Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam, po klesce mojego ostatniego akwarium, planuje zrobic cos porzadnego.
Poradzcie czy taki plan ma sens istnienia? Co mozna dodac? Co mozna zmienic?
Mam jeszcze kilka pytan: - czy 6x3w Power Led Full Spectrum wystarcza? - jak zrealizowac pomiar slupa wody? w planach albo czujnik rezystancyjny albo ultradzwiekowy
Wszystko w zalaczniku
Pozdrawiam
-
quality
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Akwarium 120x40x50 to proponowałbym zamiast 6x fullspectrum 3W dać 12x 1W - przy tej długości zbiornika uda się lepiej równomiernie "doświetlić" całą powierzchnię.
-

pietach
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wschowa
Bardzo ciekawy projekt. Ciekaw jestem jego końcowego efektu. I myślę że pietach ma rację co do diod.
-
macius93
●
- Miasto: Dęblin
Wlasnie tak sie zastanawialem nad tym, ale nie chcialem zbyt wielu polaczen. Diody niestety juz zakupione, kupilem ogolnie 9 sztuk full spectrum, tylko nie wiem czy dam rade je wysterowac tym driverem. Najwyzej zmiejsze ich moc i dam 9? Mam belke z profilu aluminiowego 120cmx16cm + doloze jakies radiatory na gore. Troche waska ale coz. Zobaczymy. Widzialem Twoje lampy pietach, wygladaja super. Mozesz sprzedac sama obudowe na zamowienie moze?  Tylko bym musial miec jakas wieksza / oddawanie ciepla (dosyc spora moc drzemie w moim projekcie). No i chcialbym miec jednak podwieszana, wiec sposob montazu ciutke inny. Pozdrawiam
-
quality
●
Tylko bym musial miec jakas wieksza / oddawanie ciepla (dosyc spora moc drzemie w moim projekcie). No i chcialbym miec jednak podwieszana, wiec sposob montazu ciutke inny.
Proponuje takie rozwiązanie: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 68449.htmlTylko dopasować wymiary i masz 2in1 - albo stoi na krawędzi akwarium albo wisi - a jak wiadomo co ma wisieć nie utonie 
-

pietach
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wschowa
Obudowa super, pasuje taka. Mozna zrobic rozne szerokosci? Pozdrawiam
-
quality
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zamiast czujnika wody na podłodze,zrób lepiej otwór przelewowy w akwarium.(diabeł nie śpi i tylko czeka na jakiś błąd) Czujnik chyba lepiej dać mechaniczny. Nie napisałeś czy montujesz sonde Ph jeżeli nie to sterowanie zaworem mija sie z celem.Jak już robisz sterownik zrób odczyt PH może dozownik nawozów.
-
grzeniu 73
●
- Ranga: Znający temat
Ogolnie bede robil dosc dokladny pomiar slupa wody. Nie chce sie narazie bawic w otwory przelewowe, nie mam tyle miejsca w szafce, a i tak bym musial to jakos wykrywac i przepompowywac. Poza tym podmiane wody i tak pewnie bede robil "na zyczenie" / czyli jak bede w domu. Mechaniczny czujnik jest niedokladny.
Czujnik wody ma za zadanie poinformowac mnie o wyciekach / nieszczelnosci glownie z instalacji.
Co do czujnika PH to dobry pomysl, musze tylko znalezc jakies informacje odnosnie PH do dawkowania co2. Czytalem ze po prostu to sie wylacza na noc podobnie z oswietleniem, ale moze takie sterowanie rzeczywiscie byloby lepsze.
Co do dawkowania nawozow to masz jakis konkretny pomysl? Przyznam sie ze nie jestem mistrzem w dawkowaniu nawozow i tego wlasnie chce sie nauczyc. To co juz wiem robie automatem.
Pozdrawiam
-
quality
●
Automat będzie to robil co mu każesz. Sam musisz wyliczyć ile nawozów podać on tylko poda zamiast psikać strzykawka. Co do czujników to mam małe doświadczenie i możesz napisać jak sie sprawuje czujnik ultradźwiękowy w akwarium i dosyc wilgotnym środowisko. Odnośnie PH to działa podobnie jak termostat. PH za małe wyłącza zawór,za duże otwiera. Obsługa sondy dosyć prosta ,niestety sama sona trochę(Mozna u skośnookich kupić zamiennik dosyć tanio) kosztuje.Jednak bardzo duże udogodnienie.
-
grzeniu 73
●
pietach napisał(a):Akwarium 120x40x50 to proponowałbym zamiast 6x fullspectrum 3W dać 12x 1W - przy tej długości zbiornika uda się lepiej równomiernie "doświetlić" całą powierzchnię.
Pietach nie zgadzam sie z Toba, przy koncie 120 stopni, nie trzeba stosowac tych 1W, 3W rownowmiernie rozprowadza swiatlo.
-

funflik
●
quality napisał(a):Poradzcie czy taki plan ma sens istnienia? Co mozna dodac? Co mozna zmienic?
Ja tez bede robil pelna automotyzacje w baniaku 840l w salonie. Jutro na spokojnie przeanalizuje Twoj projekt i dam znac jesli bede mial jakies sugestie, a na chwile obecna proponuje przeczytac caly moj watek moze cos Ci sie przyda.... https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... alizacyjna
-

funflik
●
Powiązane tematy
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
|
|