Eheim Professionel3 2173 do 112l-Przerost formy nad trescia? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim Professionel3 2173 do 112l-Przerost formy nad trescia?

Liczba wyświetleń: 1254·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Hej!

Mam okazje kupic w naprawde dobrej cenie uzywany filtr:

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtra ... 11359.html

który docelowo dzialalby w moim 112l akwarium.

I teraz zastanawiam sie czy to aby nie przesada i zostac przy tym co mam?
Czy taki filtr nie zrobi mi mlynka w akwarium?
A moze ma wbudowana jakas regulacje przeplywu i mozna go jakos zdusic?
Nastepne pytanie to jak wydezynfekowac wklady? Jezeli sie na niego zdecyduje to przez jakis czas stare wklady beda musialy zostac ale nie chce tez przyniesc jakis chorob czy glonow do siebie. Wystarczy to sparzyc kilka razy wrzatkiem czy zastosowac jakies inne zabiegi?
Bede wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki.
Pozdrawiam

Alinoe123
Ranga: Początkujący

Anonim 1811
Przesada na pewno nie, powiedziałbym, że będzie w sam raz.

Anonim 1811

Niver Rzeszów
U góry masz regulacje przepływu.
Wsadził bym wkłady do wiaderka i wlałbym jakiś odkażacz akwariowy.

Niver
Ranga: Początkujący

Miasto: Rzeszów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Absolutnie nie przesada! Sam mam 112L i filtr 750l/h. Owszem na początku jest lekka pralka, jednak po kilku dniach moc pompy spada i już jest ok. Zawsze na te parę pierwszych dni i po każdym czyszczeniu możesz lekko przykręcić wydajność. I tu ważna sprawa, właśnie dlatego, że pompa jest silna to po lekkim spadku przepływu potem bardzo długo trzyma. U mnie z 750l/h po kilku tygodniach spada do 300-500l/h i utrzymuje się na tym poziomie wiele długich miesięcy. Miałem kubły 150-400l/h, które musiałem czyścić praktycznie co 2 tygodnie, gdyż po tym czasie woda z nich już tylko kapała...
Generalnie najważniejsza jest moc pompy, nie patrzyłbym na nic co ma poniżej 8W. Popularne energooszczędne filtry, które ciągną 5W bardzo kiepsko sobie radzą z nawet niewielkim stopniem zabrudzenia wkładów jak i rozwoju bakterii nitryfikacyjnych. Im więcej watów tym gorzej dla naszego portfela, ale lepiej dla filtra :) Kubłów 15W+ praktycznie wogóle nie trzeba myć, no może raz na rok bym zajrzał, oczywiście z założonym prefiltrem.
Nie obawiaj się dużej mocy. Zawsze możesz sobie regulować, lepiej jest mieć mocniejszą pompę niż ledwo zipiącą :lol:

AquaMike
Ranga: Zainteresowany tematem

maniak344 Gorlice
Zasada jest taka, że filtracji nigdy za wiele. Ja bym śmiało kupował.

maniak344
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gorlice

Ty się martwisz że to przesada...a ja głupi kupiłem Eheim 2217 classic do 70l akwarium...była okazja...teraz zastanawiam się czy chociaż jedna roślina zostanie w podłożu jak tego potwora odpalę ;-) fakt że reaktor narurowy też będzie w obiegu...ale i tak się martwię :-P

Dadario
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11310
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 779
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1618
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6773
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
IMG_4957.jpeg

zapowietrzanie eheim 2215

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2405
Hej Panowie! Pytanie taktyczne: Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;) ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4825
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 493
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1611
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1252
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1003
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 332 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 332 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.