Start 450l akwarium roślinnego HT bez glonów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Start 450l akwarium roślinnego HT bez glonów

Liczba wyświetleń: 6708·Odpowiedzi: 9
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam, jestem tutaj nowym także witam wszystkich.
Moja przygoda z akwarystyką trwa około 2 lata, bez większych powodzeń. Jednak przyszedł czas na coś porządnego.

Oczekuję porady jak poprowadzić moje akwarium założone 24h temu żeby ustrzec się plagi glonów. Kiedy zacząć podmiany i nawożenie? Czy korygować parametry wody? Wszystkie cenne porady się przydadzą gdyż jeśli poniosę klęskę to kończy z tym hobby.

Oto moje parametry:

-Oświetlenie led (widmo dla roślin + dzienne z pełną regulacją mocy, maks 280W)
na start ustawiłem lampę na 100W czyli 0.22W na litr. Świecę 5h.
-CO2 podaje na maksa 50mg/l +
-Ph 6.8
-Gh 21st.
-Kh 13st.
-NH4 poniżej 0.05
-NO3 2mg/l
-PO4 0.35mg/l
-K 5mg/l
-Fe 0mg/l

Filtracja tetra ex 1200 i 700. Reaktor CO2 z filtra narurowego.
1200 to biolog a 700 z wkładami z gąbek (przełożony ze starego akwa czyli z bakteriami). Butla CO2. Podłoże ziemia ogrodowa + czarny bazalcik 2-4mm.
Z cennych informacji w internecie dowiedziałem się, że tak naprawdę wszystko sprowadza się do natężenia światła jakie dostarczamy naszemu zbiornikowi. To ono reguluje szybkość z jakim rośliny pobierają substancje odżywcze. Chciałbym jednak poddać Wam nadzorowi mój baniak, który prezentuje się tak:

Bleve1
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
czosnek20053 Strzelce Opolskie
Usun ta lipna tapete masakra jak to wyglada. Naklej mist albo czarna bedzie o niebo lepiej.

czosnek20053
Ranga: Znający temat

Miasto: Strzelce Opolskie

Da się to zrobić, nawet o tym myślałem ale zostawiam to na później. Przygotowanie zbiornika zabrało dużo czasu i sił. Możesz coś konkretniejszego powiedzieć? Są jakieś błędy do tej pory?

Bleve1

matu Gdańsk
Pierw się czyta, potem pyta, potem stawia baniak.
W szukajce wpisz "bezpieczny start" i przeczytaj kilka pierwszych stron tego wątku.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

weder Gdynia
Bleve1 napisał(a):Da się to zrobić, nawet o tym myślałem ale zostawiam to na później. Przygotowanie zbiornika zabrało dużo czasu i sił. Możesz coś konkretniejszego powiedzieć? Są jakieś błędy do tej pory?

Jest jeden podstawowy nie posadziłeś nic co tak naprawdę na starcie szybko urośnie i będzie pchało zbiornik do stabilizacji. Nasadziłeś maleństwa które wymaga odpowiedniego poprowadzenia na starcie. Czytaj i to sporo CO2 myślę, że jest takim samym poganiaczem jak światło.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

NO3-2 to stanowczo za mało.
Fe-0 też za mało.
Potrzebne są rośliny które szybko rosną i będą wcinały nawozy. Coś łodygowego.
Fakt im mniej światła tym więcej mamy czasu na interwencję w razie kłopotów.

speed_k
Ranga: Stały bywalec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czyli mogę już zacząć nawozić od np. 1/4 dawki?

Bleve1

matu Gdańsk
A przeczytałeś Bezpieczny Start ?
Tam jest napisane, że nawozić: potas i carbo.

matu

Miasto: Gdańsk

Akwarium masz na ziemi, roślin jest bardzo mało. Zrób tak jak polecił "weder", dosadź coś szybko rosnącego. Jeśli teraz zaczniesz nawozić to nawóz będzie tylko pożywką dla glonów

Tyrr
Ranga: Poznaje temat

Świecę 5h

Nie za krótko trochę? Jest ostatnio tendencja do krótszego świecenia na starcie akwarium. Wtedy gdy rosliny mają najtrudniej, muszą się zaaklimatyzować, ukorzenić to wtedy funduje im się głodówkę. Ma im to w czymś pomóc?
Może chodzi o glony. Tylko że one lepiej sobie radzą w trudnych warunkach niż rosliny wyższe. Najlepszy na nie sposób to duża ilość szybko rosnących roślin, które pochłoną makro i mikro elementy z wody i nie dadzą szans glonom. Tylko że muszą przecież do tego mieć odpowiednią ilość światła.
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20043
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 611
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2129
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5911
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1980
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 810
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1684
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1645
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaki silikon - akwarium 530l

lotus w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1540
Cześć, Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie? 1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2511
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Statystyki

Ten temat przegląda 269 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 269 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.