Nowy zbiornik 82L - T5 czy LED ?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam To mój pierwszy post na forum. Przepraszam jeśli źle pytam. Kupiłem nowe akwarium 60x35x40 - 82L. Będą w nim pływały neony czerwone i razborki klinowe lub boreańskie. Roślinność - trochę z obu biotopów. Ciemne podłoże. W akwarystycznym sprzedawca doradził mi oświetlenie: Odyssea DUAL PRO 2x24W 1x 6500k, 1x 8500k lub Galax LED TRIOS - diody o zróźnicowanej kolorystyce z przewagą diod białych (8500k). Dzięki temu zabiegowi możliwe jest wybarwienie znacznie szerszej palety kolorów, co bezpośrednio wpływa na wygląd zbiornika. Akwarium nie będzie typowo roślinne, ale na pewno nie gołe. Nie będę dozował CO2 ani nawoził. Czy któraś z tych belek będzie bardziej odpowiednia? Trochę zwracam się w stronę led, bo niższy pobór prądu, lecz zależy mi też, żeby w akwa było ok, więc przeboleję, jeśli się okaże, że T5 będą lepsze. Chyba, że zaproponujeci całkiem coś innego. Będzie to moje drugie akwa, jakieś tam doświadczenie mam. Od roku walczę ze zbiornikiem 15l, sporo dał w kość, ale co się nauczyłem to moje. Teraz czas na większe, ale podstawowy problem to oświetlenie. W mniejszym akwa mam Leddy Tube 6W i ciemnawo, rośliny rosną prosto w stronę światła. Za każdą podpowiedź dziękuję bardzo.
-
Anonim 54048
●
W dziale sprzedam możesz zerknąć na moją belkę 32W z regulacją. Ma to być zbiornik ogólny więc można ją lekko przykręcić. Gdyby światła było potrzeba więcej dasz ją na pełną moc. A jak Ci zamarzy się holender to dołożysz CO2 i wszystko ładnie również będzie rosło. Belka ma ok 3150lm.
-

Rafik25
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Radzymin
Proponuje lampe DIY opartana diodach mocy Cree plus sterowanie osobno kanalami tj. diody deep red royal blue oraz biale 6500 badz 8500K. Mozesz luknac jak ja to zrobilem u siebie do 112l (stopka). Do Ciebie koszt lampy na gotowo, szacuje na okolo 300pln ze sterownikiem opartym na driverach PT4115. Oczywiscie robocizna własna a jaka satysfakcja! 
-

funflik
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
funflik napisał(a):Proponuje lampe DIY opartana diodach mocy Cree plus sterowanie osobno kanalami tj. diody deep red royal blue oraz biale 6500 badz 8500K. Mozesz luknac jak ja to zrobilem u siebie do 112l (stopka). Do Ciebie koszt lampy na gotowo, szacuje na okolo 300pln ze sterownikiem opartym na driverach PT4115. Oczywiscie robocizna własna a jaka satysfakcja! 
A jakie masz doświadczenie z ledami , że akurat proponujesz lampę z tak złożonym bukietem ledów i akurat ten model chipa cree? . To że pewne gatunki roślin wyłażą z akwarium o niczym nie świadczy . Może pokaż fotki swojego akwarium na tych ledach i jakie rośliny pod nimi rosną , jak np podświetlają słup wody skoro tak je polecasz , pewnie łatwiej będzie komuś podjąć decyzję  czy iść w ledy a jak już to w jakie lub w świetlówki t5. pozdrawiam Bent
Ostatnio edytowano 21 maja 2016, 23:42 przez Bent423, łącznie edytowano 1 raz
-

Bent423
●
- Miasto: Wałbrzych
Bent! Nie szukaj zaczepki, ale widze ze Ty to uwielbiasz......
Wyrazam swoja opinie bo kolega o to pytal, wiec jak masz cos do dodania od siebie to dawaj! Ciekawe czemu nie napisales jeszcze o Razorze tylko czujesz jakis uraz z ostatniej naszej dysputy. Ale ucinam kontynuacje tej rozmowy bo temat tego nie dotyczy!
-

funflik
●
funflik napisał(a):Bent! Nie szukaj zaczepki:) Ale widze ze Ty to uwielbiasz......
Wyrazam swoja opinie bo kolega o to pytal wiec jak masz cos do dodania od siebie to dawaj! Ciekawe czemu nie napisales jeszcze o Razorze tylko czujesz jakis uraz z ostatniej naszej dysputy. Ale ucinam kontynuacje tej rozmowy bo temat tego nie dotyczy!
W tym przypadku akurat się mylisz bo kompletnie nie czuję żadnej urazy bo i dlaczego tak miałoby być? Natomiast uważam że jak ktoś ma problem z doborem oświetlenia led vs świetlówki to powinien zebrać jak najwięcej informacji na ten temat i dobrze by było jak by były poparte nawet mało wiarygodnymi fotkami lub filmikami w sieci . Twój problem z ledami polega na tym że za bardzo skupiasz się na słupkach wydajnościowych led pomijając inne bardzo ważne aspekty , ale być może kiedyś zauważysz różnicę  ( jak stwierdzisz pewnie po jakimś czasie że wszystkiego domowym i tanim kosztem czasami nie da się po prostu wyprodukować  a wracając do naszego ulubionego tematu samochodów zobacz jak jak to jest , jak już ktoś robi ich repliki to dziwne że np Ferrari, Lamborghini itp a u nas z jednej strony jesteśmy bardzo zaradnym narodem a większość np lubi klepać sobie repliki Dacii  ) O razorze nie piszę dlatego bo nie o niego tu chodzi i jak np w jego przypadku każdy produkt ma wady i zalety. Natomiast mając to doświadczenie które mam obecnie z ledami na Twoją propozycję odpowiedziałbym stanowczo nie ! i wybrał oświetlenie t5  i jest to też dużo uzależnione od tego co chcemy osiągnąć i jakie mamy wymagania co do oświetlenia akwarium. P.S Nie szukam zaczepki tylko piszę to co myślę o swoich dotychczasowych doświadczeniach z ledami i tak jak Ty wyrażam tylko swoją opinię na ten temat i przeciwienstwie do Ciebie mając już jakieś doświadczenie z ledami różnych producentów wyrażam swoje opinie po dłuższym czasie ich użytkowania Pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
- Miasto: Wałbrzych
Panowie ciekawa dyskusja się wywiązuje, ale brakuje mi trochę argumentów. Czy po prostu na belkach LED nie da się osiągnąć tego co na belkach T5? Czy może taki sam efekt da się osiągnąć ale wysokim kosztem - np odpowiednik belki T5 w wersji LED będzie 2-3 razy droższy? Bo po prostu chciałbym wiedzieć, czy mam się skupiać na T5 czy LED. Jak pisałeś Bent, kwestia tego, co chce się osiągnąć. Ja chcę fajnie oświetlić akwarium, żeby roślinki fajnie rosły. Nie będzie to żaden HT, żadnego nawożenia ani CO2. Roślinne akwa to też nie będzie. Aczkolwiek rośliny wiadomo, muszą być. W internetach pełno wiedzy, jednak dla mnie jako laika wyciągnąć coś z tego jest trudno. Generalnie ludzie chwalą świetlówki, do LED podchodzą z rezerwą. Może to za sprawą swojej niewiedzy. Z drugiej strony ludzie chwalą np belki LED zrobione przez Emi18Wawa, widzą progres w swoich zbiornikach, więc coś musi w tym być.
-
Anonim 54048
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
|
|