|
|
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Pojemność 550l Długość 160 cm Oświetlenie: 1x Leddy Tube Sunny 18W, 1x Leddy Tube Sunny 16W, 1x ja rzeniówka 36W " różowa" PLANT Oświetlenie nocne : 1x listwa led RGB 2x napowietrzacz Aquael z oświetleniem LED Filtracja: 1x JBL e1501 Greenline 1x JBL e901 Greenline Napowietrzanie: - 2x napowietrzacz Aquael z podwójnym wyjściem Podłoże: - piasek biały powder Obsada spora mieszana jak na foto.
Ostatnio edytowano 17 kwi 2016, 20:12 przez Anonim 53850, łącznie edytowano 1 raz
-
Anonim 53850
●
Niezły zbiorniczek, białe podłoże
Białe podłoże trudne w utrzymaniu, napowietrzacze są niepotrzebne wystarczy deszczownica. Co do aranżacji w przyszłości wymień te plastikowe skałki na naturalne. Dokup rośliny szybko rosnące.
-

aquacenturin
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
- Wspieram stronę kontem Premium
Akurat w tym akwarium jest długa historia.
Najpierw były wszystkie plastikowe ozdoby, plastikowe krzaczki itp. Na podłożu gruby żwir.
Potem kupiłem trochę roślin, zmieniłem podłoże na substrat JBL i na to biały grys podłoże akwarystyczne.
Po wizycie w pewnej firmie, zajmującej się akwariami zasugerowali mi dość mocno, że to białe podłoże z kamyczków źle wpłynie na ryby i na wodę więc jako laik wywaliłem znów wszystko z akwarium i zarzuciłem tym piaskiem co jest teraz, niestety troszkę substratu zostało na powierzchni .
Teraz dopiero na spokojnie się zastanawiam czy to był aby dobry pomysł, bo przede wszystkim na podłoże JBL sporo wydałem, a teraz na worku z poprzednim grysem odczytałem, że jest to specjalne podłoże akwarystyczne obojętne dla wody nie zawierające wapienia. Na razie to podłoże JBL leży na kupce koło domu....
No i pytanie czy w samym piasku cokolwiek będzie rosło ?
-
Anonim 53850
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kamil_s napisał(a):No i pytanie czy w samym piasku cokolwiek będzie rosło ?
Będzie rosło ale przydało by się bezpośrednio pod korzenie zaaplikować jakieś dopalacze - pałeczki nawozowe, kulki gliniano torfowe czy też jakieś specjalistyczne kapsułki nawozowe...
-

rob1979
●
- Miasto: Tychy
No i kiszka.
Wypłynęły resztki substratu, który był wcześniej. Dodatkowo wierzchnia warstwa piasku na głębokość ok 2-2.5 cm zrobiła się taka szara brudna. Na piasku leżą resztki substratu. Ogólnie okropnie to wygląda.
Chcę wyjąć wszystko z akwarium, wymyć wyczyścić i wrzucić substrat JBL i na to posadzić roślinki itp . Problem z rybami.
Planuję wypuścić część wody do brodzika w łazience, wejdzie ok 150 l. Wrzucić tam całą obsadę, a roślinki do wiadra.
Opróżnię akwarium, wyczyszczę i domyję. Zasypię substrat, posadzę roślinki i z powrotem wleję wodę z brodzika, resztę uzupełnię z kranu i dodam preparat uzdatniający wodę .
Myślicie że będzie ok ?
Najbardziej martwię się o Górami, które są już dość spore.
Będę wdzięczny za porady.
-
Anonim 53850
●
Górami do wiaderka podłącz napowietrzacz, wodę zlej ile się da do brodzika bo szkoda. Kup zwykły żwir 1-3 mm plus pałeczki nawozowe. I wyrzucić te plastikowe skałki.
-

aquacenturin
●
Żwir odpada, bo chcę zasadzić sobie trawniczek  Więc musi być substrat.
-
Anonim 53850
●
Nie wiem jakie masz doświadczenie bo substrat i trawnik to dla doświadczonych akw. Na żwirze może nie będziesz miał super trawnika ale baniak jest bardziej przewidywalny łatwiej nad nim zapanować.
-

aquacenturin
●
Jestem początkującym akwa mam od kilku miesięcy, ale lubię wyzwania  :)
-
Anonim 53850
●
aquacenturin napisał(a):Niewiem jakie masz doświadczenie bo substrat i trawnik to dla doświadczonych akw. Na żwirze może nie będziesz miał super trawnika ale baniak jest bardziej przewidywalny łatwiej nad nim zapanować.
Przesadzasz z tym trawnikiem. 4 worki CALa 2 worki Green Base do tego Monte Carlo. Rosliny na tył i boki. Zestaw co2 i wszystko. To zadne cięzkie działa.
-
Anonim 43689
●
Niestety w naszej mieścinie mamy ograniczony wybór więc raczej na pewno będzie Aquabasis na dno i Manado jako podłoże. Nie chcę nie wiadomo ile inwestować w obecne akwa, bo za 2-3 tygodnie przyjedzie 1100 l i tam będą wydatki.
-
Anonim 53850
●
Jeżeli za 3 tyg. nowy baniak to po co robić 550l chyba że będą dwa
-

aquacenturin
●
kamil_s napisał(a):Niestety w naszej mieścinie mamy ograniczony wybór więc raczej na pewno będzie Aquabasis na dno i Manado jako podłoże. Nie chcę nie wiadomo ile inwestować w obecne akwa, bo za 2-3 tygodnie przyjedzie 1100 l i tam będą wydatki.
Pytanie po co ten drugi baniak jak nie możesz jednego ogarnąć ???
-
Anonim 43689
●
Nie załamuje kolegi da radę jak nie wyjdzie będzie chomik.
-

aquacenturin
●
aquacenturin napisał(a):Nie załamuje kolegi da radę jak nie wyjdzie będzie chomik.
Zawsze można ogórki małosolne robić. Zaczyna się sezon.
-
Anonim 43689
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Będą dwa baniaki . Jeden ten 500l w pokoju dziennym a 1000l w pokoju TV . Pomału ogarnę spokojnie  A jak nie to będzie akwarium jak u Kwaśniewskiego z ogórkami Przy moim profilu działalności (windykacja terenowa / odzyskiwanie pojazdów) potrzebne jest coś co pozwoli się uspokoić i oderwać myślami . Okazało się, że akwarium to trafiony pomysł. Odbiegamy od tematu, prosiłem o pomoc w tym jak najbardziej bezboleśnie dla ryb zrobić restart całego zbiornika.
-
Anonim 53850
●
Po zmianie na roślinne wyszło tak jak na fotkach.
Mam problem, bo w akwarium w wodzie unosi się tak jak by pyłek jakieś zanieczyszczenia i filtry nie dają rady a obecnie podłączone jest:
1. Filtr JBL Cristal Profi e1501 GreenLine 2. Filtr JBL Cristal Profi e701 GreenLine 2. Unimax kaskadowy
-
Anonim 53850
●
aquacenturin napisał(a):Jest to błona białkowa najlepszy na
Najlepiej sprawdza się skimer ehen 350
-

aquacenturin
●
To jest tak że wkładając wcześniej substrat do słupa wody wbija się "syf" u mnie żeby kubły wyklarowały ładnie wodę potrzeba kilku dni. Na kożuch z pewnością eheim skim 350 będzie idealny. Na trawniki masz za mało światła ALE są różne fajne niskie trawki które będą rosły, np tenules.
-

Rafik25
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Radzymin
Powiązane tematy
Witajcie po dłuższej przerwie, brak czasu, nawał pracy i życie prywatne, nie pozwalały na udzielanie się na forum. Podczas świątecznego urlopu wziąłem się za zmianę aranżacji starego akwarium. Tym raz...
Wymiary akwarium - 60x30x36 Optiwhite
Skały i korzenie - czarna lawa i ancient wood
Hardscape wykonany własnoręcznie
Oświetlenie - NuniQ M60 LED Light WRGB
Nawożenie - Vimi all in One + węgiel w płyni...
[Oryginalny post z 9 Marca zginął dzięki awarii OVH - wrzucam go teraz jeszcze raz]
Wymiary w cm:
dł: 207cm x 50cm x h 63cm (woda do 55cm - zamalowany 8 cm z góry pełni rolę pokrywy).
Wewnątrz komi...
Wymiary akwarium - 60x30x36 Optiwhite
Skały i korzenie - czarna lawa i ancient wood
Oświetlenie - CHIHIROS LED A501 PLUS & Chihiros C2
Nawożenie - Vimi all in One ...
Wymiary akwarium - 100x50x50 Optiwhite
Szafka made by roslinyakwariowe
Skały i korzenie ancient stone i ancient wood
Oświetlenie - CHIHIROS LED RGB 90 68W + AQUAE...
Cześć wszystkim,
chciałbym Wam po raz pierwszy tutaj zaprezentować swoje akwarium :
Wymiary: 40x25x25 25L Opti White
Oświetlenie: Aquael 10W (Sunny+Plant)
Filtracja: Aquael Versamax Mini (gąbka+wa...
Przedstawiam moje drugie akwarium z 8-miu które założyłem przed chwilą z ciekawości czy takie coś też będzie w jakiś sposób działać
Wymiary akwarium + objętość = 25x25x25cm, 14L
Oświetlenie = Docelo...
Witam, jako że jestem nowy tutaj to zacznę od najbardziej kontrowersyjnego akwarium które na początku miało służyć jako tzw śmietnik na rośliny i tymczasowy magazyn najmniejszych gupików.
Zdaję sobie ...
Witam wszystkich :)
Chciałbym podzielić się z Wami moim pierwszym w życiu założonym akwarium. Jakiś czas temu naszła mnie wielka ochota, żeby spróbować właśnie stworzyć sobie taki fragment podwodnego ...
Witam, chciałbym zaprezentować moje 2 dni temu założone akwarium. Jestem dość początkujący w temacie, więc wszystkie sugestie i uwagi mile widziane :)
Wymiary - 35x35x40 (49L)
Oświetlenie - Leddy Sli...
|
|