Zestaw CO2 Aquario - syczący reduktor - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zestaw CO2 Aquario - syczący reduktor

Liczba wyświetleń: 10312·Odpowiedzi: 21
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
smart Gdańsk
Cześć,

Nie znalazłem na forum nigdzie takiego tematu, bądź odpowiedzi na w/w temat. Zmontowałem wczoraj zestaw CO2 Aquario + reduktor z zaworkiem i licznikiem bąbelków, ciśnienie w butli OK, jedna reduktor "syczy" tak jakby uciekał gaz, jednak nie spada poziom ciśnienia w butli a podawanie CO2 jest bezproblemowe, czy ktoś z Was miał podobny przypadek ?? Czy te reduktory tak mają? czy to jest wada ? Miałem już kilak zestawów CO2 z czymś takim spotykam się po raz pierwszy......
Pozdrawiam
Arak
---------------------------
"Rośliny uszlachetnia się przez uprawę, ludzi przez wychowanie"

smart
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gdańsk

aquacenturin Poznań
Jest to nieszczelnośc sprawdź wszystkie gwinty na reduktorze pianką do golenia.

aquacenturin

Miasto: Poznań

Wspieram stronę kontem Premium

antipathiQue Rybnik
Skoro syczy to na bank ucieka. A że ucieka powoli to nie widać od razu spadku ciśnienia na butli. Przesmarowałeś wszystkie uszczelki wazeliną przed złożeniem zestawu? Też używam tego nieszczęsnego zestawu z pseudo reduktorem i totalnie nieprecyzyjnym zaworkiem precyzyjnym. Jeszcze chwilę i go wyrzucę. Tak, zostanie tylko butla a cały 'sprzęt' pójdzie out. Nie będę tego sprzedawał żeby nie robić kolegom czy koleżankom akwarystom krzywdy.
Moja rada. Rozłóż wszystko na nowo. Posmaruj każdą uszczelkę wazeliną. Złóż dokładnie wszystko do kupy a jak będzie dalej syczeć to reklamuj tą chińszczyznę. I to wcale nie jest wina Chińczyków tylko zleceniodawców w Europie.

antipathiQue
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Rybnik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
waska Kraków
Mam ten reduktor i jestem z niego bardzo zadowolony,wkrótce nabędę jeszcze dwie sztuki do pozostałych swoich zbiorników. Musisz po prostu mocniej dokręcić gwint i po sprawie.

waska

Miasto: Kraków

smart Gdańsk
Na gwincie dolnego manometra jest ewidentnie nieszczelność mozna go wykręcać swobodnie owinąć taśma teflonowa i zakręcić ??
Pozdrawiam
Arak

smart

waska Kraków
smart napisał(a):Na gwincie dolnego manometra jest ewidentnie nieszczelność mozna go wykręcać swobodnie owinąć taśma teflonowa i zakręcić ??
. To nowy nabytek? Jeśli tak to zwróć go od razu do sklepu, mają obowiązek wymienić towar.

waska

antipathiQue Rybnik
Waska, z reduktora jesteś zadowolony jako całość z zaworkiem? Zaworek w tym zestawie jest tragiczny! Wydaje się sprężynować jakby był z gumy w środku. Masakra!

antipathiQue

smart Gdańsk
Kupiłem w necie używany, jest jeszcze na gwarancji nie sprawdzałem całości wcześniej, wczoraj zalałem nowy baniak CO2 jest podawane do reaktora sera, zastanawiam sie czy mozna ten manometr wykręcić uszczelnić i po sprawie.... Jak mam teraz odsyłać na gwarancje i czekać 14dni to bedzie porażka w baniaku;(
Pozdrawiam
Arak

smart

waska Kraków
antipathiQue napisał(a):Waska, z reduktora jesteś zadowolony jako całość z zaworkiem? Zaworek w tym zestawie jest tragiczny! Wydaje się sprężynować jakby był z gumy w środku. Masakra!
.

U mnie zaworek precyzyjny jest czuły i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Wcześniej używałem świetnego Camozzi, ale nie widzę pomiędzy nimi żadnej różnicy. Przed zakupem zapoznałem się z negatywnymi opiniami na temat tego reduktora, ale chłopaki z pajacyk.pl wyróżnili ten produkt i ostatecznie się skusiłem. Wreszcie koniec z irytującymi szklanymi licznikami bąbelków, które co chwila odklejają się od szyby w akwarium.

waska

waska Kraków
smart napisał(a):Kupiłem w necie używany, jest jeszcze na gwarancji nie sprawdzałem całości wcześniej, wczoraj zalałem nowy baniak CO2 jest podawane do reaktora sera, zastanawiam sie czy mozna ten manometr wykręcić uszczelnić i po sprawie.... Jak mam teraz odsyłać na gwarancje i czekać 14dni to bedzie porażka w baniaku;(

Jeżeli chodzi o "zrób to sam", to ktoś inny musi Ci doradzić, nie próbowałem takich manewrów i po prostu niem wiem.

waska

antipathiQue Rybnik
Tyle że w camozzi jest faktycznie precyzyjna regulacja. A ten aquario z zakręconego do 10b/s wystarczy 1/4 obrotu. Nie ma mowy o żadnej precyzji.

antipathiQue

waska Kraków
antipathiQue napisał(a):Tyle że w camozzi jest faktycznie precyzyjna regulacja. A ten aquario z zakręconego do 10b/s wystarczy 1/4 obrotu. Nie ma mowy o żadnej precyzji.

Bąbelki z licznika aquario mają większą średnicę niż przypuszczane przez szklany licznik bąbelków.Przy litrażu 550 podaję ok. 5-6 bąbelki na sekundę i to wystarcza.Mój reduktor reaguje na każde minimalne poruszenie i spokojnie mogę precyzyjnie dozować co2

waska

antipathiQue Rybnik
Właśnie chodzi o to, że nie powinien reagować na każde najmniejsze poruszenie. To właśnie jest dokładność że aby dodać jeden bąbel na sekundę więcej powinien zrobić przynajmniej dwa obroty a nie lekko 'tyknąć' i już dwa bąble więcej. Zdecydowanie nie jest dokładny.

antipathiQue

waska Kraków
antipathiQue napisał(a):Właśnie chodzi o to, że nie powinien reagować na każde najmniejsze poruszenie. To właśnie jest dokładność że aby dodać jeden bąbel na sekundę więcej powinien zrobić przynajmniej dwa obroty a nie lekko 'tyknąć' i już dwa bąble więcej. Zdecydowanie nie jest dokładny.

Uważam,że od zachwalanego Camozzi jest dokładniejszy.Napisz,które reduktory po dwóch obrotach podają o jeden bąbel więcej,to może się jeszcze raz przestawię.

waska

smart Gdańsk
Nie kombinowałem, spakowałem dzisiaj i po konsultacji z Aquario odesłałem im reduktor. Maja uszczelnić albo wymienić na nowy, z regulacja maja koledzy racje to na 100% nie jest precyzja;) nic człowiek uczy sie na błędach jednak drugi raz bym nie zakupił zestawu, chociaż wiadomo "jeden woli leśniczego drugi córkę jego" dam znać jak podszedł do sprawy serwis.
Pozdrawiam
Arak

smart

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
antipathiQue Rybnik
Też już drugi raz bym go nie kupił. Właśnie przez zaworek. Camozzi czy choćby Grun są zdecydowanie lepsze. Ten się ledwo dotknie i już rozregulowany.

antipathiQue

waska Kraków
antipathiQue napisał(a):Też już drugi raz bym go nie kupił. Właśnie przez zaworek. Camozzi czy choćby Grun są zdecydowanie lepsze. Ten się ledwo dotknie i już rozregulowany.

A ja zamówię jeszcze dwie sztuki.Przymierzając twoją miarą precyzyjność zaworów,to Camozzi w porównaniu z Aquario jest bardzo nieprecyzyjny.Wiem,co piszę,gdyż w różnych akwariach stosuję obydwa rodzaje.

waska

Rafik25 Radzymin
U mnie znajoma kupiła zestaw exclusive aquario i... wszystko poza butlą trzeba było wymienić. Finalnie wyszedł ją zestaw ponad tysiaka.
2x wymieniany reduktor a i tak nieszczelny, zaworek precyzyjny nie miał nic wspólnego z precyzją. Dodatkowo 2 wymienione elektrozawory i nadal nie działają poprawnie więc podaje gaz 24h. Z całego tego żałosnego zestawu dobra była tylko butla.. Lepiej samemu zestaw złożyć na dobrych częściach niż kupić zestaw aquario. To taka moja osobista opinia.

Rafik25
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Radzymin

antipathiQue Rybnik
Zaworek w tym zestawie to prowizorka.

antipathiQue

Kiedyś kupiłem starszy zestaw aquario, ich zaworki nie mają nic wspólnego z precyzją - kupiłem camozzi i hula juz chyba 5 lat, reklamowałem chyba 2 lub 3 elektrozawory, w końcu sam musiałem rozebrać i skleić bo nie był szczelny, a na dodatek hałasował po załączeniu - tak losowo, w jeden dzień był cichy a nazajutrz traktorek.
Natomiast wymiana butli na pełną u nich jest bezproblemowa, oczywiście jeśli ktoś mieszka blisko i może podjechać.

seba216
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

14_1_3825.jpg

Nowe reduktory CO2 Aqua-Art v2 - jeden lub dwa manometry

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2755
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg

Nowe indykatory CO2 Qualdrop - szkło, plastik i płyn

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1067
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
IMG_20260207_134116.jpg

Reaktor CO2 qualdrop

akwaAmator w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4805
Witam Ktoś używa tego reaktora ? Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija . Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Screenshot 2025-11-20 151646.png

Zestaw co2

Lejla w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11532
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...

Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 413 · Wyświetlenia: 395910
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2439
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Co2 dawkowanie

andrzejkowac w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2476
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7366
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Jaki wężyk i kolanko do co2 z Sodastream??

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2995
Witam Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...

Coś dla odmiany - CO2 spożywczy, redukcja ciśnienia

Muzzy w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11223
Dzień dobry Drodzy Forumowicze, Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...

Statystyki

Ten temat przegląda 228 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 228 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.