Ludwiga i Cabomba - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ludwiga i Cabomba

Liczba wyświetleń: 1779·Odpowiedzi: 3
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Wristtech Wałbrzych,

01 kwi 2016, 20:28 Ludwiga i Cabomba  (#1)  

Witam,
Niedawno kupiłem ludwige repens rubin, po paru dniach od wsadzenia roślinka ładnie ruszyła po ok tyg rośnie jak na drożdżach, cały efekt psuja pędy wypuszczane tak od połowy w dół to samo jest z cabomba.
Chciałbym się dowiedzieć co robic z tymi pędami obcinać zostawić.

Wristtech
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wałbrzych,

Bent423 Wałbrzych

02 kwi 2016, 00:18 Re: Ludwiga i Cabomba  (#2)  

Witam
Roślina adaptuje się do nowych warunków w Twoim akwarium . Chce rosnąć i zanim się dobrze ukorzeni w podłożu wspomaga się bocznymi korzeniami aby mieć co jeść. Jak po ukorzenieniu stwierdzi że w podłożu ma zbyt mało urozmaiconego pokarmu to będzie cały czas wypuszczać boczne korzenie aby wspomagać swój wzrost uzupełniając brakujący w podłożu pokarm ze słupa wody , albo jak wraz ze wzrostem rosliny wydłuży się droga transportu pokarmu z podłoża. Jak roslina ma co jeść ze słupa wody to może się okazać że wcale nie musi być posadzona w podłożu bo będzie się odżywiać tymi bocznymi korzeniami ze słupa wody i też sobie jakoś rosnąć :shock: .

Niestety moje obserwacje mogą być obarczone dużym błędem w związku z nadużywaniem nawozów % :( i tym że jestem od niedawna adeptem nauki hodowli roslin wodnych i cały czas się uczę i eksperymentuję z różnymi nawozami% :shock:
Możesz je sobie poobcinać jak Ci przeszkadzją , a na koniec mojej radosnej twórczości zauważyłem że jesteśmy sąsiadami i jak tu nie starać się pomóc ? :D
Pozdrawiam Bent

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

Wristtech Wałbrzych,

03 kwi 2016, 15:14 Re: Ludwiga i Cabomba  (#3)  

Witam sąsiada:)
Cabombe mam od 4 miesięcy a korzonki/pedy puszcza od samej góry do podłoża. Może polecisz coś do zaaplikowania w podłoże pod roślinę???? Bo ja nie wiem co wybrac.

Wristtech
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wałbrzych,

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bent423 Wałbrzych

03 kwi 2016, 17:03 Re: Ludwiga i Cabomba  (#4)  

Witam
Oczywiście :D koszt całe 4zł Wszystkie moje akwaria na nich jadą jako wspomagacz lub jedyne źródło nawozu w podłożu po wyjałowieniu :mrgreen:
Łamiesz pałeczkę na cztery części i aplikujesz po kawałku pod korzenie roślin .

Tutaj masz wątek o ich zastosowaniu
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarium-rosliny/nawozenie-roslin/nawozy-do-podloza-tania-alternatywa-59403.html
Pozdrawiam Bent

Bent423
Ranga: Znający temat

Miasto: Wałbrzych

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

palustris7176.jpg

Ludwiga palustris green ?

AdamA w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1957
Czy ktoś z powodzeniem uprawia tą Ludwigię? Obserwacje co do wymagań może jakieś? Zakupiłem ją jakiś czas temu i rośnie wolno, dolne liście gniją i szybko odpadają, stożki wzrostu pękne zielone, wzor...

Marniejace moczarka i cabomba//brazowienie lisci

justine w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7296
Akwarium -40x25x30 cm -30L -25W zwykla zarowka, wlaczona zazwyczaj 8-20 -podloze zwirek akwariowy 3-6mm (rozne odceienie szarosci i bialego, kwarc i cos jeszcze o ile dobrze pamietam),+zwirek czarny 2...

Cabomba caroliniana i jej przycinka

Ania12 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1166
Proszę mi powiedzieć jak się przycina tą roślinkę bo odkąd to zrobiłam to nie może mi odrosnąć w tych miejscach.

Ludwiga Repens Rubin

KASIA essen w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 805
http://img846.imageshack.us/img846/3041/img0398vg.jpg Uploaded with ImageShack.us

Cabomba furcata (piauhyensis)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6391
https://roslinyakwariowe.pl/baza/cabomba_furcata/

Cabomba caroliniana

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6850
https://roslinyakwariowe.pl/baza/cabomba_caroliniana/

Statystyki

Ten temat przegląda 212 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 212 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.