|
|
Opinie na temat podłoża JBL / ADA / H.E.L.P.
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, chciałbym poznać wasze opinie na temat pracy podłoża w Waszych akwariach. Główne podłoże jakie mnie interesują to: - H.E.L.P. Advanced Soil Plants
- JBL Manado
- ADA Amazonia
Które byście wybrali, gdybyście zakładali nowe akwarium i dlaczego? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Mewtwo
-

Mewtwo
●
- Ranga: Początkujący
Nie tędy droga  Podejrzewam, że forumowicze nie będą w stanie pomóc bo to są podłoża raczej nieporównywalne. Manado to taki odpowiednik żwiru czy piasku. Amazonia jest wzbogacona o składniki odżywcze. Czego oczekujesz od podłoża?
-

rob1979
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tychy
Rozumiem.
Zależy mi, aby rośliny miały jak najlepsze podłoże, drugorzędną sprawą jest aby nie sprawiało problemów akwariowych i negatywnie nie wpływało na wodę.
-

Mewtwo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Większośc soili dostępnych na rynku będzie odpowiednia dla roślin, róznica w cenie wynika z długości "działania" podłoża i jego jakości. Soile mają dwa zadania, nawozić korzenie roślin i buforować parametry wody, jeśli masz twardą kranówkę to każde podłoże klęknie po kilku miesiącach i nie będzie zbijało parametrów wody ale nie jest to aż tak problematyczne. Jeśli chodzi o "karmienie roślin" to jeśli nie planujesz akwarium o bardzo dużym naświetleniu to można przyjąć że soile będa działały od 6 do 15 miesięcy w zalezności także od grubości warstwy, potem polecam ładowac je kapsułami. Moim zdaniem najlepsza jest Amazonia, jej wady to na pewno miękkość i spora ilość składników mikro które bez podmian potrafią trochę dokuczyć glonem. HELP jest trochę mniej nafaszerowany nawozami ale minimalnie, jako jedno z niewielu soili przypomina Amazonię pod kątem twardości granulek i kolorystyki a ponieważ dobrych fabryk produkujących soile jest niewiele to możliwe że pochodzi z tej samej, ale to moje domysły  . JBL Manado to jak dla mnie pomyłka, możesz sobie zwykły żwirek wsypać i efekt dla roślin będzie dokładnie taki sam a przynamniej nie będzie tak pyliło. Pytanie jakiej wielkości planujesz zbiornik, bo jesli nieduży to zastanów się nad Amazonią, HELP dość podrożał a ponieważ jest go 1 l mniej to już nie wychodzi tak tanio. Jak Ci zalezy na roślinach to CO2 + sensowne światło. Jedna z prostszych aranżacji to iwagumi na samej trawie, ważne tylko abyś dobrą odmianę kupił bo zwykła parvula dość moćno potrafi wyciągnąć się w górę, szukaj wersji mini.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Jbl Manado jest bardzo jałowe, tamtych pozostalych nie mialem jeszcze. Mam od ponad roku Jbl Pro Soil i jest calkiem dobre, wczoraj wystartowalem na Tropica Soil i jak dla mnie jest o niebo lepsze od Jbl. Pierwsze spostrzezenia to lepiej sie sadzi rosliny bo jest ciezsze mimo tej samej granulacji, nie pyli od samego poczatku i jest duzo ciemniejsze  Moze Ci sie przydadza takie uwagi.
-

michalakwa
●
- Miasto: Bournemouth
Hello, ale manado to jest aktywne podloze, czyli wiadomo, ze ma byc jałowe. Manado jest dobre z substratem pod spodem. Wada manado jest to, ze jest lekkie i ma nieciekawy kolor. Nie kazdemu przeszkadza jego lekkosc czy kolor na to najczesciej ludzie narzekaja. A jak sie manado wyplucze najpierw w garnku odleje z dolu osad, to nie ma go potem w akwarium. Prawdopodobnie jesli sie go nie wyplucze to wtedy zatwardza bardzo wode, gdzies czytalem, ze jest wapnem preparowana i stąd takie zatwardzanie wody. Ja mialem manado wyplukalem je przed wsypaniem i nie mialem problemu z twardoscia ani osadem w wodzie
-

Bobzin
●
Na samym Manado nie pojedziesz daleko, do niego producent zaleca Jbl Aquabasis plus jako dolna warstwe.
-

michalakwa
●
- Miasto: Bournemouth
Dziękuje wszystkim za cenne uwagi.
Porozmawiałem z wieloma osobami, większość z nich stwierdziła po użytkowaniu nowej generacji ADA Amazonia że się pogorszyła od poprzedniej, dlatego doradzano mi kupić H.E.L.P. Advanced Soil Plants.
Poczytałem jeszcze troszkę w internecie i postanowiłem zakupić H.E.L.P. Advanced Soil Plants, mam nadzieje że wart swojej ceny. Jak będzie się spisywało to opisze po kilku tygodniach użytkowania.
-

Mewtwo
●
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-jbl-manado.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże króc...
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
|
|