Rotala Rotundifolia - braki? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rotala Rotundifolia - braki?

Liczba wyświetleń: 3145·Odpowiedzi: 5
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
ostek Lublin

04 cze 2016, 11:01 Rotala Rotundifolia - braki?  (#1)  

Proszę o podpowiedzi czego może brakować mojej Rotali?? Końcówki liści marnieją, sytuacja dotyczy pojedynczych sztuk - najstarszych pędów. Rosliny sadzone z in-vitro, młode pędy, które wyrosły już moim akwarium nie mają takich objawów.

Baniak 112l na ziemi, oswietlenie klasyczne 2x18W + LEDY 8,5W, świecę 9 godzin. Akwarium ma pół roku, od 2 miesięcy leję Carbo, od miesiąca podaję Potas raz w tygodniu przy podmianach (20-30%)

ostek
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam to samo.

zielono77
Ranga: Początkujący

Potas i Carbo raz w tygodniu?? Ty też jesz raz w tygodniu ???? Czemu taki duży odstęp ??

Potas podawaj co dziennie razem z Carbo.

dariuszmachander
Ranga: Znający temat

ostek Lublin
dariuszmachander napisał(a):Potas i Carbo raz w tygodniu?? Ty też jesz raz w tygodniu ???? Czemu taki duży odstęp ??

Potas podawaj co dziennie razem z Carbo.

Kolego nie zrozumielismy się do końca...

Carbo podaję codziennie po 4-5ml.

Natomiast raz w tygodniu leję potas w ilości 40ml (podnosi stężenie o 16mg/litr) zaraz po podmianie wody. Tak mi podpowiedziano, że to niby nie ma znaczenia.

ostek

weder Gdynia
A kiedy była cięta bo w mojej ocenie to jej brak cięcia.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

ostek Lublin
Odkad posadzona czyli jakies 3 miesiace temu nie byla cieta. Dopiero teraz dorasta do lustra, ale poniewaz zaczyna się płożyć pod powierzchnią to wogóle nie zamierzałem ciąć. Jeśli to błąd to proszę o wskazówki

ostek

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Nawozy.png

Ciemniejace liście u Rotala rotundifolia

WolfuxD w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4215
Witam Mam problem z Rotala rotundifolia mianowicie tak jak by czernieją mi liście dolnej parit rośliny nie wiem czy to obiawy braku potasu czy możne innego składnika ale według testu na potas nie wygl...

Rotala sp. green - korzenie boczne

Rafvi w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5493
Witam jutro planuje podmianę wody i przycięcie roślin. Zauważyłem, że moja rotala puszcza dużo takich korzeni co z nią zrobić jak podciąć a może zostawić tak narazie?

Rotala green obumiera prośba o pomoc

loolekk w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2791
Witam Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej, mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...

Rotala Mexicana Goias

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4876
Miał ktoś powyższą roslinke u siebie? Jakieś porady, jak uprawiać i jak w ogóle sie ona prezentuje?

Problem z rotalą

MyDoom1 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2801
Witam. Mam problem z rotalą a mianowicie rośnie do pewnego momentu w górę mniej więcej do 3/4 akwarium i zamiast rosnąć w górę rośnie na boki powiedzmy kładzie się... W jednym miejscu akwarium nawet r...

Rotala Rotundifolia Red - plamy na liściach

etaks w Sprzątanie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7317
Na mojej rotali zaczęły pojawiać się ciemne plamy. Być może jest to objaw niedoborów ale nie bardzo wiem jakich. Za mały mam staż w akwarystyce żeby poprawnie ocenić stan rośliny dlatego za wszelką po...

Rotala Macandra Mini

karol1974 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2069
Czy mial ktos z ta roslina do czynienia, i czy faktycznie jest mini.Z gory dziekuje za odpowiedz,moze Marlowe sie wypowie podobno ma ta roslinke

Rotala macrandra

michalakwa w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 5782
Witam Od jakiegos czasu na listkach pojawiaja sie brazowe plamki i pozniej robia sie dziury, ktos podpowie czego im brakuje? Nawozy podaje co drugi dzien 2ml, potas, macro, mikro, ferro i carbo (akwar...

Rotala Bonsai - rozpuściła się po posadzeniu

BlaQ w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1464
Kupiłem sobie in-vitro z tropicala, niestety cała się rozpuściła / zgniła. Dosadziłem do dojrzałego akwarium. Po kilku dniach już jej nie było. :( Ma ktoś pomysł dlaczego?

Rotala Maka Red - czy ma inne nazwy?

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1310
To jak już spotkało się w jednym miejscu tylu specjalistów :wink: to pozwolę się zapytać o roślinę która przez sprzedawców nazywana jest Rotala Maka Red. Bardzo ładna ale trudno dostępna. Występuje je...

Statystyki

Ten temat przegląda 318 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 318 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.