Witam. Mam filtr JBL e901, oryginalnie na wężach 12/16 mm, dokupiłem prefiltr HW-603B z pompka 400l/h i chciałem podpiąć je szeregowo (pobór z akwarium na wlot HW, potem wylot HW na wlot JBL i wylot JBL do akwa). Niestety przy odpalonych obydwu pompach czyli JBL i HW słychać było przelewanie wody w JBLu. Wymyśliłem więc ze bede używał HW-603 bez pompy jako prefiltr przed tym JBL z tym ze muszę dokupić zawór. Mam pytanko jak myślicie czy żeby wiecej wody dostawało się do prefiltra nie zmienic poboru z akwarium na rozmiar 16/22 a juz dalej połączenie hw z JBL i powrót JBL do akwarium na wężach 12/16mm. Ma to sens czy próbować wszystko na węzach 12/16mm? Dodam tylko ze prefiltr dokupiłem zeby ograniczyć czyszczenie i otwieranie JBL'a a moje akwarium to 200 litrów.
Swego czasu używałem prefiltra z metalowej siatki. Powodował, że grubsze zabrudzenia nie docierały do filtra. Jak go czyscilem to chwytalem w dłoń i tam zabrudzenia w większości zostawaly. Zalety: niewielki rozmiar, dość łatwy w czyszczeniu, niska cena. Wady: trzeba uważać na uszczelke, bo można ją zerwać, nie jest taki dokładny jak gąbka. U mnie dodatkowo działał jako zabezpieczenie na wlot żeby krewetek nie wziął. To tylko propozycja, zależy czego szukasz.
A nie lepiej wyjąć wirnik z HW-603 i połączyć go z JBL. Jak masz okazję to kup zawory od HW bez pompki. U mnie HW-603A jest połączony jako prefiltr z Eheim 2217. Chodzi to fajnie, co tydzień czyszczę gąbki w nim i jazda.
Myślenie nie boli. Skoro ten HW ma mniejszy przekrój węży to zależnie od umieszczenia:
- na wlocie Jbl'a - będzie ograniczał napływ co po stronie Jbl'a ograniczy wydatek i może wprowadzić pompe w kawitację. Nic nie da uruchomienie pompy Hw bo jeśli pompy pracują szeregowo to pierwsza z nich musi mieć co najmniej równą wydajność.
- na wylocie Jbl'a - spowoduje spadek wydajności a wzrost ciśnienia w filtrze, bez sensu bo wtedy to Jbl będzie prefiltrem. Uruchomienie Hw nic nie da bo jego króćce będą dławić Jbla i to spowoduje niepotrzebny/niebezpieczny wzrost ciśnienia.
Czy tak czy tak ten układ jest do bani. Najlepiej by ten Hw miał takie same króćce jak Jbl, wtedy jako prefiltr będzie ok do czasu zabrudzenia i mamy pierwszy przypadek. Pozdrawiam.
Z opisu wynika, że ma rozmiar węża identyczny jak JBL czyli 12/16, więc tu nie ma problemu. Jak kolega wyżej napisał myślenie nie boli wystarczy poszukać. Poprostu HW jedzie jako prefiltr bez pompki a JBL jedzie i nie powinno być problemów. Tylko nie zapomnij go dobrze podłączyć. Mi się to zdążyło i woda zamiast lecieć od dołu do góry, leciała na odwrót.
Jeśli chodzi o przepływ wody to zastanowiłbym się czy prefiltr nie będzie stanowił za dużego obciążenia dla filtra właściwego. Tym bardziej jak się zabrudzi. Jestem ciekaw wyników bo sam się zastanawiałem nad podobnym rozwiązaniem ale właśnie to sprawiło że zrezygnowałem, dlatego jestem ciekaw gdy wystartuje wyników tego rozwiązania.
Za dużego chyba nie, są w nim tylko same gąbki. Ja czyszczę co tydzień te gąbki i niema aż takiego syfu. Ja mam niewielkie akwarium 128L, reaktor sera 500 i Eheim 2217 i bardzo fajnie to idzie. Na pewno rzadziej trzeba zaglądać do Filtra.
To fakt. Poprostu o tym myślałem, sam się rozmyslilem ale jestem ciekaw jak się wątek rozwinie, bo na nowo o tym myślę. Powodzenia i czekam na wyniki jeśli autor zastosuje jakieś rozwiązania.
Mam kilka ciekawych pomysłów i zrobię kilka prób na rożnych kombinacjach a potem napisze Wam jak wygląda ta kwestia i dorzucę jakieś fotki. Na początek pójdzie opcja z wyjściem z akwarium węzem 16/22mm na górę prefiltra a z niego juz podłączenie do JBL i JBL do akwarium na węzu 12/16mm - wydaje mi sie ze pomoże to szczególnie przy lekko zabrudzonych gąbkach bo jednak więcej wody napłynie do prefiltra i grawitacyjnie z góry na dół przez gąbki bedzie przepływało i wydaje mi sie ze wzrost ciśnienia w prefiltrze nie powinien byc aż tak znaczący. Dam znać. Co do spadku wydajnościj to powiem szczerze jest dobrze bo nawet jak miałem ten prefiltr z założoną pompą ale wyłączoną JBL dawał radę a pompa z moich obserwacji znaczącą ogranicza przepływ jak jest wyłączona i z winnikiem w środku.
Witajcie. Chciałbym zamknąć i podsumować temat. Podłączyłem prefiltr ale nie jak pisałem z wlotem na górze tylko wężem 16/22 na doł prefiltra i z niego z góry już wężem 12/16mm do JBL'a i dalej do akwa. Przy podłączeniu wlotu z akwarium na górę prefiltra ciężko było odpowietrzyć układ i cały czas słychać było przelewanie wody choć myślałem początkowo że grawitacja sprawi że będzie lepiej a nie było niestety. Teraz jest idealnie działa to już ponad tydzień i jestem bardzo zadowolony. Praktycznie nie widzę różnicy przepływu. Pozdrawiam i polecam
marki51 w Filtracja· Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 16259
Dzień dobry. Zakładam akwarium 300l. 100/60/50. Zakupiłem Ultramaxa 2000BT, Szukam, ale nie znalazłem odpowiedzi, czy warto dokładać prefiltr Sunsun 603/604 zmniejszając średnicę węża z 19/25 na 16/22...
piotrz23 w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2449
Cześć. W akwarium posiadam Fluvala 207. Chciałbym zamienić wlot i wylot na Neo Flow M Premium v2. Te wloty mają pasują do węży 12/16 a do Fluvala pasują 16/22. Czy jeśli zrobię redukcję z 16/22 na 12/...
BOROTom w Filtracja· Odpowiedzi: 70 · Wyświetlenia: 16951
Hej.
W moim akwarium 540l "skończył się" jbl 1901 zaczął cieknąć i nic nie pomaga.Szukam nowego w rozsądnej cenie i chciałem zapytać o wasze spostrzeżenia i co proponujecie.
Wysłane z Redm...
Rafallo26 w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2435
Cześć!
Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1754
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
dimmus w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3888
Dzisiaj doszedł do mnie Eheim 2011. Kupiłem używanego za małe pieniądze, niestety bez węży. Węże planowałem dać z tetry ex600 bo akurat mam w szafce, ale niestety nie bardzo pasują, tzn wlotowy może b...
git66 w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1169
Pytanie niestandardowe.
Modyfikuję układ przewodów filtracyjnych w swoim akwarium. Konkretnie na pewnym odcinku który wychodzi poza szafkę (będzie na widoku) zamierzam wstawić sztywną czarną rurkę - o...
zejnowski w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4917
Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że mój kubełek e901 jbl się mocno zapowietrza, przez co spada przepływ. Jak się nim potrząśnie to słychać jak powietrze próbuje się wydostać przez wylot. Filtr dzi...
Ukasz w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3798
Witam serdecznie.
Chciałbym się poradzić szanowne grono w kwestii wyboru filtra wewnętrznego.
W niedługim czasie będę zakładał akwarium roślinne z umiarkowaną obsadą małych ryb ok 100l i chciałbym ...
Statystyki
Ten temat przegląda 168 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 167 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej