|
|
Nawozy VIMI konkurencją dla ADA
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA. W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regeneracji roślin po przycince (ADA Green Gain), natomiast VIMI oferuje nam nie tylko żelazo (SOLO FE) ale również azot (SOLO N), fosfor (SOLO P) i potas (SOLO K). Odpowiednikiem adowskiego Green Gain jest VIMI STIMULATOR zawierający w składzie: Mannitol, polisacharydy, oligosacharydy, betainy, kwasy organiczne, aminokwasy, pierwiastki śladowe, hormony roślinne. Mannitol należy do grupy alkoholi i jest dobrym źródłem energii dla odbijających roślin. Z kolei betaina wspomaga rośliny w okresach narażenia na stres jakim jest cotygodniowa przycinka i podmiana wody. Na uwagę zasługuje fakt iż producent podaje skład swoich nawozów oraz oferuje je w bardzo konkurencyjnej cenie (przykład: ADA Green Gain: 109zł, VIMI STIMULATOR: 19.99zł). Z opisami preparatów zapoznacie się tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/index. ... 95&sort=4a
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Nawozy dostepne na miejscu czy trzeba zamawiać?
-

dhanyy
●
- Ranga: Stały bywalec
W tym tygodniu najlepiej zamówić, pierwsza dostawa będzie po niedzieli (musi wpaść kilka zamówień na te nawozy aby kalkulowało się ściągnąć większą partię).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na rynku jest coraz większa ilość dostępnych nawozów. Czasami cena niestety nie przekłada się na jakość. Bo można kupić butelkę za 20zł i co z tego jak jest lipa a dasz 60zł i będziesz miał tą butelkę na rok i cieszył się bezproblemowym stosowaniem.
Najlepszym wyznacznikiem jakości jest własna ocena nawozu w praktyce.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
Weder, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, w Twojej opinii Vimi nie są dobrej jakości? Pytam, bo nigdy ich nie miałem, a mnie ciekawią.
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Też jestem taką opinią zainteresowany
-

astar
●
Makawity napisał(a):Weder, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, w Twojej opinii Vimi nie są dobrej jakości? Pytam, bo nigdy ich nie miałem, a mnie ciekawią.
Miałem i ADA i vimi all in one który u mnie zupełnie się nie sprawdził a miał właśnie zamienić droższą ADA która w mojej ocenie spisywała się w moim HT idealnie poza brakami fosforu które uzupełniałem innym nawozem. Tu na forum widziałem zbiorniki na vimi all in one były naprawdę ok i właściciele chwalili tą markę. Pewnie się sam skusze na jakąś propozycję z nowego Vimi tak jak pisałem wcześniej najlepiej się samemu przekonać jak to działa.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
Wiadomo, z nawozami "all in one" jest to kwestia trafienia ze składem odpowiednim do warunków w danym zbiorniku, w jednym się sprawdzi, w drugim już nie. Podobnie z mikro ( pamiętam np., że w jakiejś dyskusji były rozbieżne opinie o E.L. Profito ). W przypadku osobnych nawozów sprawa jest prostsza, gdyż można realnie ocenić np. żelazo jednego producenta, na tle żelaza innego i wyciągnąć bardziej obiektywne wnioski. Myślałem, że po prostu masz ogólnie jakieś zastrzeżenia do tej marki. 
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
A czy mozna znaleźć gdzies info odnośnie wzrostu poszczególnych pierwiastków przy określonej dziennej dawce?
-

vasteq
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: -=POZNAŃ=-
-
Powiązane tematy
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Postanowiłem postawić zbiornik na nawozach VImi. Naturalne czy krajobrazowe na dziko jak widać [emoji3]
Vimi Reminamin
Vimi all in One
Vimi all in Red
Akwarium nie jest jakieś super także zrozumiem ...
Szukam opini o kapsułkach jak w temacie. Stosował ktoś? Coś innego polecacie?
Chciałbym przetestować nawożenie pod korzenie kosztem mniejszych dawek nawozu do słupa.
Podłoże aktywne.
Wysłane z RWT T...
Witam w akwarium mam wodę kran jakie nawozy kupić rośliny mało i średnio wymagające czy kupić makro i mikro razem czy osobno pierwiastki jeśli tak to jakie azot potas fosfor żelazo i co jeszcze? Czy n...
404957949_745755957587525_524890179965328233_n.jpg
405257046_745755747587546_2612388788113651239_n.jpg
Firma Chihiros zapowiedziała wypuszczenie swojej linii nawozów - ZETA.
Czekamy na dostępność...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam, używa ktoś tych 2 nawozów na raz w swoim baniaku?
Mam kostkę 30l dość gęsto obsadzoną rosliny zielone i czerwone i właśnie zakupiłem te o to nawozy.
Co2 neo co2 idzie cały czas.
Pytanie czy m...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leddy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil
Nawożenie co²z bimbrowni
Roślin: tylko monte carlo, Bucephalandr kilka Alte...
|
|