Podłoże do kostki - prośba o pomoc. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoże do kostki - prośba o pomoc.

Liczba wyświetleń: 2193·Odpowiedzi: 5
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Emet Brown Puck
Witam,

jakie podłoże /dobre a nie za drogie - do kwoty 50-70zł) możecie polecić do kostki 31,5l gdzie oświetlenie docelowo będzie około 0,8-1W/L (natomiast przy starcie 0,5W/l), CO2 z butli.
Z tego co wyliczyłem potrzebuję tego z 5-6L więc najlepiej jakby proponowane podłoże było w takich opakowaniach.

Zastanawiam się nad takimi:
- AQUA ART SUBSTRAT I 5,4kg
- Tetra ActiveSubstrate [6l]
- JBL MANADO 5l
- Tetra CompleteSubstrate [2,5kg]
- AQUA ART SUBSTRAT II 5,4kg

Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi.
Wiadro 128L
https://roslinyakwariowe.pl/galerie/akwaria/3660-akwarium-roslinne-emet-brown.html?hitcount=0
Miska 31,5L
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/031l-garden-stone-emet-brown-69259.html
Drum & Bass in your face :)

Emet Brown
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Puck

Emet Brown Puck
Zwłaszcza interesuje mnie opinia dotycząca Tetra ActiveSubstrate ponieważ cena jest bardzo atrakcyjna...
Wiadro 128L
https://roslinyakwariowe.pl/galerie/akwaria/3660-akwarium-roslinne-emet-brown.html?hitcount=0
Miska 31,5L
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/031l-garden-stone-emet-brown-69259.html

Emet Brown

Ja w kostkach przetrenowałem:
- manado - odradzam na maxa. Pyli, jest lekkie (słabo się sadzi rośliny) i wygląda jak kupa. Na początku atak pierwotniaków (biała woda).
- aquatic nature - sporo lepsze. Konsystencja w porządku. Biała woda na starcie.
- aqua-art - najprawdopodobniej ta 1, bo było to dość dawno. Nie pamiętam za dobrze jak to działało, ale tragedii na pewno nie było, bo bym zapamiętał.
- dennerle - podsypka 11in1 + żwirek kwarcowy od nich. Dla mnie mega. Rośliny łatwo się sadzi, 0 problemów na starcie, trzyma parametry, nic nie rzuca w kolumnę. W skrócie - szybko, łatwo i przyjemnie. Bonus - czarny kwarc b. dobrze wygląda. Jedyny problem w twoim przypadku - cena. Najbardziej opłaca się wziąć 10l żwirku (około 100zł) + 5kg podypki (80zł). To masz na 2 kostki twojej wielkości, czyli masz komplet do restartu. Wychodzi 90zł za zestaw.
- wczoraj odpaliłem kostkę na nowej linii JBL Proscape - podsypka Volcano + PlantSoil. Sadzi się fajnie. Co do reszty się nie wypowiem póki co, bo za świeża sprawa.

Reszty nie próbowałem. Kiedyś się przymierzałem do tej tetry complete, ale miało kiepskie opinie i odpuściłem.

szymon 82
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Emet Brown Puck
Dziś przeczytałem parę artykułów i postów. .. I zaczęła chodzić mi po głowie ADA Amazonii New ... po przeliczeniu potrzebuje 4l podłoża i ADA wypada całkiem całkiem... o Aqua-art wyczytałem ze szybko robi się mulowate ... myślałem że dostanę odpowiedz na forum i już... a jak sam się zagłębiłem to mam większy mętlik niż pisząc ten post ....
Wiadro 128L
Miska 31,5L

Emet Brown

Z kostkami jest ten problem, że jest mało wody. Wszystko dzieje się szybko i jest mniej czasu na korekty i reakcję niż przy dużym zbiorniku. Większe akwarium więcej wybacza. Jak się bawisz w to po raz pierwszy, to chyba bym wybrał jakąś opcję z podłożem, które na początku nie wyrzuca za dużo do wody. No chyba że naprawdę będziesz pilnował parametrów i robił szybkie podmiany, jak coś ci nagle skoczy.
ADA ma substancji odżywczych "na bogato", ale oczywiście decyzja i tak ostatecznie należy do ciebie ;-)

szymon 82
Ranga: Początkujący

Emet Brown Puck
...no mam już holendra /opis poniżej/ i dobrze wiem że takie podłoża dużo potrafią, zarówno dobrego jak i złego zwłaszcza w małych bańkach... ale myślę że jeżeli wystartuję na takim podłożu i nawożenie zacznę po 2 tyg powinno iść stosunkowo dobrze...

..poczytam jeszcze o starcie zbiornika bo troszkę się zapomniało ;)

Idąc w tańsze rozwiązania przewinęło mi się dziś podłoże ACTI SUBSTRATE PRO+ 5L AQUA PLANT (około 45zł)
Albo w ogóle budżetówkę AquaEl Floran lub Grunt (na tym mam holendra)
Wiadro 128L
Miska 31,5L

Emet Brown

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2072
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2407
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5111
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
20241029_070012.jpg

Pomoc w dodaniu podłoża, akwarium 200L

Piotr10393 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6450
Witajcie drodzy forumowicze, Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9159
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2811
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4328
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Podłoże aktywne a KH

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3149
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...

Paludarium - podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5214
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?

Podłoże aktywne a kapsułki nawozowe

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8575
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 308 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 308 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.