Wymiary: 90x50x45 z kominem na tylnej ścianie Oświetlenie: 3 x naświetlacz 30W Filtracja - Sump Nie stosuję żadnego nawożenia i CO2 Parametry wody i temperatura - niemierzone Gatunki roślin: microsoria, bolbitisy, zwartki, mchy.... Ryby: neon simulans, mieczyki, molinezje, zbrojniki niebieskie...
Dążyłem do tego by akwarium było jak najmniej obsługowe - no i w zasadzie tak jest. Raz na miesiąc, niekiedy rzadziej podmieniam wodę, roślin nie trzeba przycinać, szyby przecieram tylko przy podmianach, nie leję nawozów.... Mchy powoli obrastają korzenie i kamienie...
Muszę przyznać że zbiornik naprawdę super. Chyba najfajniejsze jest to że nie wymaga codziennej obsługi. Praktycznie zapominasz o codziennych czynnościach a wyglądem cieszy przez cały czas.
Heja, interesują mnie dwa zagadnienia : -czy można poprosić o więcej informacji odnośnie oświetlenia ? -na filmie nic takiego nie widać, ale chciałbym się upewnić- podłoże nie jest w żaden sposób użyźnione (ziemia,substrat,kulki,pałeczki) ? Z góry dziękuję
Oświetlenie - to tak jak pisałem 3 zwykłe naświetlacze slim, barwa zimna, każdy o mocy 30W (dołączyłem zdjęcie - by pokazać je. Muszę jeszcze trochę to oświetlenie dopracować - np. kable puścić rurkami... Podłoże to zwykły żwirek bez żadnych dodatków... Korzenie - to wg sprzedawcy: RED wood, bardzo masywne korzenie (takie chciałem zastosować)...
adamon w Akwaria· Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32358
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
joshua w Akwaria· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2984
Cześć,
Dawno nic nie wstawiałem, eksperymentowałem z baniakiem, wychodziło różnie. Postanowiłem jednak zmienić szkło na większe i oto takie cudo popełniłem:
Dane techniczne:
Akwarium robione na wymi...
clintoons w Akwaria· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5420
Cześć,
zdecydowałem się założyć ten temat bo mam kilka problemów i potrzebuję porad ekspertów ;-)
Zbiornik ma 3 miesiące od półrestartu.
Podłoże: piach i na wierzchu 0,5 cm żwirku
Woda kranówka, pod...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 11131
200 litrów -- Rajska Sadzawka-- prot
120x40x40
Oświetlenie--Fluval LED
Nawożenie Mikro --- Intermag+
Seachem trace
Makro sole własne
Butla CO2
Podloże aktywne z lawą wulkaniczną
Filtracja to ...
Andrzej_Turczynowicz w Akwaria· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9026
Hej
Postanowiłem pokazać moje akwarium, wymiary 120x50x60
start 12.2021 start problematyczny z dużą ilością glonów wszelkiego rodzaju :)
na szczeście udało się je opanować.
Po 7 miesiącach postanowiłe...
frakir w Akwaria· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 13903
Druga próba z akwarium roślinnym. Poprzednie umarło najprawdopodobniej przez błędy w nawożeniu i zepsuty substrat podżwirowy.
Start: 23.02.2021
Wymiary akwarium: 100x40x50 - 200L, netto: 170L
Oświet...
Sola13pl w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6064
Chciałem się podzielić z Wami tym co osiągnąłem głównie dzięki wiedzy i inspiracji do dalszego pogłębiania różnych tematów dostępnych na tym forum.
Jeśli ktoś nie lubi esejów to nie ma co czytać, inn...
cinek6630 w Akwaria· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 17509
Update 01.05.2021
Skasowane zostały wszystkie zdjęcia więc wrzucam update od początku jak to wyglądało od założenia, przez walkę z brakiem co2, następnie walkę z krasnalami i kilkugodzinne skrobanie s...
Statystyki
Ten temat przegląda 791 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570949
• Liczba wątków: 48798
• Użytkownicy: 36926
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 791 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej