Najlepszy węgiel do filtra? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Najlepszy węgiel do filtra?

Liczba wyświetleń: 1563·Odpowiedzi: 8
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

22 kwi 2016, 22:50 Najlepszy węgiel do filtra?  (#1)  

Niby ten w kształcie pałeczek bd najlepszy , ale jakiej firmy polecacie?

screami

Ja od początku "zabawy z węglem" stosuje MHK Filtus Carbos.Godny polecenia,dokonale klaruje wodę :D

Albinn88
Ranga: Stały bywalec

Hmmm nie kruszy się nic ? Niby te tanie są kiepskie i powinno się brac w cenie 1kg za kilkadziesiąt zł

screami

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nic mi się raczej nigdy nie ukruszyło.Zawsze biore siatke na ryby sypie troche produktu opłukuje i węgiel wędruje sobie do filterka klarować wode... :D

Albinn88
Ranga: Stały bywalec

Przemo80 Ruda Śląska
Kamienny z KWK HALEMBA :-P

Przemo80
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Ruda Śląska

Wybierz taki, który będzie pozbawiony fosforu (używanego do produkcji węgla). Zwykle producenci dają tego typu informacje na opakowaniu. Takim węglem są np. Eheim Aktiv, Eheim Karbon, Seachem Carbon. Tanich nikt nie bada laboratoryjnie, przez co ryzykujesz wysokim poziomem fosforu, pyleniem i niską zdolnością adsorpcji. Co nie znaczy, że każdy tani będzie słaby. Tańsze też mogą być dobre, o ile ktoś ma sprawdzone źródło.

Węgiel w postaci bitumicznej (kruszec) nie musi się rozpadać i pylić. Jednak trzeba go poprawnie zainstalować w filtrze w taki sposób, żeby w trakcie filtracji nic się nie poruszało. Zwykle wystarczy w tym celu mocno ścisnąć gąbkami z obu stron lub ściśle wsypać do siatki na media filtracyjne. Przy czym ja siatki nie polecam i nie używam, ponieważ siatka powoduje martwe przestrzenie dla wody i znacznie zmniejsza wydajność węgla tzn dłużej trzeba będzie czekać na efekty niż węgiel wsypany luźno bez siatki ;)

Należy też mieć na uwadze, że węgla nie trzeba stosować dużo. Wielu akwarystów używa o wiele za dużo węgla naraz niepotrzebnie marnując produkt. Najczęściej polecaną ilością jest 1 czubata łyżka stołowa na 40L wody lub jak kto woli 250ml objętości węgla na 400L wody.

AquaMike
Ranga: Zainteresowany tematem

Czyli więcej nie oznacza lepiej ? Mysalem, ze lepiej zawalic cały koszyk, zeby woda przepływała przez niego maksymalnie. Czyli polecasz nie używać gąbki tylko luzem wrzucić węgiel i dać od góry i dołu gąbkę?

A co powiesz o węglu MHK Filtus Carbo
Jak często polecasz wymieniać węgiel ? Chcę go dać na stałe.

screami

Zgadza się więcej nie oznacza lepiej. Jeśli masz w filtrze więcej wolnego miejsca niż zalecana ilość węgla pod litraż twojego akwarium to wtedy możesz do węgla dosypać np. zeolit. Czasem dodaję też inne absorbenty mieszając je z węglem. Podana wyżej zalecana ilośc węgla dotyczy węgla w postaci granulek/pałeczek. Węgla w postaci kruszca należy dawać nawet kilkukrotnie więcej ze względu na mniejszą porowatość, a więc gorszą zdolność adsorpcji. Takie węgle są znacznie tańsze, nawet markowy i testowany laboratoryjnie Eheim Karbon kosztuje ok. 20zł za 1L.

Nie znam węgla Filtus, więc się nie wypowiem. Nigdy go nie stosowałem. Z tego co widzę to nie wiadomo jakiego pochodzenia jest to węgiel. Brak informacji nt. selekcjonowania i testowania węgla przez tego producenta.

Węgiel wymieniam co 4 tygodnie, bo zależy mi na ciągłym utrzymaniu klarowania wody. Jeśli dasz węgiel na stałe to przez kilka tygodni będzie pracował jako adsorbent, a po tym czasie zacznie pracować jako złoże do filtracji biologicznej. Wówczas straci zdolność do klarowania wody i pozbywania się brzydkiego zapachu. Wybór należy do Ciebie jak stosowac węgiel. Możesz np. co miesiąc podmieniać część węgla mniej więcej zalecaną pod twoje akwa, a reszta niech pracuje jako biolog. Wówczas zachowasz podwójną funkcję węgla będzie wilk syty i owca cała ;) Ja akurat się w to nie bawie, bo do biologa stosuję substrat pro i lawę, dlatego wymieniam węgiel po całości, ale co kto lubi :)

Tak najefektywniej jest wrzucić węgiel luzem bez żadnych siatek, które powodują, że część wody przelewa się przez puste przestrzenie obok siatki, zamiast przez węgiel. Na internecie nawet jest taki test, wykazuje, że węgiel wsadzony luzem klaruje wodę 10-krotnie szybciej niż węgiel w siatce. Jak poszukam do wkleję. Nie musisz jakoś specjalnie mocno dociskać gąbkami. Chodzi o to, żeby węgiel wsadzony luzem nie poruszał się w trakcie filtracji, bo jak się będzie poruszać to się będzie o siebie trzeć, czyli będzie pylić i wydostanie się do akwarium. Takiego ryzyka nie ma w przypadku węgla prasowanego na granulki/pałeczki, które są twarde i nawet jak się o siebie trą to nie pylą.

Musisz sobie sam obliczyć ile potrzebujesz węgla na twoją objętość akwarium. Jeśli zdecydujesz się na węgiel w postaci kruszca to musisz go dać kilkukrotnie więcej niż granulowanego. Podane wcześniej proporcje są dla właśnie granulowanego. Jeśli zdecydujesz się na kruszec to być może z obliczeń wyniknie, że zawalisz nim cały, czy też prawie cały koszyk. Wszystko zależy jaki węgiel kupisz, jaką masz pojemność filtra oraz jaki masz litraż akwarium.

AquaMike
Ranga: Zainteresowany tematem

Właśnie wolę te pałeczki węgla :)
Eheim Karbon odpada bo nie ma w formie pałeczek.
Seachem Carbon jest bardzo drogi wiec wymieniac co miesiąc to duze koszta...
Pozostaje więc kupić Eheim Aktiv
Czyli w kubełku mozna dac tylko na gorę, gąbkę bądz watę filtracyjną, aby docisnąć węgiel... a od dołu nic nie trzeba

screami

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2303
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1078
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
68319-0706348929.jpg

Rozbudowa filtra RO INVITAL ADVANCED

adasko w Filtracja · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 11484
Witam, Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2594
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Jaki filtr ro najlepszy ?

Achilles272 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2721
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1228
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3091
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1659
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1282
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3615
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Statystyki

Ten temat przegląda 389 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570936
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 388 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.