Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Proszę o pomoc, rok temu kupiłem filtr zewnętrzny JBL e701 greenline, po około 10 miesiącach zaczął przeciekać. Na początku kilkanaście mililitrów może się wylało, obróciłem filtr i był spokój. Teraz tak cieknie, że po kilkunastu minutach jest kałuża wody. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą oraz 2 oringi. Nic to nie daje, wazeliną też smarowałem. Nic. Woda zaczyna zbierać się przy nóżkach filtra, ale kubełek jest szczelny na 100%. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
-
Thomas Magnum
●
- Ranga: Początkujący
Jeżeli piszesz, że jest szczelny na 100% to musi oznaczać że ta woda bierze się tam z zewnątrz. Nie wiem, może skapuje przy podlewaniu kwiatków, albo pies obsikał  Ten żarcik po to, żeby Ci uświadomić, że skoro cieknie to gdzieś jest nieszczelność  Nie napisałeś skąd cieknie.
-
Anonim 46444
●
To, że cieknie to ja wiem, jakbym wiedział skąd, to nie pisałbym tego postu ps. psa nie mam, kwiatków w pobliżu też nie
-
Thomas Magnum
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Thomas Magnum napisał(a):To, że cieknie to ja wiem, jakbym wiedział skąd, to nie pisałbym tego postu
Hmm, no to w takim razie co jest powodem niemożności sprawdzenia tego?
-
Anonim 46444
●
Woda zaczyna zbierać się przy nóżkach filtra, ale kubełek jest szczelny na 100%.
Pewnie chodziło o to, że sam pojemnik ( skorupa ) nie jest nigdzie pęknięty. Greek napisał(a):Thomas Magnum napisał(a):To, że cieknie to ja wiem, jakbym wiedział skąd, to nie pisałbym tego postu
Hmm, no to w takim razie co jest powodem niemożności sprawdzenia tego?
Kolega z pewnością nie raz miał możność, tylko że jak widać zlokalizowanie wycieku niekoniecznie jest prostą sprawą... 
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Wysuszyć filtr całkowicie i obserwować. Troszkę cierpliwości i będzie ok  I tak prawie na pewno cieknie spod głowicy. Aha, zaraz zaraz. Bo Kolega napisał, że wymieniał uszczelkę pod głowicą - pytanie czy chodzi o tę uszczelniającą kosz, czy tę na obwodzie całej głowic?
-
Anonim 46444
●
-
Thomas Magnum
●
Powiązane tematy
Hej.
W moim akwarium 540l "skończył się" jbl 1901 zaczął cieknąć i nic nie pomaga.Szukam nowego w rozsądnej cenie i chciałem zapytać o wasze spostrzeżenia i co proponujecie.
Wysłane z Redm...
Zauważyłem, że ostatnio cieszą się coraz większą popularnością.
Swój wypuściła firma JBL i przy okazji przygotowała filmik z montażu.
Witam,
dostałem filtr jbl e401, historii jego wcześniejszej nie znam ale wiem ze pracował bez problemu, filtr pracuje w akwarium 54L, zaczął mi ciec z pod zacisków, wymieniłem uszczelkę pod głowicą, n...
Cześć!
Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że mój kubełek e901 jbl się mocno zapowietrza, przez co spada przepływ. Jak się nim potrząśnie to słychać jak powietrze próbuje się wydostać przez wylot. Filtr dzi...
Witam serdecznie.
Chciałbym się poradzić szanowne grono w kwestii wyboru filtra wewnętrznego.
W niedługim czasie będę zakładał akwarium roślinne z umiarkowaną obsadą małych ryb ok 100l i chciałbym ...
Witam
Zastanawiam się nad dołożeniem do mojego JBL e901 w 170l brutto prefiltra SunSun HW-603A z wymienionymi zaworami na 12/16mm. Ma ktoś może taki zestaw i się wypowie czy filtr sprosta dodatkowemu...
Hej,
Chce do swojego nano akwarium 27L założyć filtr zewnętrzny. Powtórnie musiałem nad zakupem multikani 800, maxikani 150, oase filosmart 100, eheim 2211. Jednak przypomniałem sobie że w piwnicy mam...
Mam pytanie czy filtr Jbl e1502 nadaje się do akwarium 60x30x36 w stylu iwagumi, ponieważ mam go jeszcze po większym zbiorniku i niewiem czy jest sens kupować nowy?
|