Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam , Kupiłem sobie zestaw co2 i mam problem z ustawieniem babelkow w liczniku, po około 20 całych zaczynają lecieć juz drobne. Reduktor z firmy aquario. Szczelność połączeń sprawdziłem specjalna pianka. Za licznikiem babelkow mam założony elektrozawor, czy tak jest dobrze ? Dlaczego nie może utrzymać ustawionej ilości b ąbelkow ?
-
grafi
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wiem czy napewno ale elektrozawór powinien być za zaworkiem precyzyjnym?Co do bąbleków to zwieksz ciśnienie na reduktorze 
-

Albinn88
●
- Ranga: Stały bywalec
Wygląda to tak u mnie , na ile zwiększyć ? Czyli mam zdemontować elektrozawor ?
- Załączniki
-
-
-
grafi
●
Nie, nic nie zmieniaj!Licznik babelków masz na redyktorze więc elektrozawór może zostać  U mnie na początku zgodnie z instrukcją ciśnienie poredukcyjne wynosiło 5 bar-i za chiny nie można było ustawić stałych ilości dozowanego CO2,po godzinie z 1 bąbla/sec było 0,5 bąbla/sec itd...Dopiero jak dałem na 7,5 bar można było więcej zdiałać.Czyli podsumowując-ustaw na 7,5 BAR  PS-Tylko ja miałem zestaw z zaworkiem precyzyjnym CAMOZZI pózniej szedł zaworek zwrotny-licznik bąbelków-zaworek zwrotny-szklane kolanko-dyfuzor 
Ostatnio edytowano 14 kwi 2016, 20:53 przez Albinn88, łącznie edytowano 1 raz
-

Albinn88
●
Właśnie nie wiem czemu ale mogę tylko na 5 dać i jeszcze powoli spada wskazówka od ciśnienia
-
grafi
●
Pozwolę sobie się wtrącić z innym pytaniem niejako przy okazji aby nie zaczynać podobnego tematu. Mianowicie - macie jakieś sprawdzone liczniki bąbelków pracujące z wysokimi ciśnieniami rzędu 8 bar? Pytam ponieważ używam dyfuzora przepływowego na wężu wyprowadzającym i mam doświadczenia z pękającymi plastikowymi licznikami. Zastanawiałem się nad kupnem metalowo-szklanego ale znowu potłuczone przez ciśnienie szkło mnie nie pociąga. Doradźcie coś 
-
BartWes
●
- Ranga: Poznaje temat
Grafi,
Odkręciłeś zawór butli na maxa ? Mam ten sam zestaw co Ty, oprócz elektrozaworu, i po odkręceniu butli na max bąbelki mam idealne i bardzo łatwe do policzenia. Nic na reduktorze nie odkręcałem... próbowałem coś tam kręcić bardzo lekko ale wydaje mi się, że reduktor nie ma zaworu ( lub ma i był od razu odkręcony na max ). W każdym razie nic nie kręciłem na reduktorze. Tylko zawór butli i potem zaworek precyzyjny.
Pzdr.
-
k0zz
●
Reduktor musi mieć zawór  W innym wypadku całe ciśnienie z butli pójdzie na precyzyjny a on tego z pewnością nie wytrzyma.
-

Albinn88
●
Też tak mi się wydaje, na chłopski rozum.
Ale właśnie próbowałem coś przekręcić i lipa. Niby coś tam przekręciłem, z naprawdę dużym wysiłkiem. Coś tam niby nawet na manometrze się ruszyło, ale naprawdę niewiele. Grafi rozumiem, że Ty możesz kręcić normalnie zaworem na reduktorze ? Nawet w instrukcji nic nie piszą o odkręcaniu reduktora. Jest napisane, odkręć zawór butli i ustaw bąbelki.
Swoją drogą może więcej wody dolej do licznika bąbelków. W instrukcji napisali że 80 procent. U mnie jest o jakąś 1/4 więcej wody niż u Ciebie. Może tu tkwi szczegół.
Edit: Spróbowałem jeszcze raz pokręcić zaworem w reduktorze, ale lipa, nic się nie kręci. Póki co wszystko działa tak, że jestem zadowolony. Pewnie z czasem przyjdzie wymienić reduktor i zaworek.
-
k0zz
●
Tak dam rady wykręcić cały zawór w reduktorze i go nawet wyjąć , mogę ustawić ciśnienie nawet na 8 ale po 5 minutach spada w okolice 4 , dolalem wody do menzurki licznika babelkow i dalej lipa .
-
grafi
●
Pomoże ktoś bo juz nie mam pomysłów , ciągle nie mogę ustawić ilości babelkow przez kilka minut lecą duże bąbelki po czym z liczników ucieka duży i lecą bardzo drobne .
-
grafi
●
Elektrozawór jest sterowany przez jakaś elektronikę i ma dwa stany - otwarty lub zamknięty ? Jeśli chcesz żeby licznik bąbelków działał jak należy to powinieneś zamontować zaworek precyzyjny a nie elektrozawór, który albo działa ze sterownikiem podpiętym pod sondę pH albo timerem. Mogę się oczywiście mylić ale moim zdaniem licznik bąbli i elektrozawór nie pasują do kompletu. Ciśnienie na wyjściu powinno być odpowiednio małe. W reduktorze chodzi o to, żebyś miał przez możliwie długi czas stałe ciśnienie.
-
PittR
●
- Miasto: Warszawa
-
W zestawie jest zaworek precyzyjny. Jest on zintegrowany z licznikiem bąbli i zaworkiem przeciw zwrotnym. Elektrozawór jest za licznikiem bąbelków więc nie powinien mieć wpływu na bąble. Na YT jest recenzja tego zestawu i gościu bardzo narzeka na reduktor, że jest on nieszczelny, ale problemy z tą nieszczelnością objawiają się za reduktorem a nie przed.
Grafi, może spróbuj wywalić ten reduktor na chwilę i bez niego podłączyć cały zestaw ?
Poza tym, rozumiem, że ustawiasz ilość bąbelków zaworkiem precyzyjnym ? I pomimo tego że ustawisz jak ma być, po kilku minutach bąble i tak zasuwają znacznie szybciej ? Spróbuj może ustawić małe ciśnienie na reduktorze. U mnie to jest pomiędzy 1 a 2 i na twoim zdjęciu wydaje mi się, że też tak jest ustawione. Podejrzewam jednak, że tak już robiłeś i nic to nie zmieniło. W takim razie obwiniałbym zaworek precyzyjny i reklamował go ( czyli cały reduktor ) w sklepie gdzie kupiłeś.
Jak kręcisz zaworkiem precyzyjnym to wyczuwasz jakiś opór czy raczej lekko się kręci ? Gdzieś czytałem opinie o tym reduktorze od Aquario, że ten zaworek precyzyjny działa z jakąś uszczelką która dosyć szybko ( w porównaniu do konkurencji ) się zużywa i trzeba wymienić całość. Ta uszczelka sprawia, że przy kręceniu zaworkiem precyzyjnym powinno być czuć lekki opór, pomaga to w dokładnym ustawieniu bąbli. Ja u siebie naprawdę precyzyjnie mogę je ustawić. Jeśli kręcąc tym zaworkiem nie wyczuwasz lekkiego oporu to może ta uszczelka jest do bani i stąd kłopot ?
Gdzie kupowałeś zestaw ? W wodnej krainie ?
-
k0zz
●
Zestaw kupiłem w sklepie u siebie w mieście , nieszczelności są niemożliwe bo gdzie si tylko dało to jest taśma teflonowe, kręcąc zaworem precyzyjnym jest wyczuwalny opór. Jak ustawie 1b/s to przez kilka minut lecą dobrze duże bąbelki a później z tego stożka w liczniku ucieka duży babel i lecą bardzo drobne. Oddaje go sklepu bo juz próbowałem chyba wszystkiego , póki co dziękuję za pomoc i odezwę się jak odbiorę reduktor.
-
grafi
●
A kiedy elektrozawór ma przepuszczać co2? Czy nie jest tak że jest on zamknięty i bąbelki lecą do czasu aż układ osiągnie stałe ciśnienie i wtedy przestają lecieć? Dziwi mnie że wężyki Ci nie popękały jak rozkręcałeś reduktor na maxa 
-
PittR
●
- Miasto: Warszawa
-
Elektrozawór przepuszcza CO2 wtedy, gdy jest włączony, czyli kiedy jest podłączony do prądu. Jeśli wyłączasz CO2 na noc to zamiast co wieczór zakręcać zaworek precyzyjny a rano go odkręcać, kupujesz elektrozawór, podłączasz go do automatycznego włącznika / wyłącznika, ustawiasz kiedy ma się włączać i wyłączać i tyle.
Dopiero jeśli kupisz komputer + sondę PH i podłączysz do tego elektrozawór, otrzymujesz automatyczny " system" monitorujący PH i odcinający CO2 jeśli PH spadnie za nisko ( za dużo CO2 w wodzie ).
-
k0zz
●
Witam, sprawa z moim redyktorem sie ma kiepsko ,walczę ze sklepem który twierdzi ze w reduktorze aquario nie reguluje się ciśnienia za pomocą pokrętła. Sprzedawca twierdzi ze sam sobie zepsulem reduktor . I teraz wyszło na to ze 200 zł poszło w błoto. 
-
grafi
●
Czyli jednak miałem rację, że w tych reduktorach Aquario brak jest regulacji ciśnienia na reduktorze.
Tylko czy brak możliwości ustawienia bąbelków może mieć coś wspólnego z reduktorem ? Jak w ogóle mogłeś sam popsuć reduktor ?
-
k0zz
●
grafi napisał(a):Witam, sprawa z moim redyktorem sie ma kiepsko ,walczę ze sklepem który twierdzi ze w reduktorze aquario nie reguluje się ciśnienia za pomocą pokrętła. Sprzedawca twierdzi ze sam sobie zepsulem reduktor . I teraz wyszło na to ze 200 zł poszło w błoto. 
Możesz jeszcze inaczej spróbować reanimować zestaw ale niestety trochę trzeba będzie dołożyć pieniędzy . Wykręciłbym ten licznik bąbelków z zaworkiem precyzyjnym który jest obecnie dobrał i dokupił nypla i na sztywno do reduktora wkręcił elektrozawór za nim zamontował dokupiony zaworek precyzyjny Camozzi i szklany licznik bąbelków + zaworek zwrotny i powinno działać prawidłowo . Niestety 100% pewności nie ma czy taka operacja zakonczy się sukcesem , ale gdybym miał taką sytuację i nic nie wskórał z reklamacją w sklepie to tak bym zrobił. W najgorszym przypadku pozostanie Ci dokupienie jeszcze reduktora i będziesz miał dobrze działający zestaw . Pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wałbrzych
Pokrętło od ciśnienia przekrecilo się nie było w żaden sposób zablokowane , teraz się zastanawiam czy też nie sprzedano mi zepsutego sprzętu. Spróbuję z nim coś przykombinowac.
-
grafi
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 22 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam, chciałem się dowiedzieć poco jest ta sprężynka pod zaworkiem na dole
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tropica-co2-1-3901946f9067384076cffe29d278dadb.jpg
Dozowanie CO2 przysparza sporo problemów w momencie rozpoczęcia przygody z nawożeniem akw...
Od niedawna mam swoją pierwszą butle z CO2 w 200l akwarium. Jest tam wiele wymagających roślin. Licznik bąbelków mam ustawiony na ok 6 bąbelków na sekunde bez elektrozaworu, nie ma przyduchy ,rośliny ...
Witam mam szklany licznik bąbelków i cały czas musze dolewać do niego wody średnio co około 2 tygodnie i boje się uszkodzenia go i czy np mogę zastosować złączkę tą metalową do wlewania wody zaraz za ...
Cześć, zastanawiam się czy ktoś z was może używa gliceryny zamiast wody w liczniku bąbelków. Ostatnio trafiłem gdzieś na gęsty płyn do licznika bąbelków. Jednak nie było napisane co to dokładnie jest....
Czym różni się plastikowy licznik bąbelków od szklanego?
Witam ostatnio zauważyłem że jak podkręciłem licznik bąbelków do 3b/s że z licznika bąbelków wychodzą oprócz dużej bąbli miedzy innymi malutkie czy to coś oznacza że on nie funkcjonuje tak jak trzeba ...
Jak w temacie, ktoś może miał? Proszę o opinie, a jeśli nikt nie miał to co sądzicie o czymś takim? Wydaje mi się że to dobry pomysł bo wygoda z tym odkręcaniem no i woda dłużej nie wyparuje bo większ...
Lepiej zakupić plastikowy czy szklany?
Witam
Chciałbym się dowiedzieć, jaki polecacie (używacie) licznik bąbelków przy wysokich ciśnieniach na wyjściu. Mam dyfuzor przepływowy na wężu wylotowym i ustawione 8-10 bar. Używałem plastikowe JB...
|
|