Początki Akwarystyki roślinnej! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Początki Akwarystyki roślinnej!

Liczba wyświetleń: 6733·Odpowiedzi: 9
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Gromu Wojkowice
Witam wszystkich,
od dłuższego czasu chodził mi po głowie pomysł założenia akwarium roślinnego, aż w końcu powiedziałem sobie, że to ten dzień i wybrałem się po zakup szkła.
Pewnie wybrałem najtragiczniejszą z opcji ale trudno, raz się żyje.
Kupiłem akwarium po rybach morskich - wyczyszczone porządnie i ma wymiary 140x70x55, w teorii 539l - ponieważ odchodzi niewielki kąt, przez który wchodził osprzęt - już słyszałem, że jak na laika przesadziłem z wielkością.
Więc po skoczeniu na głęboką wodę załamałem się obszernymi lekturami dotyczącymi jakiegokolwiek startu i potrzebnego sprzętu, nie wiem od czego zacząć.

Jakieś rady na początek, żebym nie obrał złej drogi i mógł się cieszyć pięknym akwarium?

Nie wiem nawet jakie oświetlenie wybrać, czy belki t5/t8 czy iść w LEDy, nie mówiąc już o filtrach - bo skłaniałbym się do dwóch słabszych niż jednego mocniejszego...

Na ten czas stoi szkło + stelaż, gdzie iść dalej?
Proszę o pomoc!

Nie chcę wydać fortuny na początku ale też byle czego nie chcę kupić.

Zdjęcie akwarium:
[wgraj zdjęcie jako załącznik]

Gromu
Ranga: Początkujący

Miasto: Wojkowice

1. Zastanów sie nad obsadą i czy filtry dadzą rade
2.Kup dobry filtr albo 2 mniejsze jak piszesz( jak juz będziesz wiedział co i jak)
3. Podłoże aktywne czy substat + żwir bądź ziemia + żwir
4. Jakie rośliny chcesz tam mieć, bardzo wymagające czy pospolite?
5. Pod rośliny to pewno butla co2 by sie przydała i raczej nie mniejsza niż 6kg
6. Odnośnie oświetlenia sprawdź dział DIY, jest tam wiece udanych konstrukcji na ledach .
Moc oświetlenia to już zależy jakie rośliny chciałbyś mieć w akwarium
7. Akwarium z pokrywa czy bez?

dhanyy
Ranga: Stały bywalec

Gromu Wojkowice
1. Chcę piętrzyć od przodu do tyłu, trochę skał i korzeni, rośliny od najniższych do wysokich.
2. Jakie filtry mógłbyś polecić? Nie wiem nawet czego szukać bo nie miałem do tej pory styczności z akwarystyką
3. Rozmawiałem z kilkoma osobami i polecają ziemię + żwir 2-4mm i chyba na tym się skupię, za substrat do tego akwarium musiałbym dać majątek.
4. Rośliny raczej pospolite, myślałem o "trawniku" i kilku piętrach roślinek - ten temat też jest mi obcy, jak narazie graficzine sobie wybieram, jak ustalę całe menu, to oczywiście wrzucę do skorygowania.
5. Butla jak najbardziej jest w planach, min. 6kg i o to mi chodziło, bo nawet tego nie wiedziałem.
6. Właśnie, co do mocy oświetlenia, słyszałem, że nie mniej niż 0,5W/l a jak to ma się do oświetlenia ledowego? Liczę na oświetlenie "uniwersalne" czyli takie, które da radę dotrzeć do dna.
7. Akwarium bez pokrywy.

Gromu

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przemon Wolbrom
Przy takich wymiarach akwarium proponował bym ci pójść w aranżacje oparta na dwóch wyspach jak ze zdjęcia poniżej lub z jedna centralna lub z boku.Rośliny większości w epifity mikrozoria anubiasy , bucephalandry na przód ,plus małe rodzaje Cryptocoryn jak np. - Cryptocoryne parva - .I mchy obowiązkowo . Tyl uzupełnić łatwymi łodygowcami . Aranżacja taka i dobór tych rośli pozwolą ci na zaoszczędzeniu na substracie gdyż rosną na korzeniach kamieniach i nie musisz sypać substratem na całej powierzchni akwarium . I ze światłem tez nie będziesz musiał szaleć bo rośliny te nie wymagają go dużo i do tego aranżacja pozwala ze zbiornik nie musi być oświetlony na całości równo , a przy takim litrażu to już trochę tego światełka trzeba mieć .
Jeśli filtry tez polecam dwa mniejsze .Według mnie takie rozwiązanie jest najlepsze .
Noi oczywiście czytać i studiować jak najwięcej :D
Załączniki
10524398696_9cb4bbcb68_b.jpg

Przemon
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wolbrom

Powiem ci ,że tak duży zbiornik na początek to duże wyzwanie.Jak nie masz żadnego doświadczenia ,to może cię to dużo kosztować kasy.Przy takich wymiarach ciężej jest uzyskać dobrą cyrkulację co2 a doświetlić też ciężko ale to już w zależności od tego,na jakie rośliny się zdecydujesz.Najlepiej jakbyś dużo poczytał na forum ,bo jak coś pójdzie nie tak,to ciężko potem zbiornik wyprowadzić na prostą.

remic79
Ranga: Poznaje temat

Gromu Wojkowice
Dlatego poszukuję porad, jaki sprzęt dobrać, konkretne firmy, konkretne sprzęty, samo czytanie nic mi nie da, bo ile ludzi tyle opinii... Jak coś pójdzie nie tak - to reset i od zera... Najważniejsze dla mnie to marki i konkretne modele filtrów, które powinienem zakupić, termostat i grzałkę. Nie wiem co góruje na rynku a nie chce kupić badziewia i za miesiąc wymieniać, bo nie o to przecież chodzi.

Gromu

Musisz kogoś trafić ,kto taki zbiornik już prowadził,żeby ci dokładnie napisał jakiego sprzętu on używał.
Jakbym to ja miał startować taki duży zbiornik ,to raczej poszedłbym w stronę mało wymagających roślin i z małą ilością światła,żeby ograniczyć podmiany wody do nawet jednej dużej w miesiącu i przycinanie roślin też.

remic79
Ranga: Poznaje temat

Gromu Wojkowice
Ciężko jest kogoś trafić, mam znajomego, który zajmuje się akwarystyką morską - nie jest mi w stanie pomóc...
Rzeczywista pojemność mojego akwarium po zalaniu wodą wyjdzie 422l, czy w tej sytuacji jeden filtr podoła? Myślę o Eheimie 2075 - czy polecacie coś innego?

Gromu

Przemon Wolbrom
Wydaje mi się ze może być trochę słabo szczególnie jeśli chodzi o cyrkulacje w akwarium . Ja u siebie mam 2075 i do tego 2215 classic w 300 litrach i powiem ci ze jest idealnie . Celował bym na twoim miejscu w dwa filterki . Eheimy są dobre szczególnie linia classic.
Ja taki litraż osobiście postawił bym na 2217 + 2215 classic oczywiście .

Przemon
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wolbrom

Gromu Wojkowice
Ktoś jeszcze poleca filtry classic zamiast professional? Może inne kombinacje?
A co myślicie o pojedynczym eheim 2260? Znalazłem używkę za grosze z dwoma koszykami na wkłady, bez wkładów.
18.05.2016 Start 539l!
08.09.2019 Start 600l!

Gromu

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

20220114_183451.jpg

Powrót do akwarystyki opti 96l 60x40x40

Damian92 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8699
Witam kolegów akwarystów i Administracje RA po 12 letniej nie obecność wracam do Akwarystyki i mam parę pytań odnośnie nowego sprzętu. I tak najpierw zacznę posiadam akwarium opti white 60x40x40 96l...
YouTube

Po latach wracam do akwarystyki :), kilka pytań :)

akwarysta88 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 14701
Witam Po burzliwym etapie mojego życia i depresjii wywołanej przez partnerkę której sumienie było tak czyste jak Ada Amazonia podczas płukania wrzątkiem, postanowiłem nie załamywać się i wykorzystać ...
YouTube

Jamnik-czyli powrót po latach do nowoczesnej akwarystyki

Mortis w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1358
Cześć, jeszcze kilka lat temu byłem rozgrzanym do czerwoności akwarystą, żar ochłonął akwarium sprzedane, ale sprzęt został. I zostało trochę żaru, który został podsycony tym jak zobaczyłem jak bardzo...

Produkty Aquaforest do akwarystyki roślinnej

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat71-aquaforest-news1-4919b799361853f2570ca1c3fdd4a626.jpg Miło nam poinformować o wprowadzeniu do naszej bogatej oferty kolejnych produktów d...

Akwarium 128l - powrót do akwarystyki, pytania i wątpliwości

mic_w w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6358
Witam serdecznie! Po dokładnie 20 latach (ot taki jubileusz 😊) przerwy chciałbym wrócić do akwarystyki. Tyle się zmieniło przez ten czas, że proszę o kilka porad związanych ze sprzętem i podłożem. W...

Zakładanie małej kostki roślinnej

Sebastian_C w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5030
Dobry wieczór, Chciałbym założyć małą kostkę 25x25x30 (18.75L) z roślinami takimi jak: • Hemianthus callitrichoides Cuba, • Eleocharis parvula, • Rotala nanjenshan. Kupiłem następujące elementy:...

Powrót do akwarystyki po wielu latach

magicarp w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2741
Cześć, Małżonka zażyczyła sobie zwierzaka w wynajmowanej kawalerce, a że odpadają wszystkie z łapami, to padł pomysł, że wrócę do akwarystyki. Myślę nad 30-40L - mam 2 połączone regały z ikei 27x60...

100x40x50 Akwarium LT. Początki.

Farron w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1518
Póki co wygląda to u mnie w sposób następujący. Czekam na stelarz aby móc w końcu przejść do działania. Jednakże póki mam czas a o akwariach tym bardziej LT nie wiem nic chciałbym zapytać/prosić o pom...

Powrót do akwarystyki, kilka pytań

Bartek1984 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1062
Witam serdecznie, po kilku latach przerwy mam zamiar znów założyć akwarium. Mam nadzieję, że tym razem pójdzie lepiej ;-) Planuję szkło 60x35x35 które mam zamiar oświetlać belką zrobioną na bazie po...

Mały projekt - powrót do akwarystyki

Anonim 53518 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1373
Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu czytam sobie forum i nadszedł ten czas aby powrócić do "uspokajacza nerwów" czyli akwarium. Posiadam (zbunkrowane w piwnicy) małe akwarium 60 litrowe, 24...

Statystyki

Ten temat przegląda 204 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 204 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.