Od jakiegoś czasu mam mikrozjum uskrzydlone i nie wiem co sie dzieje. W niedoborach nic nie znalazłem a to mi sie nie podoba. Mój problem wygląda następująco:
Microsorium rośnie dość szybko. Gdy rosną nowe liście (zresztą na starych jest to samo) to pojawiają sie na nich brązowe plamy ( to na pewno nie glony ). Czasami są one zielono-niebiesko-brązowe. Wie ktoś moze co to moze być
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Pozdrawiam: Łukasz
wojna-to życie, które nie może istnieć bez śmierci
Łukasz (incognito) napisał(a):Microsorium rośnie dość szybko. Gdy rosną nowe liście (zresztą na starych jest to samo) to pojawiają sie na nich brązowe plamy ( to na pewno nie glony ). Czasami są one zielono-niebiesko-brązowe. Wie ktoś moze co to moze być
Witam
Jak miałem Micosorum to młode liście miały czubki szkliste,ale nie było żadnych plam.
A na starych pojawiały,ale młode roślinki .
to mogą być glony, jakiś czas temu miałem problem z brązowym nalotem nie tylko na Microsorium i podłożu ale też na innych roślinach, które ledwo zipały- o dziwo w miejscach dobrze oświetlonych, kupiłem zbrojniki i labeo - w ciągu kilku dni baniak wyglądał jak kryształ - obecnie nie ma złamanego glona nawet na przedniej szybie; ostatnio nawet nie znam parametrów wody, mam tam m.in. żyworodne więc dodatkowo nie nawożę a roślinki trzymają się zdrowo
Jacek Pawłowski w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3860
Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
Poniżej opis ...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1537
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3525
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka;
Akwarium 112L
Oświ...
marcin dąbrowski w Nawożenie· Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11734
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16089
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6769
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Bartosz30 w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11488
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Statystyki
Ten temat przegląda 277 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 276 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej