Oklejanie przedniej szyby taśmą? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Oklejanie przedniej szyby taśmą?

Liczba wyświetleń: 6656·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Przy przedniej szybie, przy podłożu, ciąle pojawiają mi się kępki krasnorostów, tylko tam i nigdzie więcej, ten styk podłoża z szybą. Czy praktykowaliście oklejanie tego miejsca jakąś czarną taśmą? pomaga taki zabieg?

qqrq
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecam przeczytanie dzialu o walce z glonami.

SpaweL
Ranga: Poznaje temat

dadors Iława
Pomysł z tą taśmą jest beznadziejny.
Kup sobie w aptece wodę utlenioną,strzykawkę z igłą.
Zaciągnij w strzykawkę wodę utlenioną i aplikuj co 2-3 cm w podłoże przy samej szybie. Będzie efekt.
Ten sposób był opisywany na forum.

dadors
Ranga: Znający temat

Miasto: Iława

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pod warunkiem że nie ma podłoża aktywnego. Bo granulki zmienią się wtedy w pył.

dariuszmachander
Ranga: Znający temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Kiedyś przy czarnej pokrywie gdy nie było jeszcze granulatów i trzeba było stosować grubą warstwę dna, oklejałem na dole pasek czarną matową okleiną (nie wyglądało to źle przy plastikowej pokrywie).

Tu jest to akwarium sprzed 11 laty:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 12592.html

Podłoże: żwir + aqualit
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

weder Gdynia
dariuszmachander napisał(a):Pod warunkiem że nie ma podłoża aktywnego. Bo granulki zmienią się wtedy w pył.

Podawałem wodę utlenioną przy przedniej na granulacie nie raz.Woda utleniona w opisywany sposób jest najlepsza na sinice. Na pewno nie rozpuszcza podłoża.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3476
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
1.jpg

Odpryski na przedniej szybie akwarium

Tenarion w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4095
Cześć, niestety przy tworzeniu kompozycji "dotknąłem" kamieniem przedniej szyby od wewnątrz. Powstały 3 niewielkie odpryski (największy około 1 mm długości, 0,5 mm szerokości, wyczuwalny je...
6.jpg

Wybrzuszone szyby w akwarium 65L - 60x30x36

Ukasz w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5394
1.jpg Witam serdecznie. Kilka dni temu założyłem akwarium jednakże przy podmianie wody zauważyłam, że przednia i tylna szyba są odchylone. Zdziwiłem się dość mocno gdyż specjalnie chciałem mieć szybę...

Kostka 50x50 - wysokość i grubość szyby

pin54 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5835
Rozglądam się za akwarium. Wstępnie zaplanowana była kostka 50x50x50. O ile podstawa na pewno będzie tego rozmiaru, to zastanawiam się czy warto zamówić zbiornik wyższy np. 60cm? Niby zawsze lepiej ja...

jaka najlepsza taśma ledowa do oświetlenia?

Mr_Teaaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2678
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30 Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie: Jakie jest najlepsza taśma ledowa...

Ugięcie szyby w akwarium

z.krzysztof w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4095
Witam Posiadam akwarium w wymiarze 130 cm (dł) x 50 cm (wys) i 43 cm (szer) o grubości szyby 10 mm ze szkła opti white bez wzmocnień wzdłużnych. Po zalaniu próbnym szczelności różnica pomiedzy zewn...

Kaskada a odstęp od szyby do ściany 70mm

Fasimba w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1630
Cześć, Czy znacie jeszcze jakieś modele filtrów kaskadowych oprócz AQUAEL VERSAMAX FZN-MINI oraz SUNSUN HBL-302, które zmieszczą się w szczelinę między szkłem akwarium a ścianą wynoszącą 70mm? Nigdzi...

Taśma led Grow

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 10388
Robię dla kolegi lampkę led na profilu wide do pokrywy 80 cm, znalazłem taśmę led 5630 opisana jako GROW, gdzie na przemian są diody czerwone i niebieskie: Taśma led Grow.PNG Zastanawiam się czy jed...

Taśma LED 5050 GROW do akwarium roślinnego

Rafson w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5355
Hej. Chce zrobić lampę do swojego akwarium i znalazłem taką taśmę https://www.smd-led.pl/tasma-led-do-roslin-72w-5m-ip66-rozowaniebieska-9364 barwa różowo-niebieska. Chce ją zamontować w ...

Taśma LED miejscami nie działa

MariuszT84 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1045
Cześć. Mam nadzieję, że temat nie wyleci z forum bo mam pytanie o oświetlenie LED ale nie akwarium a szafki :) Nie mam się jednak do kogo zwrócić o pomoc. Postanowiłem oświetlić sobie szafkę taśmą LE...

Statystyki

Ten temat przegląda 1015 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1014 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.