Gdy z którąś podmianką zniknie całkowicie herbata, zmieniam obsadę (o ile znajdę dom dla moich obecnych podopiecznych) i kupuję nową belkę (byc moze aqua nova, poki co samoróbka) na HT + planowana obsada gertrudy i wernerki.
Obecnie jest jak jest, czeka mnie wiele zmian, może całkowity restart, ale tylko wtedy gdy będzie mnie stać na podłoże ADA. Mile widziane opinie.
Miesiąc temu było jeszcze tak(czerwiec):
Załączniki
koniec czerwca 2016
13398738_289451414722891_174330581_n.jpg (72.06 KiB) Przeglądane 6820 razy
Ostatnio edytowano 18 wrz 2016, 12:05 przez Sylwia^^, łącznie edytowano 3 razy
Tak, zgadzam sie w 100 procentach, jednak wszystko powstaje na studencką kieszeń. Powoli, systematycznie. Zastanawiam się jednak, co ustawić na priorytet w kolejnym zakupie, to co wymieniłeś, tudzież np. zakup kubła. Myśle o belce, jednak wraz z zakupem, musiałabym się pozbyć właściwie całej obsady i z klimatycznej herbatki przejść na HT mini holendra. Podłoże też wiem, że jest dużym priorytetem, jednak tu już obowiązkowo restart, to dla mnie za szybko i powstanie znowu lawina kosztów.
Po co kubeł do 63L? W tym przypadku jest to zbyteczne FZN-1 doskonale sobie daje radę. Tylko bym zmienił media na porządną gąbkę, bioceramikę (polecam substrat pro, jeszcze lepsza siporax mini), węgiel też lepszej jakości (tzn. markowy, a nie odważany za kilka zł/kg) i woda będzie kryształ.
AquaMike napisał(a):Po co kubeł do 63L? W tym przypadku jest to zbyteczne FZN-1 doskonale sobie daje radę. Tylko bym zmienił media na porządną gąbkę, bioceramikę (polecam substrat pro, jeszcze lepsza siporax mini), węgiel też lepszej jakości (tzn. markowy, a nie odważany za kilka zł/kg) i woda będzie kryształ.
Na same wkłady wydasz tyle co na tańszy kubeł. Wolę więcej pojemności z samą gąbką niż szklanka super wkładu.... Każdy ma swój gust.
matu napisał(a):Na same wkłady wydasz tyle co na tańszy kubeł. Wolę więcej pojemności z samą gąbką niż szklanka super wkładu.... Każdy ma swój gust.
Kubły do tak małych, zwłaszcza low techowych akwa kupuje się dla samego kupowania i świadomości "mam kubeł, więc pewnie jest lepsza filtracja". Tymczasem guzik prawda. Kilkadziesiąt pastylek siporax mini będzie mieć więcej bakterii nitryfikacyjnych niż kilka metrów sześciennych gąbki. Kiedyś filtrowało się na samych gąbkach, bo nie było nic lepszego. Filtr tylko na gąbkach to niebezpieczna zabawa, bo mycie takiej gąbki jest problematyczne nie sposób tego delikatnie umyć, a jak wyciśniesz w wodzie to tracisz 90% bakterii, a jak umyjesz pobieżnie to będziesz mieć zapchany przepływ filtra... Ale tak jak piszesz co kto lubi, dla mnie gąbka to przede wszystkim prefiltr mechanik, a tylko przy okazji biologia
No więc tak, wklady mam z blue line. Podmianki co sobota. Nawozenie rowno z wl. oswietlenia. Nad kublem mysle, dlatego, ze kusi mnie deszczownica i wieksze pole do popisu z wkladami. Jednak jesli, to nie ma wielkiego wplywu, to zostane przy kaskadzie, ktora calkiem przyzwoicie funkcjonuje. Mam natomiast pytanie, jak to jest z napowietrzaniem, na noc dodatkowo napowietrzam, tylko dlatego, ze napowietrzacz idzie na 4 rozgalezniki, bo jest zbyt mocny na 3 akwaria, wiec podpielam go i do 60tki. Jedni mowia, ze wyplukuje co2 czy sole a inni ze to mit. Co wkoncu robi?
Edit. I oczywiscie poza weglem i lawa mam fiseline i gabke z tetry bodajze
Przy kaskadzie masz i tak napowietrzanie non stop 24/7 za sprawą wody lejącej się na taflę pomimo tego, że nie widać bąbelków. Efekt natlenienia jest taki sam co byś dała deszczownię i to w zupełności wystarczy
Zamontowałam oświetlenie 2 X 24W grolux z sylvanii + white plant z aqua nova. Pytanie teraz, czy to połączenie pasuje?
Nota bene, jak nawozić? Rozumiem, że no3 w stosunku do po4 ma być 20mg do 0,2? A reszta, żelazo jak?
Zamontowałam minikani 120 ( ceramika + węgiel), jestem średnio zadowolona. Jakiś inny wkład polecacie? Mam problem z trawnikiem, sprawdzam obecnie co puści. Kilka róznych sadzonek. Podłoze to help plant + czarny piasek.
Sylwia^^ napisał(a):Zamontowałam oświetlenie 2 X 24W
Z tym oświetleniem to trochę przesadziłaś wychodzi Ci coś około 0,9w/l A to już konkretny HT, i do tego trzeba Co2. Świecisz ostro roślinką, ale one tego nie wykorzystają bo brakuje im podstawowego budulca czyli węgla. Proponuję wymienić świetlówki na 2 x 18W
Sylwia^^ napisał(a):Nota bene, jak nawozić? Rozumiem, że no3 w stosunku do po4 ma być 20mg do 0,2? A reszta, żelazo jak?
Stosunek azotu do fosforu to około 10 do 1 Czyli 20mg do 1,5-2mg Żelazo tak 0,1-0,2mg Ale każde aqwa jest inne. Jakieś testy posiadasz?
Sylwia^^ napisał(a): Zamontowałam minikani 120 ( ceramika + węgiel), jestem średnio zadowolona. Jakiś inny wkład polecacie?
Ten węgiel z filtra bym wywalił. Wyjaławia wodę Tak apropo, jakoś dziwnie masz połączoną tę deszczownię z wężem
Na trawnik, co tam posadziłaś za roślinki? Na foto zbytnio nie widać
I nie pisze się "czy ktoś tu żyje" Tylko niestety czasami trzeba poczekać aż ktoś udzieli rady
Tak, 1 dzien przed podmianka ro testy jbl i azoo. Poki co carbo, co2 nie mam czasu jechac naladowac butle. Nie chce 18 w bo chce ht. Proporcje zachowuje dobre. Co zamiast wegla aktywnego?
pbalus w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 9021
Witajcie.
Przedstawiam Wam moje akwarium które powstało 1.11.2024r.
Plan jest spróbować z akwarium typowo roślinnym by dalej poduczyć się zachowania roślin, panowania nad glonami, reakcją na przycinki...
pbalus w Akwaria· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 8620
Witajcie.
Przedstawiam Wam moje akwarium które powstało w marcu 2023r.
Jest to mój powrót do akwarystyki roślinnej po jakichś 4 latach.
Akwarium optiwhite 60x30x36
Oświetlenie chihiros a601
Podłoże...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6967
Cześć. ;) W tym szkiełku prowadziłem skomplikowany hardscpe (link poniżej). Jak zapowiedziałem w poprzednim temacie układ okazała się dla mnie trudny w utrzymaniu, więc przerobiłem go na coś prostszeg...
dariuszmachander w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7803
Witam mam do przedstawienia wam nowy baniak 63L na podłożu Aktywnym CONROSOIL. Został on założony około 2 miesiące temu. I póki co sobie żyje. Co tydzień czyszczę szyby i robię podmianki.
Szkło : 6...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7947
Cześć, tym razem nowy projekt prowadzony na produktach AquaForest . Niektórych nawozów tego producenta już używałem w przeszłości. Spodziewam się bardzo dobrych efektów. Jako podłoża użyję AquaForest ...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 13339
Cześć. :wink: Poniżej przedstawiam moją najnowszą aranżację. Tym razem mało jest w niej aquascpaingu. Można powiedzieć, z przymrużeniem oka, że to prawie Duch Style :D. Jak przystało na prawdziwego ho...
Mari_06 w Akwaria· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9387
Witam..po kilku latach pasja wraca😊nie za duże ale cieszy oko...po MSC odpukać narazie bez problemów..bez nawozów póki co..tylko CO2.....około 30 neonki...rozbory..i sporo skorupiaków 😊
Światła około ...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 19287
Przedstawiam moją najnowszą aranżację . Zgodnie z założeniami ma być prosta w utrzymaniu, a przynajmniej prostsza niż poprzednia. Znacząco ograniczyłem ilość szybkorosnących roślin na rzecz epifitów.
...
dariuszmachander w Akwaria· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7481
Witam przedstawiam wam mój nowy projekt na podłożu aktywnym tym razem polskiej Firmy Yokuchi Jiban Soil 10l
Zbiornik zalany tydzień temu. Do uruchomienia posłużył Filtr z poprzedniego baniaka i stara...
Statystyki
Ten temat przegląda 325 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej