Pomocy w identyfikacji i zwalczaniu glonow
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Bardzo prosilbym o pomoc w rozpoznaniu glonow widocznych na foto. Szybko sie rozmnazaja i nie wiem jak to zwalczyc. Zbiornik 63 litry Swietlowka 15 wat t8 diversa opti natural Akwarium pracuje z rybami i krewetkami okolo tygodnia Filtr aquael pat mini Temperatura miedzy 25 a 27 stopni bez grzalki Parametrow wody nie podam bo nie stac mnie w tej chwili na testy
-
kowal600
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie chce cie wprowadzić w błąd ale to prawdopodobnie krasnale . Wyczyść filtr, wymień cześć wody i czekaj. Jeżeli masz carbo w płynie to zwiększ dawkę trzykrotnie.
-

dhanyy
●
- Ranga: Stały bywalec
Carbo nie mam wogole, filtr czysty bo jak mowie akwa pracuje okolo tygodnia. Dojrzewalo dwa dni na preparatach i wiekszosci wody z akwa kolegi.
Takze kupic karbo podawac wieksza dawke niz zalecana i moze znikna?
-
kowal600
●
Z czasem same powinni zniknąć wyparte przez inne glony
-

dhanyy
●
- Ranga: Stały bywalec
Dodaje dokladniejsze zdjecia
-
kowal600
●
dhanyy napisał(a):Z czasem same powinni zniknąć wyparte przez inne glony
Miesiąc dopiero co się zaczął a już mamy post miesiąca Chłopie od kiedy krasnorosty są wypierane przez inne glony. Czytając takie posty (porady), ręce opadają. 
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A więc są to na 100% krasnorosty czy jakieś inne ustrojstwo? I niech mi ktoś w końcu podpowie jak z tym skutecznie walczyć...
-
kowal600
●
Dołączam się do postu jak z nim walczyć
-
sołtys_85
●
Powiązane tematy
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Cześć,
Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
Witam wszystkich, na korzeniu pojawił się taki biały nalot. Co to może być? Pleśń, grzyb jakiś glon? Na zdjęciu dosyć słabo widać ale to jest białe delikatnie przezroczyste trochę jak taki glut. Prosz...
Witam,
Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach?
Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu.
Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l
Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
Staw ma 4 lata.
Pierwsze te glony pojawiły się rok temu.
W tym roku to już połowa stawu o powierzchni 1 ha.
Co to za glon?
W tym roku zmienił się odcień wody na jasno zielony.
Woda jast nadal prz...
|
|