Krewetka Amano - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Krewetka Amano

Liczba wyświetleń: 5417·Odpowiedzi: 11
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Waldemar Żak

19 lis 2003, 01:57   (#1)  

Pytanie do tych co mają już krewetki. Jak zachowują się w waszych zbiornikach. Pytam bo ja mam 20 a właściwie miałem bo zniknęły mi z oczu już po 20minutach od wpuszczenia. Zbunkrowały się w gąszczu microsorum i nie kwapią się wyjść :lol: . U was jest podobnie? Jest to możliwe że ten zwierzak może wyskoczyć ze zbiornika jeżeli jest nie przykryty? Uczulał mnie na to sprzeawca. Co wy na to?

Waldemar Żak

Jan Poświata

19 lis 2003, 09:04 Re: Szukam Krewetki AMANO  (#2)  

akwadar napisał(a):Czy wiecie gdzie można dostać krewetki Amano.Okolice Katowic.

Możesz zamówic telefonicznie w sklepie Biofil z Krakowa www.biofil.pl i odebrać w poniedziałek wieczorem w Sosnowcu (przewóz gratis). Ja tak kupowałem.

Waldemar Żak napisał(a): Pytanie do tych co mają już krewetki. Jak zachowują się w waszych zbiornikach. Pytam bo ja mam 20 a właściwie miałem bo zniknęły mi z oczu już po 20minutach od wpuszczenia. Zbunkrowały się w gąszczu microsorum i nie kwapią się wyjść . U was jest podobnie? Jest to możliwe że ten zwierzak może wyskoczyć ze zbiornika jeżeli jest nie przykryty? Uczulał mnie na to sprzeawca. Co wy na to?

Coś w tym jest :D Ja mam w akwarium ok 25 szt. Ale na raz nie widziałem wiecej niż 8-10 :? Kiedys ich szukałem i zauważyłem że siedza w grupkach z tyłu akwarium w roslinach, ale ile ich było to nie powiem. Zbiornik mam nie przykryty, wyjść też jest po czym (rura od fluvala). Wokół zbiornika nie znalazłem żadnych śladów. Kto wie ? :wink:

Jan Poświata

Marcin Baranowski Białystok

19 lis 2003, 09:20 re: Krewetka Amano  (#3)  

To normalne, swoich 10 nie widziałem po wpuszczeniu chyba z tydzień. Przez pierwsze miesiące nigdy nie zauważyłem więcej niż 2 na raz. Z czasem się oswoiły i teraz buszują po całym akwarium. Niemniej nigdy nie widziałem jednocześnie wszystkich.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
P_iter Warszawa

19 lis 2003, 16:04 re: Krewetka Amano  (#4)  

To ja sie spytam, czy mozna gdzies je kupic w Warszawie? Czy krewetki nie sa agresywne w stosunku do ryb? Mialem kiedys male raczki akwariowe i zjadly mi jedna sumatre i oskalpowaly bojownika. :cry:
P_iter

P_iter
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

19 lis 2003, 16:23 re: Krewetka Amano  (#5)  

krewetki mogą odszczypywać kawalki pletw bojownikom i gupikom. ja mialem taki problem i tych ryb sie pozbylem :)
wojna-to życie, które nie może istnieć bez śmierci

Łukasz (incognito)

Miasto: Żuromin

Grzegorz Guzik Kraków

20 lis 2003, 01:45 re: Krewetka Amano  (#6)  

Nigdy nie zauwazylem zeby krewetka byla w stosunku do ryb agresywna, chyba, ze ryba jest oslabiona lub chora, to ja krewetka potraktuje jako pokarm.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Jan Poświata

20 lis 2003, 09:12 re: Krewetka Amano  (#7)  

Łukasz (incognito) napisał(a):krewetki mogą odszczypywać kawalki pletw bojownikom i gupikom. ja mialem taki problem i tych ryb sie pozbylem :)

To na pewno nie były Krewetki Amano (Cardinia Japanica). W życiu nie widziałem spokojniejszych stworzonek :wink:
Moja dziewczyna gdy je zobaczyła powiedziała ze juz nigy nie zje krewetki :lol:

Jan Poświata

P_iter Warszawa

20 lis 2003, 12:03 re: Krewetka Amano  (#8)  

Janie, mowisz powaznie? Nie mam zamiaru tracic ryb. Mam miedzy innymi Swieciki Kongolanskie. Samce tych rybek szczyca sie weloniastymi pletwami i szkoda mi by bylo wkladac krewetki do zamrazarki, jakby co.
P_iter

BTW - dziekuje moderatorom za pomoc przy mojej poprzedniej wsypie.

P_iter

Miasto: Warszawa

Jan Poświata

20 lis 2003, 12:25 re: Krewetka Amano  (#9)  

P_iter napisał(a):Janie, mowisz powaznie?

Tak :D Krewetki Amano sa bardzo spokojne i towarzyskie. Wszyscy ci to potwierdzą. Uważam ze Twoje ryby bedą w 100 % bezpieczne.

Jan Poświata

Grzegorz Guzik Kraków

20 lis 2003, 12:38 re: Krewetka Amano  (#10)  

Potwierdzam w 100%. Mam obecnie pewnie ze setke w zbiornikach :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

20 lis 2003, 13:18 re: Krewetka Amano  (#11)  

P_iter napisał(a):Janie, mowisz powaznie? Nie mam zamiaru tracic ryb. Mam miedzy innymi Swieciki Kongolanskie. Samce tych rybek szczyca sie weloniastymi pletwami i szkoda mi by bylo wkladac krewetki do zamrazarki, jakby co.

Witam
Tylko nie kup krewetek szklistych,bo wtedy Twoje ryby mogą zostać nawet zjedzone .
W porównaniu z krewetkami Amano szkliste to istne potwory :wink: .
BTW - dziekuje moderatorom za pomoc przy mojej poprzedniej wsypie.

Nie ma za co.Od tego tu jesteśmy. :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Waldemar Żak

20 lis 2003, 20:37 re: Krewetka Amano  (#12)  

Kochani jest pewna zmiana - zauważyłem jedną ............... wylinke! :lol:
Pewnie będe musiał dokupić jeszcze troche bo tych kilka (w stosunku do ilości jaką ma Grzegorz) to za mało aby je módz podziwiać. :lol:

Waldemar Żak

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20250421_135934.jpg

Krewetka ciąży zaatakowana przez wypławki

Ali2121 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3841
Cześć zakładam ten temat bo może się to komuś przyda. Na internecie raczej nie znalazłam tego co mi się przydało zanim doszło do tragedii ale z własnych obserwacji napiszę co następuje. W akwarium po...
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13305
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
krewetka_amano_caridina_multidentata_caridina_japonica_(1_szt)-i-28480-1.jpg

Opis rozmnożenia Caridina japonica (krewetka Amano)

batonexx w Zwierzęta · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 76789
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano. Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia: Na stanie: -akwarium ok. 12l -menzurka 1000ml -moździerz do ...
oscar.jpg

[Ankieta] Czy krewetki Amano jedzą rośliny?

ptom w Zwierzęta · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 69535
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
krewetka2.jpg

Krewetka nosi jajka ale ich nie wachluje .

tysonpb w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6117
Witam, tak jak w temacie dziś zauważyłem pierwszą krewetkę z jajkami w moim krewetkarium . Z tego co mi wiadomo to samice wachlują i przekładają jajka w celu ich natleniania, lecz u mnie krewetka nosi...

amano i skalary?

Hultaj w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4467
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary. Zeżrą?

Krewetki amano razem z redkami w akwarium 49l

piotr0234 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3587
Cześć Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15265
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Krewetki amano - zmiana pH

_Kreweta_ w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4376
Dzień dobry. Planuję zrobić restart starego akwarium i chciałabym przenieść moje krewetki amano do innego akwarium, w którym mam podłoże Shrimp Sand. Według informacji na opakowaniu, podłoże obniża ...

Bojownik udławił się krewetką

Marduk666 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2419
Mój bojownik udławił się dzisiaj krewetką, próbowałem pomóc rybce, ale mi się nie udało. Mieliście kiedyś taki przypadek z jakąś rybą? Co robić w takich sytuacjach?

Statystyki

Ten temat przegląda 301 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 301 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.