Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Nie wiem czy tylko ja to zauważyłem ale przez pewien czas zmagałem się z krasnalami w akwarium na kamieniach. Potraktowałem je carbo ze strzykawki przy podmianie wody. Co mnie zdziwiło ze kamienie były całe w zielenicach a po tym zabiegu zniknęły.
-
kviatek88
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Tez tak mialem. Kamienie po takim zabiegu tylko u mnie keasnale znowu wrocily.Znowu bede musial sie zaopatrzyc w carbo.
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Nierozcieńczone Carbo podane strzykawką bezpośrednio w miejsce występowania glonów, skutecznie usuwa większość z nic, a przynajmniej pomaga w ich widocznym osłabieniu. Niestety często może wystąpić również efekt uboczny, w postaci uszkodzenia roślin które znajdowały się w bliskim sąsiedztwie glonów podczas zabiegu polewania ich carbo. Po drugie warto pamiętać że zabieg ten pomaga doraźnie w usunięciu glonów, nie rozwiązuje natomiast przyczyny ich powstawania, tą trzeba określić analizując nasze postepowanie w prowadzeniu danego zbiornika.
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium
Akwa ma 200l
Filtr tetra ex1000 plus
W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Witam, od jakiegoś czasu mam problemy w akwarium, zbiornik 240l, woda RO ,mineralizator QD One plant ustawiany na GH 6, podmiany co tydzień 30-40 %,podłoże master soil, CO2 do oliwkowego koloru indyka...
Cześć,
chciałbym przy okazji resetu pozbyć się tego dziadostwa i odkazić akwarium nadmanganianem potasu.Kupiłem saszetkę 5g i nie wiem jakiej dawki użyć.
Czy ktoś już stosował coś takiego?
Chciałem ro...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...
Witam. Mam problem z zielenicami punktowymi jest ich sporo na liścich roślin które na bierząco usuwam. Są też codziennie na szybach, tu już działam skrobakiem. Mój baniak to standard 240l oświetlany 8...
|