Czy to aby na pewno Razbora Borneańska/Boraras brigittae ?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Rybki mam już jakieś dwa miesiące, Pani w sklepie gwarantowała mi że to są Razborki Borneańskie i na 100 % będą czerwone po 2-3 dniach. A tu kurcze mijają dwa miesiące a one jakie były takie są. Przeglądałem w internecie na różnych stronach i one powinny być całe czerwone ale u mnie dziwnym trafem są przezroczyste.
-
Avares
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak to ona, tylko dość wyblaknięta.
-

Baartuss
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Lublin
A wiesz może jaka jest przyczyna ? Czy możliwe że to jest po prostu taka odmiana, że ona już czerwona nie będzie ?
-
Avares
●
Jakie mają warunki w akwarium? U mnie traciły kolor zazwyczaj z powodu: -zbyt jasno w akwarium lub zbyt mało kryjówek. Mocna przycinka łodygowców, które są ich ulubioną kryjówką kończy się zazwyczaj utratą koloru. Polecam też pistię. -za twarda woda/wysokie pH. Raz przez nieuwagę doprowadziłem do wzrostu tych parametrów, a jest to zdecydowanie gatunek kwaśnych wód. -presja większych gatunków. Tutaj jest to już kwestia obserwacji, u mnie gupiki były zdecydowanie złym pomysłem, natomiast amano i otoski nie sprawiają problemów. -monodieta. Zdecydowanie lepiej wyglądają jedząc żywy pokarm czy mrożonki przeplatane płatkami. Zdecydowanym faworytem moich razbor jest oczlik i szklarka  Nie są to pewniki a jedynie moje obserwacje poparte rocznym stadkiem piętnastu sztuk 
-
macius
●
Avares napisał(a):
Nie. To jest boraras urophthalmoides - razbora karłowata. Samce są co najwyżej pomarańczowe, a pasy świecą im na zielono. Zostałeś niestety zrobiony w balona. Ja zresztą też, jak dokupowałem kilka do stadka.
-
zoran
●
Tak one są pomarańczowe możliwe że to są własnie Razbory Karłowate. Tylko jak patrze na te zdjęcia czym się różni Razbora Borneańska od Razbory Karłowatej to karłowate mają grubszy czarny pasek i kropkę przy wpłetwie ogonowej a tu kurcze tej kropki nie ma, no i te moje mają jeszcze czerwone plamki na płetwach tak jak Razbory Borneanskie, karłowate chyba ich nie maja. Już kurde sam nie wiem co to za rybki.
-
Avares
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Musisz jej zrobić więcej kryjówek, więcej roślin. Od światła jest taka niedobarwiona
-

Baartuss
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Lublin
Powiązane tematy
Hej,
Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Witam,
Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
Witam,
Byłem pewny, że takiego postu nie napisze ale... Dziewczyna i syn twierdzą, że głodzę rybki... Ja mówię, że przekarmiac nie wolno bo będą chorować... I piekło zamarzło... Czytałem jak należy k...
Witam
Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...
Część. Gdzie we Wrocławiu lub okolicach kupię ryby Razbora naga/Ukleja naga.
Ma ktoś jakie u siebie w zbiorniku? Jak tak można poprosić o zdjęcie ?
Będzie pływała z Bystrzykiem Anabdy i z Kosiarką...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Zapraszam do udziału w ankiecie.
|
|