Opinie na temat podłoża JBL / ADA / H.E.L.P. - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Opinie na temat podłoża JBL / ADA / H.E.L.P.

Liczba wyświetleń: 2719·Odpowiedzi: 7
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

chciałbym poznać wasze opinie na temat pracy podłoża w Waszych akwariach.

Główne podłoże jakie mnie interesują to:

• H.E.L.P. Advanced Soil Plants
  • JBL Manado
  • ADA Amazonia

Które byście wybrali, gdybyście zakładali nowe akwarium i dlaczego?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
Mewtwo

Mewtwo
Ranga: Początkujący

rob1979 Tychy
Nie tędy droga :) Podejrzewam, że forumowicze nie będą w stanie pomóc bo to są podłoża raczej nieporównywalne. Manado to taki odpowiednik żwiru czy piasku. Amazonia jest wzbogacona o składniki odżywcze.
Czego oczekujesz od podłoża?

rob1979
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tychy

Rozumiem.

Zależy mi, aby rośliny miały jak najlepsze podłoże, drugorzędną sprawą jest aby nie sprawiało problemów akwariowych i negatywnie nie wpływało na wodę.

Mewtwo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Większośc soili dostępnych na rynku będzie odpowiednia dla roślin, róznica w cenie wynika z długości "działania" podłoża i jego jakości.
Soile mają dwa zadania, nawozić korzenie roślin i buforować parametry wody, jeśli masz twardą kranówkę to każde podłoże klęknie po kilku miesiącach i nie będzie zbijało parametrów wody ale nie jest to aż tak problematyczne. Jeśli chodzi o "karmienie roślin" to jeśli nie planujesz akwarium o bardzo dużym naświetleniu to można przyjąć że soile będa działały od 6 do 15 miesięcy w zalezności także od grubości warstwy, potem polecam ładowac je kapsułami.
Moim zdaniem najlepsza jest Amazonia, jej wady to na pewno miękkość i spora ilość składników mikro które bez podmian potrafią trochę dokuczyć glonem. HELP jest trochę mniej nafaszerowany nawozami ale minimalnie, jako jedno z niewielu soili przypomina Amazonię pod kątem twardości granulek i kolorystyki a ponieważ dobrych fabryk produkujących soile jest niewiele to możliwe że pochodzi z tej samej, ale to moje domysły :D .
JBL Manado to jak dla mnie pomyłka, możesz sobie zwykły żwirek wsypać i efekt dla roślin będzie dokładnie taki sam a przynamniej nie będzie tak pyliło.
Pytanie jakiej wielkości planujesz zbiornik, bo jesli nieduży to zastanów się nad Amazonią, HELP dość podrożał a ponieważ jest go 1 l mniej to już nie wychodzi tak tanio.
Jak Ci zalezy na roślinach to CO2 + sensowne światło. Jedna z prostszych aranżacji to iwagumi na samej trawie, ważne tylko abyś dobrą odmianę kupił bo zwykła parvula dość moćno potrafi wyciągnąć się w górę, szukaj wersji mini.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

michalakwa Bournemouth
Jbl Manado jest bardzo jałowe, tamtych pozostalych nie mialem jeszcze.
Mam od ponad roku Jbl Pro Soil i jest calkiem dobre, wczoraj wystartowalem na Tropica Soil i jak dla mnie jest o niebo lepsze od Jbl. Pierwsze spostrzezenia to lepiej sie sadzi rosliny bo jest ciezsze mimo tej samej granulacji, nie pyli od samego poczatku i jest duzo ciemniejsze :)

Moze Ci sie przydadza takie uwagi.

michalakwa

Miasto: Bournemouth

Hello, ale manado to jest aktywne podloze, czyli wiadomo, ze ma byc jałowe. Manado jest dobre z substratem pod spodem. Wada manado jest to, ze jest lekkie i ma nieciekawy kolor. Nie kazdemu przeszkadza jego lekkosc czy kolor na to najczesciej ludzie narzekaja. A jak sie manado wyplucze najpierw w garnku odleje z dolu osad, to nie ma go potem w akwarium. Prawdopodobnie jesli sie go nie wyplucze to wtedy zatwardza bardzo wode, gdzies czytalem, ze jest wapnem preparowana i stąd takie zatwardzanie wody. Ja mialem manado wyplukalem je przed wsypaniem i nie mialem problemu z twardoscia ani osadem w wodzie

Bobzin

michalakwa Bournemouth
Na samym Manado nie pojedziesz daleko, do niego producent zaleca Jbl Aquabasis plus jako dolna warstwe.

michalakwa

Miasto: Bournemouth

Dziękuje wszystkim za cenne uwagi.

Porozmawiałem z wieloma osobami, większość z nich stwierdziła po użytkowaniu nowej generacji ADA Amazonia że się pogorszyła od poprzedniej, dlatego doradzano mi kupić H.E.L.P. Advanced Soil Plants.

Poczytałem jeszcze troszkę w internecie i postanowiłem zakupić H.E.L.P. Advanced Soil Plants, mam nadzieje że wart swojej ceny. Jak będzie się spisywało to opisze po kilku tygodniach użytkowania.

Mewtwo

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 326
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
unnamed.jpg

Wyrównanie podłoża

ribidi w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3018
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry). Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
20241029_070012.jpg

Pomoc w dodaniu podłoża, akwarium 200L

Piotr10393 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6445
Witajcie drodzy forumowicze, Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
jbl-proscape-plant-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL ProScape Plant Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2940
jbl-proscape-plant-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-jbl-manado.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL Manado

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1443
podloze-jbl-manado.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże króc...

Wybór podłoża - Tanganika

Tytus w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3883
Cześć, proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...

Wybór podłoża

hania w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3105
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1717
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6631
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Pomoc w wyborze podłoża

kajnia w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7848
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...

Statystyki

Ten temat przegląda 283 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 283 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.