Posty wydzielone: 300l - Kolorowy ogród Joanny - joasia_wawa - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Posty wydzielone: 300l - Kolorowy ogród Joanny - joasia_wawa

Liczba wyświetleń: 4535·Odpowiedzi: 50
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów. Utwórz nowy wątek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
waska Kraków
:mrgreen:

waska
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

rob1979 Tychy
Popatrz popatrz... ;) Wczoraj w radiu słyszałem, że gdyby światem rządziły kobiety to nie było by wojen :lol: :lol: :lol: Oczywiście mówiła to kobieta...

rob1979
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tychy

dadors Iława
Panowie, dziewczyny z pewnością się dogadają.
Jest ich garstka tu na forum myślę że powinny trzymać razem sztamę :wink:

dadors
Ranga: Znający temat

Miasto: Iława

Bent423 Wałbrzych
Witam
Dobrze by było jak by się dogadały :wink: Ja tylko "napisałem" fotką że jestem po środku i się przyglądam.

Bent423

Miasto: Wałbrzych

Dajcie spokój, stożek ewidentnie skręcony a ona mówi ze obcięty bo wychodzi z akwarium. Nie chce mi się już tego komentować, we wcześniejszych postach sugerowałam co ma zrobić ale nic nie dociera. Od tej chwili nie moj cyrk i nie moje malpy, szkoda tylko akwa bo z takim postepowaniem się rozjedzie, a nikomu tego nie życzę. I bron boże nie wkurza mnie ta cala sytuacja, tylko nie rozumiem po co się wystawia zbiornik jak się nie potrafi przyjac krytyki, jeszcze chyba z czymś takim się nie spotkałam. Dopóki wszyscy piali z zachwytu bylo ok, a teraz ten kto ośmiela się mieć inne zdanie jest fe. Podkreślę jeszcze raz ani razu nie powiedziałam, ze akwa jest brzydkie czy cos w tym sensie, pokazałam tylko braki i uzmysłowiłam, ze lwia cześć roboty robi podloze.
Bend hehe nie doczekasz się dogadania bo ja już nie mam zamiaru komentować tej banki. Jakbym wzdychała z zachwytu byłabym ok, ale ze nie wzdycham, jestem fe
Chwilami zalamke łapie jak można pisać ze tonina rosła przywiązaną do kamienia i nie rozumieć ze amazonia (dodam stara) uwalniała masę nawozów do slupa wody ach szkoda słów oczywiście głodzone rosliny odrazu wyłapywały co sie da ale gdyby nie podloze,to na samym potasie żabienica by nie urosla. Można to latwo sprawdzić żwirek,woda z kranu co 2 i dużo światła, latwo się domyślić czego urośnie najwięcej a na pewno nie beda to rośliny
Stawiając zbiornik na żwirze, przygotowując wodę, nawożąc slup, i utrzymując o takim stopniu trudnosci rośliny, można powiedzieć ze to zasluga akwarysty, ale lejąc potas, robiąc cotygodniowe podmiany
na kran można powiedzieć ze podloze odwala lwia robotę. Zalejcie tonine warszawskim kranem zobaczymy ile przetrwa.

Lali75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Lali aleś Ty zawzięta. Nie grzeszysz także kulturą. Daj sobie spokój. Prosiłam abyś nie wypowiadała się na temat mojego zbiornika. Nie wymagam piania z zachwytu bo to nie kurnik. Akwarium swoim wyglądem samo się broni. Twoje wypowiedzi były zwykłym czepianiem się szczegółów. Oglądanie zdjęć przez lupę nie jest normalne. Nie chciałam Twojej pomocy i nigdy chcieć nie będę. Nie daje mi przyjemności eksperymentowanie z podłożami, nawozami itp. Aktywne podłoża stworzono po to aby ułatwić "mało ambitnym" akwarystom prowadzenie swoich akwariów.
Jesteś ambitna to nie korzystaj z np. pralki. Bierz balię i tarę.
Mam nadzieję, że to już mój ostatni post - odpowiedź na Twoje bzdety.

joasia_wawa

Bent423 Wałbrzych
Witam
Dla rozładowania złej energii polecam ściągnąć ze ze sklepu play programik
na smartfona PhotoWarp można nieźle się pośmiać :D
Mam gdzieś mnóstwo fajnych fotek przerobionych tym programikiem ale na szybkiego znalazłem tylko trzy :x .

Pozdrawiam Bent

Bent423

Miasto: Wałbrzych

joasia_wawa napisał(a):Lali aleś Ty zawzięta. Nie grzeszysz także kulturą. Daj sobie spokój. Prosiłam abyś nie wypowiadała się na temat mojego zbiornika. Nie wymagam piania z zachwytu bo to nie kurnik. Akwarium swoim wyglądem samo się broni. Twoje wypowiedzi były zwykłym czepianiem się szczegółów. Oglądanie zdjęć przez lupę nie jest normalne. Nie chciałam Twojej pomocy i nigdy chcieć nie będę. Nie daje mi przyjemności eksperymentowanie z podłożami, nawozami itp. Aktywne podłoża stworzono po to aby ułatwić "mało ambitnym" akwarystom prowadzenie swoich akwariów.
Jesteś ambitna to nie korzystaj z np. pralki. Bierz balię i tarę.
Mam nadzieję, że to już mój ostatni post - odpowiedź na Twoje bzdety.

Od mojej kultury, to się trzymaj z daleka, bo ja grzecznie Ci sugerowałam że powinnaś nawozić, bo za chwile podłoże przestanie i będziesz miała problem, Ty wytoczyłaś wojnę nie tylko mi, ale każdemu kto odważył się nieć inne zdanie.
W twoim wątku nie pisze ten jest wydzielony, i skoro jesteś taka pewna siebie to po co obrzucasz innych, tych raczących mieć odmienne zdanie i piszących to wyraźnie ( bo większość siedzi cicho ale i tak swoje wie), bezpodstawnymi zarzutami. To w każdym twoim poście jest ironia. Ja dość późno zrozumiałam to co inni sugerowali mi wcześniej, jakoś Twój wątek nie był dla mnie priorytetowy.
W tej chwili takie pisanie bzdet jak ty, o rosnącej belemce czy aromatice nad podłożem i podpieranie się tym w swoim przekonaniu że jest się tak wspaniałym akwarysta ma się rękę itp, jest albo totalna niewiedzą albo zwykłą ignorancją. Napisałam ci wyżej zalej puste szkło kranem daj co2, daj dużo światła i lej ten twój potas, skoro to taka dobra technika na rośliny, zobaczymy po ilu dniach belemki nie będzie, jak znam życie aromatica przetrwa trochę dłużej, bo przecież podłoże jest nie ważne. mało istotna jest jego rola w nawożeniu słupa, korygowaniu parametrów w akwarium, to tylko zbędny dodatek.
Co do zdjęć powiem ci tak , nie trzeba lupy, wystarczy wiedza.A teraz skłoniłaś mnie do tego, że będę je oglądać i będę mówić o tym co widzę. Mało tego jak temperatura zdjęcia zostanie podniesiona, również to napiszę, i ten piękny kolor bordowy już nie będzie taki bordowy. Akurat z zawodu jestem grafikiem i pewne szczegóły mi nie umykają.
Nie wiem czy robisz to specjalnie czy myślisz że na forum to sami idioci siedzą. Twoje akwarium to naprawdę zbiór ciekawych roślin, i bez takich głupich uwag do innych forumowiczów obroniłoby się samo. Tylko pamiętaj, że nie każdemu się musi podobać, bo ktoś może mieć inny gust, i każdy tu na forum ma prawo o tym powiedzieć. A ty każdego kto raczył mieć jakiekolwiek uwagi objechałaś. Marlowe ma robić kolejne restarty, ktoś tam ma się skupić na krewetkach, chociaż nawet nie ma zbiornika z krewetkami, moja poprzeczka jest dość nisko tak?
Pamiętaj, że każdy może mieć to co lubi a nie to co nakazuje trend i moda.
Już kiedyś napisałam nie będę trzymać czegoś co jest na topie, kosztem czegoś co lubię, ale tutaj też trzeba mieć trochę wiedzy i znać wymagania niektórego zielska.

W pewnym momencie zrozumiałam jedno, to co piszesz ni jak ma się do prawdy, jakiś czas temu piszesz, że jena łodyga belem ci została i chyba sobie darujesz, a chwilę potem wklejasz zdjęcie z kępą która niby odbija. No przepraszam ty naprawdę masz ludzi za idiotów. Ja akurat czytając wątki i oglądając zdjęcia na forum robię to mniej lub bardziej dokładnie. Teraz mogę Ci obiecać, że twój będzie należał do tego gdzie poświęcę więcej czasu aby zweryfikować to co piszesz.

Takich szczegółów jest co najmniej kilka, nie będę tu wszystkiego przytaczać kto uważnie przeczyta twój wątek będzie widział rozbieżności.

Lali75

[*]Ty wytoczyłaś wojnę nie tylko mi, ale każdemu kto odważył się nieć inne zdanie[*]
Nikomu nie wytoczyłam wojny. Niepotrzebnie weszłam w polemikę z Tobą i marlowe. Osobami powszechnie znanymi z niezdrowej ambicji (nie będę cytować mail, które dostałam od wielu osób). Podaj przykład innej osoby, której wytoczyłam niby wojnę. A zapomniałam o szamocie1 (nie komentuję wiedzy tej osoby).
Nie prosiłam Cię o żadne sugestie, rady -> to Ty ze swoją przerośniętą ambicją musiałaś grać speca od roślin.
[*]ktoś tam ma się skupić na krewetkach, chociaż nawet nie ma zbiornika z krewetkami[*] dodam, że chodziło o kolegę szamot1

Zarzucasz mi kłamstwa.
[*]W tej chwili takie pisanie bzdet jak ty, o rosnącej belemce czy aromatice nad podłożem i podpieranie się tym w swoim przekonaniu że jest się tak wspaniałym akwarysta ma się rękę itp, jest albo totalna niewiedzą albo zwykłą ignorancją.[*]
Tego nie jestem w stanie udowodnić - nie dokumentuję zdjęciami. Nie czuję się absolutnie kłamczuchą w przeciwieństwie do Ciebie wiem co mam w swoim akwarium.
[*] jakiś czas temu piszesz, że jena łodyga belem ci została i chyba sobie darujesz, a chwilę potem wklejasz zdjęcie z kępą która niby odbija[*]
Chyba nie czytałaś z uwagą moich postów. Nigdzie nie napisałam, że zostawiam jedną łodygę. Zostawiam jedną kępę. Załączam Ci zdjęcie abyś mogła dogłębnie przeanalizować stan mojej belem. Uprzedzam, że mój super telefoniczny aparat podbija kolory. W rzeczywistości belem jest bardziej żółta.

[*]Nie wiem czy robisz to specjalnie czy myślisz że na forum to sami idioci siedzą.[*] Ponieważ jestem złośliwą i pełną ironii babą, napiszę "uderz w stół a nożyce się odezwą".
Na razie to wszystko. Muszę zająć się roślinami. Powymieniać gumki recepturki na kamieniach z toniną i aromaticą.
Jeszcze tylko jedno: [*]moja poprzeczka jest dość nisko tak[*]
Tak, potwierdzam. Jak na taką wiedzę, rośliny masz mało wymagające.
Lepiej wyglądałaby np. Ludwigia Tornado, o której pisałaś, że rośnie jak chwast.
Popołudniu postaram się dodać zdjęcia a by Ci się nie nudziło i żebyś mogła dogłębnie je przeanalizować.
Ostatnio edytowano 15 maja 2016, 12:00 przez joasia_wawa, łącznie edytowano 1 raz

joasia_wawa

Słuchaj widzisz nie jestem takim detektywem żeby każdego sprawdzać, bo powiedział coś co mi nie podeszło.... Być może ma krewetkarium, natomiast wiesz jak nie oceniam ludzi bo znam sporo akwarystów ze starej gwardii tak to nazwijmy, którzy naprawdę maja dużą wiedzę a na tą zbiorników nie maja w ogóle.

Co do 2 kwestii i tej mojej zawziętości, jeśli wyznacznikiem mojej zawziętości jest to że odebrałam ci cześć zasług i przelałam je na podłoże, to tak możesz to nazywać jak chcesz, w tym wypadku zdania nie zmienię.

Marlowe zawzięty bo napisał że podłoże siada, może i tak nazwijmy to zawziętością

Napisze jeszcze raz bo powtarzam to któryś z rzędu raz, postaw zbiornik bez tego podłoża i utrzymaj te rosliny na swoim kranie, obie wiemy że to nie możliwe.

Możesz to odbierać jak chcesz, ja ciebie nie ganiłam, napisałam tylko prawdę o starej amazoni a kto miał na niej zbiorniki ten wie o czym myślę.

Lali75

Oj biedna Lali [*]Być może ma krewetkarium,[*] widzisz jak to łatwo pisać bzdury. A fe, intrygantka.
Nigdy nie negowałam właściwości ADA. Nie raz pisałam, że jestem leniwa i lubię korzystać z dobrodziejstw i wynalazków. Nie bawią mnie eksperymenty i chemia.
Ambicja to Twoja domena.
Może to brzydko z mojej strony ale napiszę.
Jeśli chodzi o marlowe to tylko czekał kiedy "podwinie mi się noga" z belem. Jednak nie napiszę dlaczego.

joasia_wawa

fleelf Rumia
Ktoś tu ma PMS, jeśli nie - to współczuję partnerowi/erce... :D:D:D Lali75 Masz sporą wiedzę, ale sposób Twojej pomocy sprawia, że ja nie chciałbym jej... pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli :D

fleelf
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rumia

PMS przemilczę. Nie wypowiem się też czy mój mąż (ten sam od 34 lat) wymaga współczucia.
Osoba pokroju Lali nie jest w stanie zepsuć mi dnia. Zajmuje tylko niepotrzebnie czas, który powinnam poświęcić roślinom.
Ochów, achów nad jej wiedzą nie będzie. Czasem potrzebne jest coś więcej.
Miłej niedzieli :)

joasia_wawa

fleelf Rumia
To nie było do Ciebie :)

fleelf
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rumia

michalakwa Bournemouth
Moze jakies KSW bedzie :D

michalakwa

Miasto: Bournemouth

Za stara jestem na KSW. Mam osteoporozę. Mogłabym się rozsypać :P

joasia_wawa

Drogie Panie.Zdaje mi się,ze zalogowałem się na forum dotyczącym roślin akwariowych.Czytając wasze posty pełne emocji i złośliwości zaczynam mieć wątpliwości.Proszę was bardzo o wzajemne wybaczenie i uspokojenie emocji,które merytorycznie w żaden sposób nie łączą się z pięknem i harmonią,które można odczuć oglądając Wasze wspaniałe zbiorniki.Przecież o to piękno i harmonię chodzi,o tą radość płynącą z pasji,która tak naprawdę łączy nas wszystkich.Jeszcze raz proszę o rozwagę i radosne wybaczenie,które przyniesie ulgę obu stronom.Serdecznie pozdrawiam Cię Joanno i także Ciebie Lali75. Marek.

aygora
Ranga: Poznaje temat

olololo Kraków
Ja dodam od siebie, że śledziłem wątek od początku bo akwarium mi się bardzo podobało, ale autorka faktycznie zachowuje się niepoważnie. Zaczęło się od tego jak napisałaś, że Tonina Ci pada. Lali stwierdziła, że to zasługa Amazonii, że trzymała się tak długo i po prostu musisz nawozić, marlowe dodał już po fakcie, że myślał wcześniej, że roślina nie wytrzyma długo na takim nawożeniu, a Ty zachowujesz się jakby to ich wina była, że padła i że podpowiadają co zrobiłaś źle :P

Chyba od tego jest forum, żeby wymieniać się takimi doświadczeniami, no nie?

olololo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

olololo jaki masz dowód, że tonina zmarniała dlatego, że ADA się "skończyła"?
Mierzyłam, parametry wody nie uległy znaczącym zmianom.
Jedyna zmiana to pH z 6 na 6,4 i KH z 0-1 na 2.
NO3, Fe, PO4 i K wynoszą tyle ile wynosiły.
Nie twierdziłam też, że ADA jest wieczna.
Moją "złość" spowodowały słowa, że jak mam ADA w akwarium to już zupełnie nic nie muszę robić. Rośliny same się "prowadzą" i nie wymagają pielęgnacji. Zero moich wysiłków.
Nie lubię jak ktoś zarzuca mi kłamstwa, retuszowanie zdjęć itp.
Jasno się wyraziłam, że nie oczekuję pomocy w takiej formie.
Nie jest to moje pierwsze akwarium i jakąś (znikomą) wiedzę posiadam.
Potrafię przyznać się, że nie dałam sobie rady z toniną choć jej nagły upadek jest dla mnie zaskoczeniem.To nie jest jedyna roślina, którą uważa się z trudną. Wbrew opinii Lali uważam, że Tornado, Kimberly, Sateceum są roślinami wymagającymi.
W ich przypadku nie zauważyłam żadnych negatywnych zmian.
To nie była wymiana doświadczeń. To było udowadnianie mojej niekompetencji i ignorancji.
Chciałam zakończyć już tą dyskusję. Przecież można zignorować mój wątek.

joasia_wawa

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 51 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

FB_IMG_1760356176175.jpg

300l - Marcelek XD - Marcela Jankowska

majraf w Akwaria · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 8830
120x50x50 300l Oświetlenie t5 6x54W Nawożenie sole: kno3+mgno3+cano3+mocznik 15ppm na tydzien, khpo4 3ppm na tydzien CO2 korpus narurowy Podłoże platinumSoil Parametry wody: azot 20ppm, kh 0, więcej ...
Screenshot_20241117-180507_YouTube.jpg

180l - Podwodny ogród

Adamsky41 w Akwaria · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 16084
Siema. W końcu po kilku latach zabawy z nano akwariami nadszedł czas na coś większego. Niestety planowane 300l nie miałem jak zmieścić, dlatego stanęło na 180l. Akwarium: OptiWhite 90x45x45 10mm Pod...
IMG_2948.JPG

Oświetlenie do 300L zamiast ADA SOLAR 1

lukaszmut w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7082
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
IMG20250328042751.jpg

064l - Ogród z Platynkami - Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5274
Akwarium OptiWhite Diversa 60x30x36 64litry szafka Aquael Forest 60 Oświetlenie Lampa Skylight entriq FL60 32Watt. Filtr kubełkowy Tetra ex 700 plus, metalowe rurki że skimmerem. CO2 butla 6kg plus 2...
20250626_000558.jpg

Obsada 300l

marki51 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1390
) Akwarium 300 l. 100/60/50h. założone 23.06.2025 2) oświetlenie: led 2x 24W. Od godz 11:00 do 19:00 3) Rodzaj podłoża: żwirek 4-6mm. 4. Rodzaj systemu CO2 - brak 5. Rodzaj filtracji - Aquael Ultramax...
DSC_8882.JPEG

300l - Slay

Slay w Akwaria · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3908
Hej 300L bez nazwy
unnamed.jpg

Paludarium 300l obsada i rośliny

czaro1366 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1675
Dzień dobry, To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
received_1654680258606116.jpeg

300l - dawid112

dawid112 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5203
Witam chciałem przedstawić wam zbiornik 300l Podłoże jałowe żwir Oświetlenie : 2x Chihiros wrgb II Filtracj: 2x ultramax jeden 2000 drugi 1000 Co2 tak 24h

Akwarium 300l 120x50x50 -filtracja

Sigi w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3678
hej, zakładam akwarium 120x50x50, szukam filtra zewnętrznego i mam absolutny mętlik w głowie, za duży wybór ;) Do tej pory w 200 miałem Tetrę 700, ale jest teraz tyle nowości, że nie wiem sam. Z recen...

Akwarium 300L - Aquael Ultramax 2000 - filtr dodatkowy?

Gwido46 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2071
Witam Tytuł może nie bardzo chwytliwy ale też jest ograniczenie w ilości znaków, więc wszystkiego nie da się tam zmieścić. A sprawa wygląda tak: mam zbiornik 300L (120x50x50)i w nim działający już oko...

Statystyki

Ten temat przegląda 389 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 387 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.