VIMI MICRO czy VIMI ALL IN ONE ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

VIMI MICRO czy VIMI ALL IN ONE ?

Liczba wyświetleń: 5137·Odpowiedzi: 10
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Anonim 52142
Nasuwa mi się kolejne pytanie a mianowicie, chciałbym nawozić akwarium nawozem VIMI tylko nie wiem jaki lepszy tzn:
1. samo VIMI MICRO - stosować jak rośliny wykażą braki.
2. czy VIMI ALL IN ONE - ten zawiera azot i fosfor (który teoretycznie jest z przemiany materii ryb i pokarmu)

W akwarium mam głównie rośliny, które składniki biorą z podłoża (JBL Aquabasisi i JBL Florapol). Do tego Nurzańce, Limnophilia i Microsoria. Jest co2 i 0.6 W/litr światła.

Ogólnie wolał bym VIMI MICRO bo boję się nadmiaru (wahań) azotu i fosforu. Wcześniej poległem właśnie przez te różnice i glony zjadły mi rośliny :evil:

Akwarium nie jest przerybione, więc proszę o poradę jak się do tego zabrać.

Anonim 52142

maniak344 Gorlice
Skoro akwarium nie jest przerybione to mogą wystąpić braki azotu i fosforu. Szczególnie gdy masa roślinna będzie coraz większa. Ja bym wybrał VIMI All In One.

maniak344
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gorlice

Anonim 52142
Nie będzie kumulacji azotu i fosforu jak będę stosował VIMI ALL IN ONE? Może zacząć od VIMI MICRO?

Nawóz stosować jak wystąpią braki, czy wcześniej?

Anonim 52142

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maniak344 Gorlice
Nie wiem czy się będą kumulować. To ty znasz swój zbiornik i powinieneś to sprawdzić. Nie stosuj nawozu, gdy rośliny tego nie wymagają. Nakarmisz tym tylko glony. Dopiero gdy rośliny zwolnią ze wzrostem lub gdy zobaczysz jakieś braki, możesz zacząć stosować nawóz. Pamiętaj też, żeby nie lać od razu pełnej dawki tylko zaczynaj wprowadzać nawóz stopniowo.

maniak344

Anonim 52142
Mam takie parametry wody przed cotygodniową podmianą:
- PO4 25 mg/l
- NO3 1 mg/l
- Ph 7
- KH 8
- GH nie wiem, chyba test jest zepsuty bo przy 33 przestałem dalej go robić.
- CO2 24mg/l
- Fe 0.1 mg/l
- temperatura 27 stopni
- obsada 10 brzanek

Przy takich parametrach, który nawóz będzie odpowiedni ?

Anonim 52142

maniak344 Gorlice
Czy przypadkiem NO3 i PO4 nie pomieszało Ci się?

maniak344

Anonim 52142
Przepraszam faktycznie :mrgreen:
- NO3 25 mg/l
- PO4 1 mg/l

Doradzicie coś?

Anonim 52142

matu Gdańsk
Stefek_abc napisał(a):
Doradzicie coś?

Poczytać.... ? Mikro daje się na końcu jak już zapewnisz całe makro, zielsko w akwa się mocno rozrośnie i będziesz miał spore światło. Do HT jak najbardziej. Przy LT i medium same podmiany wody wystarczą by zapewnić mikro.
Zaczyna się od nawożenia makro jak coś. A i jeszcze ... jak coś jest do wszystkiego to jest do ....

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Anonim 52142
Czyli mimo takich paramerów wody w akwarium mam podawac pełne makro? Czy tylko podać więcej fosforu no i patasu?

Anonim 52142

dadors Iława
Myślę że najlepiej nawozić nawozami All in one w wodzie RO .

dadors
Ranga: Znający temat

Miasto: Iława

Anonim 52142
Niestety nie mam RO :(

Anonim 52142

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5679
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
20250721_124231.jpg

Nowe mineralizatory od VIMI, Remin GH i Remin GH&KH

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4586
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28120
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7532
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3188
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3377
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8262
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6923
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15940
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2782
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Statystyki

Ten temat przegląda 577 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 577 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.