Obumierające rośłiny - tydzień po zalaniu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Obumierające rośłiny - tydzień po zalaniu

Liczba wyświetleń: 2803·Odpowiedzi: 8
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam serdecznie

Mam prośbę o pomoc w sprawie roślin, które posadziłem tydzień temu w nowo założonym akwarium. Jak wspomniałem mija tydzień od posadzenia jednak część z nich w szczególności M. monte Carlo i E. parvula wyglądają coraz marniej. Rośliny z żelu.
Kilka informacji o akwarium (docelowo krewetkarium):
- wymiary 35x35x35
- filtracja Aquael Midikani 800 (gąbka, zeolit, ceramika, wata)
- oświetlenie 6 W Aquael Leddy Plant + 12 W zwykła świetlówka
- podłoże ADA Amazonia New
- woda RO - zmineralizowana Aqua Art Planta Gainer Pro Hydro Mineral (zgodnie z zaleceniami producenta)+ Potas (jw) + C02 z bimbrowni (na start potem nie zamierzam podawać)
- temp 20 st (planuje dołożyć grzałkę i podnieść trochę temp)
- ph 6,6, kh i gh < 3

Teraz do rzeczy. Jak widać na załączonym zdjęciu w szczególności M. monte carlo marnieje w oczach. Stracił kolor, jakby wyblakł, nie widać nowych odrostów. Również E. parvula jak gdyby stoi w miejscu. Mam obawy że jeszcze tydzień i będzie po roślinach. Proszę o poradę co może być przyczyną tak słabego wzrostu. Najlepiej z zakupionych roślin wygląda Rotala, która już zaczęła rosnąć w górę. Dodam jeszcze że co dwa dni podmieniam 50% wody, czas świecenia to jak na razie 4h w przyszłym tyg będzie wydłużany. Borykam się także z białym nalotem na korzeniu i roślinach ale z tego co się dowiedziałem powinien zniknąć niebawem.

Proszę o jakieś porady i sugestie

jacekhikisz
Ranga: Początkujący

Baartuss Lublin
Według mnie to za słabe światło 0,4W/l to trochę za mało jak na te rośliny (monte carlo, eleocharis) Chociaż mogę się mylić..

Baartuss
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Lublin

Anonim 24805
Myślę tak samo jak kolega Baartuss

Anonim 24805

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mleko Lublin
Przy 0,4W eleocharis i monte carlo powinny dać radę. Nie są to przecież rośliny wymagające. Mi parvula z żelu ruszyła i przy 0,3W.
4h świecenia dziennie to trochę mało przy roślinach z żelu. W tym doszukiwałbym się przyczyny.

mleko

czosnek20053 Strzelce Opolskie
Podajesz co2 a prawie nie swiecisz swiatla to jaki to ma sens??? Zwieksz to swiatlo do 7-8h i to odrazu puki jeszcze calkiem rosliny nie padly.

czosnek20053
Ranga: Znający temat

Miasto: Strzelce Opolskie

antipathiQue Rybnik
Moim zdaniem za mało światła i za krótko.

antipathiQue
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Rybnik

świerzak Lublin
Kolego 4 godziny światła na dobę to stanowczo za mało dla roślin :( chyba że w akwarium masz krety :)
Ale jest tego druga strona medalu na pewno nie nabawisz się glonów :)
A tak poważnie to 7-8h światła to minimum !!!!!!! i to tylko przez tydzień później full power :)
Jeżeli zrobienie czegoś sprawia ci trudność, pozwól zrobić to innym.
Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia. :)

https://youtu.be/lPK8MuVKy14
https://youtu.be/93_1bb_lzMk

świerzak
Ranga: Aktywny użytkownik

Baartuss Lublin
Jeśli dozujesz CO2 to walnij na 10h i co 2dni zwiększaj co godzinę ;)

Baartuss
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Dzięki wielkie za pomoc.

Od wczoraj zwiększyłem nieco ilość światła, świecę też tak jak radzicie dłużej. Póki co ok 9 h. Dostałem także informację od firmy u której zakupiłem rośliny iż powinienem zwiększyć temp tak do ok 24-25 st, co również uczyniłem.
Niestety monte carlo trafiło do kosza. Wyjąłem jedną roślinę aby ocenić jej stan i wręcz rozpadła (rozpuściła) mi się w dłoni. Z parvulą jest nieco lepiej. Korzenie są całe, tylko części zielone zaczęły żółknąć.

Zobaczymy jak sprawy się potoczą, w każdym razie nie poddaję się :)

jacekhikisz

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Obumierające korzenie Limnobium

wololow w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2232
Witam, mam ostatnio problem jak w temacie, czyli obumierające korzenie u Limnobium. Niestety chwilowo nie mam czym zrobić zdjęcia, więc postaram się jak najlepiej opisać objawy. Do rzeczy. Korzenie ob...

Gnijące rośłiny

czaro89 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 973
Witam, mam problem. A dokładniej gniją mi liście roślin. Mam 112 L akwarium oświetlam je przez 6h 36W,a potem odpalam dodatkowe 42W przez 3-4h i je gaszę i na ost 2h zostawiam te 36W. Wszystko było w ...

Statystyki

Ten temat przegląda 118 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 118 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.