Nawozy VIMI konkurencją dla ADA - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nawozy VIMI konkurencją dla ADA

Liczba wyświetleń: 10322·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Piotr Baszucki Nowa Ruda

VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.

W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regeneracji roślin po przycince (ADA Green Gain), natomiast VIMI oferuje nam nie tylko żelazo (SOLO FE) ale również azot (SOLO N), fosfor (SOLO P) i potas (SOLO K).

Odpowiednikiem adowskiego Green Gain jest VIMI STIMULATOR zawierający w składzie: Mannitol, polisacharydy, oligosacharydy, betainy, kwasy organiczne, aminokwasy, pierwiastki śladowe, hormony roślinne.

Mannitol należy do grupy alkoholi i jest dobrym źródłem energii dla odbijających roślin.
Z kolei betaina wspomaga rośliny w okresach narażenia na stres jakim jest cotygodniowa przycinka i podmiana wody.

Na uwagę zasługuje fakt iż producent podaje skład swoich nawozów oraz oferuje je w bardzo konkurencyjnej cenie (przykład: ADA Green Gain: 109zł, VIMI STIMULATOR: 19.99zł).

Z opisami preparatów zapoznacie się tutaj:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/index. ... 95&sort=4a
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Nawozy dostepne na miejscu czy trzeba zamawiać?

dhanyy
Ranga: Stały bywalec

Piotr Baszucki Nowa Ruda
W tym tygodniu najlepiej zamówić, pierwsza dostawa będzie po niedzieli (musi wpaść kilka zamówień na te nawozy aby kalkulowało się ściągnąć większą partię).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia
Na rynku jest coraz większa ilość dostępnych nawozów. Czasami cena niestety nie przekłada się na jakość. Bo można kupić butelkę za 20zł i co z tego jak jest lipa a dasz 60zł i będziesz miał tą butelkę na rok i cieszył się bezproblemowym stosowaniem.

Najlepszym wyznacznikiem jakości jest własna ocena nawozu w praktyce.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Makawity małe
Weder, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, w Twojej opinii Vimi nie są dobrej jakości? Pytam, bo nigdy ich nie miałem, a mnie ciekawią.

Makawity
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: małe

Też jestem taką opinią zainteresowany
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar

weder Gdynia
Makawity napisał(a):Weder, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, w Twojej opinii Vimi nie są dobrej jakości? Pytam, bo nigdy ich nie miałem, a mnie ciekawią.

Miałem i ADA i vimi all in one który u mnie zupełnie się nie sprawdził a miał właśnie zamienić droższą ADA która w mojej ocenie spisywała się w moim HT idealnie poza brakami fosforu które uzupełniałem innym nawozem. Tu na forum widziałem zbiorniki na vimi all in one były naprawdę ok i właściciele chwalili tą markę. Pewnie się sam skusze na jakąś propozycję z nowego Vimi tak jak pisałem wcześniej najlepiej się samemu przekonać jak to działa.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Makawity małe
Wiadomo, z nawozami "all in one" jest to kwestia trafienia ze składem odpowiednim do warunków w danym zbiorniku, w jednym się sprawdzi, w drugim już nie. Podobnie z mikro ( pamiętam np., że w jakiejś dyskusji były rozbieżne opinie o E.L. Profito ).
W przypadku osobnych nawozów sprawa jest prostsza, gdyż można realnie ocenić np. żelazo jednego producenta, na tle żelaza innego i wyciągnąć bardziej obiektywne wnioski.

Myślałem, że po prostu masz ogólnie jakieś zastrzeżenia do tej marki. :)

Makawity
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: małe

Mariusz Bytow Lubsko
Ja stosuje w/w nawozy pełna linia proszę zerknąć na mój post jak mają się rośliny.

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... ?start=100

Mariusz Bytow
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lubsko

vasteq -=POZNAŃ=-
A czy mozna znaleźć gdzies info odnośnie wzrostu poszczególnych pierwiastków przy określonej dziennej dawce?

vasteq
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: -=POZNAŃ=-

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20250721_124231.jpg

Nowe mineralizatory od VIMI, Remin GH i Remin GH&KH

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4651
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3405
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
1.jpg

Akwarium na nawozie ogólnym Vimi

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 15098
Postanowiłem postawić zbiornik na nawozach VImi. Naturalne czy krajobrazowe na dziko jak widać [emoji3] Vimi Reminamin Vimi all in One Vimi all in Red Akwarium nie jest jakieś super także zrozumiem ...
2024-02-20_07h42_10.png

Kapsułki VIMI BOTTOM LONGLASTING

HarveyDent w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5525
Szukam opini o kapsułkach jak w temacie. Stosował ktoś? Coś innego polecacie? Chciałbym przetestować nawożenie pod korzenie kosztem mniejszych dawek nawozu do słupa. Podłoże aktywne. Wysłane z RWT T...
Screenshot_20230729-131413.png

Akwarium 72l nawozy

OmenLDZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2366
Witam w akwarium mam wodę kran jakie nawozy kupić rośliny mało i średnio wymagające czy kupić makro i mikro razem czy osobno pierwiastki jeśli tak to jakie azot potas fosfor żelazo i co jeszcze? Czy n...
404957949_745755957587525_524890179965328233_n.jpg

Nawozy Chihiros ZETA - nowość

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1355
404957949_745755957587525_524890179965328233_n.jpg 405257046_745755747587546_2612388788113651239_n.jpg Firma Chihiros zapowiedziała wypuszczenie swojej linii nawozów - ZETA. Czekamy na dostępność...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4542
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2210
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Vimi all in red i vimi all in one

Benuchii w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7013
Witam, używa ktoś tych 2 nawozów na raz w swoim baniaku? Mam kostkę 30l dość gęsto obsadzoną rosliny zielone i czerwone i właśnie zakupiłem te o to nawozy. Co2 neo co2 idzie cały czas. Pytanie czy m...

Nawozy

DmRO w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4616
Akwarium 54l Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leddy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l Podłoże: darksoil Nawożenie co²z bimbrowni Roślin: tylko monte carlo, Bucephalandr kilka Alte...

Statystyki

Ten temat przegląda 240 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570998
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 239 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.