodzielnego myślenia, i takie są efekty...
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1781
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2700
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
YouTube

Film "Porównanie oświetlenia"

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2515
Hej Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
IMG_7070.jpeg

Budowa oświetlenia do akwarium

Mateo525 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 13148
Cześć, chciałbym zbudować swoją pierwszą lampę do akwarium na początek 27l 30x30x30. Miałoby to być na diodach power led i czy ma ktoś może taki gotowy schemat? Ilość diod połączeń jest tyle że ja im ...
Screenshot_2024-08-26-17-42-27-963_cn.chihiros.chihiros_magic_new.jpg

Pomoc w wyborze oświetlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4799
Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam małe akwarium 20x20x20 z bojownikiem i paroma roślinkami, ale w niedługim czasie będę chciał zmienić na kostkę 30x30x30 iszukam odpowiedniego oświetlania, ale j...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1070
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Oświetlenie akwarium 200 litrów pomoc

Hagar w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4695
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post. Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1683
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

jaka najlepsza taśma ledowa do oświetlenia?

Mr_Teaaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2654
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30 Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie: Jakie jest najlepsza taśma ledowa...

Dobór oświetlenia do akwarium 90 cm - hyperbar czy entriq

krzychu777 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3053
Dzień dobry. Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia. Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach? I drugi...

Statystyki

Ten temat przegląda 2741 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2741 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.