Nadmiar czy niedobór potasu? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nadmiar czy niedobór potasu?

Liczba wyświetleń: 2270·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mazur Wrocław

22 mar 2016, 14:29 Nadmiar czy niedobór potasu?  (#1)  

Witam :) Od jakiegoś czasu mam problem z roślinami. Nawożę serią Growplant Makro oraz Mikro i z roślinami jest coś nie tak. Hygrophila polysperma oraz Rotala rotundifolia mają bardzo poważny problem ze wzrostem. Poskręcane listki, słaby wzrost, blady kolor, małe listki oraz przy hygrophili dziury, które wyglądają na niedobory potasu. Miałem kiedyś podobny problem i przy nadwyżce potasu objawy były identyczne :evil: I bądź tu mądry :lol: Chwilowo nie mam testu, żeby sprawdzić potas, ale według producenta nawozu powinienem nawozić jeszcze Growplant Potas. Czyżby to jednak były objawy niedoboru potasu, a nie nadmiar :?: Zdjęcia roślin w załączniku. Kolorami roślin proszę się nie przejmować, mam po prostu dużo diod czerwonych i dlatego taki kolor roślin :wink:
Załączniki
Hygrophila polysperma1.jpg
Hygrophila polysperma2.jpg
Pozdrawiam :-)

Mazur
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rafik25 Radzymin
Jakie masz podłoże? Stosujesz np pałeczki nawozowe żeby wzmocnić rośliny od dołu?

Rafik25
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Radzymin

aquacenturin Poznań
Jak na moje oko ogranicz potas podaj żelazo.

aquacenturin

Miasto: Poznań

Wspieram stronę kontem Premium

Mazur Wrocław
Podłoże to czysty żwir. Stosuję tylko nawożenie płynne :wink: Oczywiście do tego co2 z butli.
Pozdrawiam :-)

Mazur

Miasto: Wrocław

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5610
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 27980
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7469
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
image000000 (5).jpg

Niedobór ?

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9760
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna? Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense Oświetlenie 80w LED RGB Czas świeceni...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8245
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6839
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15850
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2761
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Nadmiar potasu a mineralizator

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4537
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6605
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Statystyki

Ten temat przegląda 427 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: agro_szymek i 426 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.