Problem z glonami w 3 tygodniowym akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z glonami w 3 tygodniowym akwarium

Liczba wyświetleń: 1343·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Akwarium założone 17.05.2016r.
25 litrów
podłoże ziemia ogrodowa + keramzyt + kulki gliniano-torfowe
żwirek 1-2 mm
kamień (nazwy nie znam - kupiony w akwarystycznym w Anglii)
rośliny:
Hygrophila corymbosa
Rotala rotundifolia
Echinodorus angustifolius ŻABIENICA DŁUGOLISTNA
Echinodorus tenellus ŻABIENICA DELIKATNA
Eleocharis parvula PONIKŁO MALEŃKIE
Staurogyne sp. 'PORTO VELHO'
wgłębka pływająca
bez obsady
oświetlenie 11 wat żarówka energooszczędna 6500 K ok. 10 h/dobę
filtr wewnętrzny Delfin 150 (170l/h) 24 h/dobę
podmiany wody 1 raz na tydzień ok 1/3
bez nawożenia i co2
nie mam testów

Wcześniej akwarium dojrzewało ok. 4 tygodni, rośliny rosły bardzo dobrze i szybko przy takim samym oświetleniu, były zielone, bez glonów widocznych na obecnych zdjęciach, ale po powrocie do weekendzie majowym pojawiło się coś białego na roślinkach i żwirku (wyglądało jak proszek do prania), ciężko było to usunąć, podmiany wody nić nie dały, więc zrobiłem restart akwarium (baniak był także bez obsady). Po wyczyszczeniu akwarium, filtru, roślin i włożeniu kamienia (wcześniej go nie było) i zasadzeniu od nowa roślinek tydzień wszystko rosło dobrze, ale po tym okresie zaczęły się pojawiać glony. Na zdjęciach tego nie widać ale za kamieniem pojawił mi się glon w konsystencji galarety, przypominający brunatnice na zdjęciach z przewodnika. Wgłębka zaczęła robić się brązowa i obumierać, to samo z eleocharis parvula (w poprzednio założonym akwarium cały czas był zielony). Na pozostałych roślinach zaczęły pojawiać się brązowe i czarne plamy, które da radę usunąć wycierając je w palcach (nalot nie schodzi jednak do końca). W dniu wczorajszym podałem zgodnie z instrukcją tetra algumin plus.

Zastanawiam się czy problem nie wystąpił z powody kamienia - chociaż zrobiłem próbę z octem i nie pienił się, ale woda teraz ma zapach właśnie tego kamienia.

Proszę o pomoc co to za glony i jak je zwalczyć. Dziękuję bardzo.

Kintekb
Ranga: Początkujący

matu Gdańsk
Wygląda to na okrzemki, często się pojawiają na starcie. Rób podmianki może 2x w tygodniu 20% i obserwuj.
Nie widać po roślinach by kiedykolwiek rosły, ale dobrze było by wiedzieć, że nic im nie brakuje skoro nie podajesz nawozów.
Nie ma takich problemów z kamieniami, które by powodowały to co opisujesz, tym bym się nie przejmował.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Dziękuje za odpowiedź.
Roślinki kupiłem z hodowli in vitro - były naprawdę małe. Przy podmianach czyścić mechanicznie rośliny? Czy moge zacząc podawać nawozy np cos w rodzaju all in one (nigdy wcześniej tego nie robiłem a boję się zacząc podawać nawozy każdy oddzielnie). Czy gdy problem nie ustanie po 4 tygodniach to podać zgodnie z instrukcją tetry algumin ponownie dawkę specyfiku na glony? Czy mogę już zarybić akwarium czy czekać do zlikwidowania glona?

Kintekb
Ranga: Początkujący

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG-20250912-WA0001.jpg

Akwarium siostry :)

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5648
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
chatgpt-1756996925152.jpg

Oedogonium w półrocznym akwarium

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2651
Dzień dobry, witam. Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
20250709_200422.jpg

Problem z glonami i roślinkami

pening270 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4282
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12956
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG_0354.jpg

Za zielono w akwarium, nitki,pył

Sebaa w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5968
Witam szanowne grono, jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie. Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5559
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 12009
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
IMG_20241213_182009.jpg

Problem z glonami?

czarny2100 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5326
Czesc, Mam akwarium od 40 dni 72 l No3-5 Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego K- 8 Fe-4 Podłoże JBL AquaBasis Plus Jeśli chodzi o C...
20241211_125127.jpg

Glony w akwarium

TuQaN w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2283
Witam, mam od ok 2 miesięcy mam problem z glonami w postaci czarnych włosów na roślinach, są to chyba krasnorosty. Potrzebuję pomocy w tej sprawie. Akwarium ma 3msc. 126L. Próbowałem stosować carbo be...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1743
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 539 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 539 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.